Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În timp ce noi vorbim, în România, despre revocarea Codruței Kovesi, la Bruxelles, o comisie tehnică analizează, la jumătatea termenului, situația României în sensul MCV-ului, în noile condiții apărute, iar veștile nu sunt tocmai bune. Comisia Europeană anunţă, luni, după decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi, că dacă rezultatele obţinute în combaterea corupţiei ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia își va reevalua MCV-ul.

Comisia Europeană a reacționat luni la revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA și a oferit un prim răspuns la o întrebare adresată de ANTENA3. „Independenţa sistemul judiciar românesc şi capacitatea sa de a lupta în mod eficient împotriva corupţiei sunt de maximă importanţă. Aceasta este esenţa rapoartelor MCV ale Comisiei. Comisia fost clară în rapoarte MCV succesive că abilitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-şi menţine palmaresul în circumstanţe pline de provocări a fost un semn important de sustenabilitate. Dacă aceste rezultate obţinute în combaterea corupţiei ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-şi reevalueze această concluzie", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu Jean-Claude Juncker în 10 iulie, prefațată de demiterea Laurei Codruța Kovesi, nu va avea impactul așteptat asupra combaterii corupției. Comisia Europeană vede aici doar oportunitatea de a menține MCV-ul și după 2019 fără a putea fi criticată, constată RADIO FRANCE INTERNATIONALE. Viorica Dăncilă îi întâlnește în același timp pe Jean-Claude Juncker și pe Frans Timmermans.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a avut  de asemenea o reacţie, anunță ROMÂNIA LIBERĂ: „Ambasada SUA își reafirmă angajamentul îndelungat de a sprijini lupta României împotriva corupției. România este model regional în privința luptei împotriva corupției. Facem apel la România să mențină și să sprijine puternicele sale instituții de luptă împotriva corupției”, arată reprezentanţa diplomatică americană la Bucureşti.

Și presa internațională relatează pe larg despre cutremurul din Justiția românească. „Guvernul român a  <<băgat-o în sac>>  pe  Laura Codruţa Kovesi, şefa parchetului anticorupţie”, scrie publicaţia franceză LE MONDE. Le Monde aminteşte de susţinerea pe care a avut-o Laura Codruţa Kovesi din partea românilor, dar şi despre insistenţele Guvernului de a o revoca. „Manifestaţiile de susţinere ale românilior nu au fost suficiente. Guvernul de stânga a obţinut revocarea şefei DNA. Şeful statului s-a conformat presiunilor din partea Guvernului şi a deciziei Curţii Constituţionale de a o revoca pe Kovesi, în ciuda protestatarilor şi a comunităţii  internaţionale care au susţinut-o pe fosta şefă DNA. Acest anunţ marchează un nou atac împotriva justiţiei, din partea PSD, mai subliniază Le Monde.

Publicaţia EUobserver aminteşte de criticile aduse Guvernului României din partea statelor europene pe marginea reformelor juridice . „Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul de revocare a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Deşi Klaus Iohannis s-a opus deciziei Guvernului de a o revoca pe Codruţa Kovesi, el a fost obligat de Curtea Constituţională să semneze, decretul de demitere. Guvernul a fost criticat de mai multe state europene pentru reformele juridice care presupun existenţa unui control poilitic sporit asupra procurorilor şi judecătorilor”, relatează EUobserver.

„Şefa agenţiei anticorupţie din România, demisă din funcţie”, titrează agenţia germană Dpa, citată de HOTNEWS. „Laura Kovesi, şefa agenţiei anticorupţie (DNA) din România, a fost demisă din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, la presiunea Guvernului şi a Curţii Superioare a ţării”, scriu jurnaliştii germani. „Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internaţional drept un factor-cheie în lupta ţării împotriva corupţiei larg răspândite, a fost însoţită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupţie şi de eforturile de protejare a politicienilor de anchete”.

„Preşedintele României a semnat decretul de demitere al şefei anticorupţiei”, scrie agenţia REUTERS, care aminteşte că, prin activitatea lui Kovesi, „rata condamnărilor a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câştigând laude de la Bruxelles".

„Procurorul-şef anticorupţie din România, demis”, scrie agenţia The Associated Press într-un articol dedicat acestui subiect. „Sub conducerea acesteia, agenţia a anchetat cu succes judecători, miniştri şi alţi demnitari de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni legate de corupţie. Dar anchetele şi popularitatea ei în rândul românilor obişnuiţi - care au lăudat-o în demonstraţiile anticorupţie aproape săptămânale - au supărat unii politicieni, în special membri ai Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare”.

Un număr de 37 de demnitari, dintre care nouă miniştri şi foşti miniştri, 21 de deputaţi, şase senatori şi un membru al Parlamentului European, au fost condamnaţi definitiv în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în perioada în care la şefia structurii s-a aflat Laura Codruţa Kovesi, amintește JURNALUL NAȚIONAL. ”Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu”, se arată în raportul privind exercitarea mandatului de procuror-şef, prezentat de Laura Codruţa Kovesi.Comentarii

@....fiu de parlamentar pe tine te va folosi primul baih ciumete !

11 iulie 2018 10:49

alupigus, fiu de parlamentar PSd de Teleorman Dragnea are pula mare, el fute-n cur pe orisicare.

11 iulie 2018 0:51

gaozar boshevic depistat: 9:42

10 iulie 2018 14:27

gaozar boshevic depistat: 9:42

10 iulie 2018 14:27

alupigus, fiu de parlamentar PSd de Teleorman v-as fute-n cur prin sodomizarea cea perversa!

10 iulie 2018 13:34

ariciul Ba sugimi-ai P..a, asta ma ,sau cum teo fi chemand,Esti copilul primei ministrese?ori esti din nemul ei?Ca ea poate o fi cinstita dar e mai saracuta cu duhul,Ma uite care e problema;Mortul nu stie ca e mort,durerea o suporta ceilalti.La fel si cu prostul Ma .Adica tu.Da fii pe pace ca no sa tina o vesnicie,important e ca nu te doare,si ...asta e bine .pentru tine deocamdata.Dar dupa soare vine ma si taifunul ala care matura totul in calea lui.

10 iulie 2018 11:42

nicolae Sfat pentru cei care traiesc in Romania. Incepeti cu cauza oameni buni. De exemplu cand simtiti un sobolan precu @alupigus in apropiere, nu-i dati nicio sansa, indiferent cat ede lingau devine. Astia sunt copii de corupti, odrasle de politicieni cu vile prin muntii nostri, pe terenuri transferate din Campia Baraganului in muntii Bucegi. Taiati-le cauciucurile la masinile scumpa manjite de sange, dati-le foc la sobolani

10 iulie 2018 10:07

alupigus Pai daca guvernu si alianta dorm pe ei ! Nu tu loby , nu nimic ! Cum vreti sa stie lumea adevarul ?

10 iulie 2018 9:42

nicolae Pai si nu e adevarat??? Sobolani ipocriti supusi ce sunteti

10 iulie 2018 9:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.