Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ultimele sondaje încing spiritele și la dreapta și la stânga scenei politice, respectiv îl ațâță pe Iohannis contra lui Cioloș și pe Dragnea contra lui Tăriceanu. Conform rezultatelor, deși staționează la peste 20 la sută, Călin Popescu Tăriceanu îl devansează net pe bunul său partener Liviu Dragnea, care de abia trece pragul de 10 procente. Și asta după ce în luna aprilie avea o cota de 22%.
 
Cum și PSD-ul este cotat sub 40 de procente, 37 mai exact, sondajul Curs fragilează practic poziția lui Dragnea în raport cu cel mai important partener al său și asta într-un moment în care UDMR a început să facă fițe și deci PSD-ul nu se mai poate baza pe voturile maghiarilor ca până acum, afirmță NAȚIONAL. Dacă peste partea stângă se adună nori de furtună, nici dreapta nu se scaldă-n soare. Predispusă în mod natural la scandaluri și scindare și văduvită de lideri, vașnica noastră dreaptă este pe punctul de a repeta vechea greseală: aceea de a merge cu doi candidați la prezidențiale, în cazul de față Klaus Iohannis și Dacian Cioloș.

În aceste condiții, un sondaj care îl dă pe Cioloș în ascensiune (conform Curs fostul premier a crescut cu 6 procente în două luni, de la 4 la 10%) nu face altceva decât să zăpăcească dreapta și mai mult și să umfle orgolii deja exacerbate. Și asta pentru că atât Iohannis (care a crescut și el de la 39 la 43% după ce a anunțat că va candida pentru al doilea mandat) cât și susținătorii lui îl vor cataloga pe Cioloș drept „sula din coaste” iar de aici până la un conflict deschis (și dăunator electoral ambelor părți) nu va mai fi decât un pas.

PSD continuă să conducă în opțiunile electoratului, dar se află în scădere cu două procente, potrivit sondajului realizat în perioada 23 iunie – 1 iulie, anunță COTIDIANUL. O ușoară scădere – de un procent – înregistrează și PNL, în timp ce partidul lui Victor Ponta – Pro România – a trecut pe creștere. PMP – partidul lui Traian Băsescu – nu mai trece pragul electoral.

PSD și ALDE nu condidează împreună la alegeri, anunță EVENIMENTUL ZILEI. La alegerile europarlamentare din luna mai a anului următor, românii nu vor avea ocazia să aleagă o listă comună a PSD și ALDE. Chiar liderul Senatului a explicat acest lucru. „Vom merge pe liste separate pentru că după aceea se va pune problema apartenenței la grupurile politice. Acest lucru nu l-am discutat încă, dar mai este mult până la anul în mai”, a spus Tăriceanu, înainte să discute subiectul mult așteptat al alegerilor prezidențiale din același an.

Nu e liniște nici la PNL, constată ZIUA VECHE. La BPN al PNL de luni ar putea fi convocat Consiliu Naţional. Ludovic Orban speră la o schimbare a Statutului partidului, în timp ce alţi liberali nemulţumiţi de acesta vor un Congres pentru debarcarea lui Orban de la şefia PNL. Consiliul Naţional al PNL se va desfăşura în intervalul 15-30 iulie, liderul PNL, Ludovic Orban, dorind o schimbare a statutului formaţiunii în sensul destituirii preşedinţilor filialelor liberale prin majoritate simplă şi nu prin votul a două treimi din membrii Biroului Politic Naţional, cum este în prezent.

Liderul PNL, Ludovic Orban, vrea să relaxeze criteriile de demitere a preşedinţilor de filiale, cu scopul de a-i debarca pe Cristian Buşoi şi pe Iulian Dumitrescu, principalii săi rivali în partid. Cei doi au încercat la rândul lor să convoace un Congres extraordinar pentru a-l răsturna pe Orban, au declarat surse din conducerea PNL pentru ADEVĂRUL. Urmează o săptămână de foc pentru liberali.

Mai mulţi liberali şi-au manifestat nemulţumirea faţă de actualul preşedinte şi vor schimbarea acestuia din funcţie. Nemulţumiţii îi reproşează lui Orban că nu au fost consultaţi în legătură cu deciziile importante luate în partid. Printre acestea se află sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Conform surselor, lui Orban i se impută faptul că la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. De asemenea, susține ROMÂNIA LIBERĂ, moţiunea de săptămâna trecută a fost un eşec pentru liberali, iar Ludovic Orban este indicat ca fiind principalul vinovat pentru că nu a negociat cu UDMR astfel încât să atragă aleşii din Uniune de partea demersului.

Dar preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că informaţiile care se vehiculează în spaţiul public privind o posibilă schimbare a sa din funcţie nu au absolut "niciun fel de fundament în realitatea politică a PNL", fiind vorba de fapt de ştiri false fabricate în "laboratoarele adversarilor politici din PSD-ALDE", anunță JURNALUL NAȚIONAL. „Este o glumă. Vă veţi lămuri, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din ştiri false, care nu au absolut niciun fel de fundament în realitate, care nu se bazează de fapt pe demersuri reale existente“.

Însă ANTENA3 susține că deja Klaus Iohannis și-ar fi dat ok-ul la schimbarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, după ce în decursul săptămânii trecute mai mulți lideri liberali au avut o întâlnire cu președintele Iohannis în cadrul căreia și-au exprimat nemulțumirile cu privire la Orban. Liberalii i-au explicat lui Iohannis că Ludovic Orban se confruntă cu o revoltă internă și i-au cerut să ia o poziție. În acest context, președintele Klaus Iohannis i-a asigurat în cadrul întâlnirii pe liderii PNL că este de acord cu înlocuirea lui Ludovic Orban de la șefia PNL, însă precizând că deocamdată nu are vreun ”preferat”. Mai mult, liderul de la Cotroceni le-a spus ”nemulțumiților” că se gândește până la sfîrșitul lunii iulie la posibilitatea de a organiza sau nu un Congres extraordinar.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că președintele PNL Ludovic Orban urmează să fie schimbat din funcție?