Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aleşii PSD şi ALDE nu s-au mulţumit miercuri să treacă de Parlament noua formă a Codului penal, care conţine prevederi controversate, ci au mai adoptat şi două legi, la fel de scandaloase: una prin care au dezincriminat traficul de influenţă pentru parlamentari, iar alta prin care şpaga prin intermediari ar urma să nu mai fie pedepsită.

Parlamentarii vor putea face liniştiţi trafic de influenţă fără a fi pedepsiţi în cazul în care nu cer foloase materiale sau nu sunt prinşi primind „atenţii“, potrivit unui proiect de lege al deputatului PSD Cătălin Rădulescu, adoptat ieri de Camera Deputaţilor, în aceeaşi zi cu modificările scandaloase la Codul penal, anunță ADEVĂRUL. Practic, noul proiect de lege le oferă aleşilor dreptul de a intermedia relaţia dintre oamenii de afaceri şi primari sau reprezentanţi ai Guvernului fără a răspunde penal.

Tot ieri, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 167 „pentru“, cu doar două voturi peste limită, proiectul de lege prin care urmează să fie dezincriminată şpaga pentru altul, acest proiect fiind iniţiat de deputaţii Andreea Cosma şi acelaşi Cătălin Rădulescu, cunoscut ca „deputatul AKM“. Cosma e fiica fostului baron Mircea Cosma, acuzat de fapte de corupţie de procurorii DNA. Prin legea adoptată tacit, în primă fază, de de Senat şi acum de Camera Deputaţilor poţi risca să fii acuzat că ai luat şpagă doar dacă primeşti pentru tine „foloase materiale“, adică o şpagă. Însă, dacă o persoană publică doar intermediază o şpagă între două persoane şi nu are niciun beneficiu evident, ci de exemplu ar beneficia partidul politic sau un alt cetăţean, fapta nu ar mai exista.

Tot ieri, anunță NAȚIONAL, modificările la Codul penal au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi pentru, în condiţiile în care erau necesare 165. Iohannis a declarat că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul Penal şi Codul de procedură penală. De asemenea, USR şi PNL au declarat că vor folosi toate pârghiile de atac, inclusiv sesizarea la CCR.

Pe de altă parte, proiectul de lege privind Codul administrativ, care prevede şi pensii speciale pentru aleşii locali, intră joi la dezbateri şi vot, în procedură de urgenţă, în plenul Camerei Deputaţilor. GÂNDUL amintește că una dintre prevederile Codului Administrativ este că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 vor primi o pensie specială în limita a trei mandate. O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

 Liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat joi că nu există o propunere şi un amendament admis la Codul administrativ de scădere a pragului sau de eliminare a acestuia în ceea ce priveşte folosirea limbii minorităţii naţionale în administraţie, anunță COTIDIANUL. "Singura chestiune care se reglementează pe o logică juridică ce a existat şi până acum, adică dacă peste 20% (n.r. - pondere a comunităţii maghiare) este obligatoriu să asigure această folosire a limbii materne, se pun şi indicatoare în mai multe limbi, dacă ponderea este peste 20% este obligatoriu; atunci pe o logică juridică este evident că şi sub 20%, dacă există voinţă la nivel local, trebuie să se dea această posibilitate.

Deci pentru 20% e obligatoriu, sub 20% acest lucru se reglementează - va exista temei legal ca în cazul în care consiliul local consideră necesară asigurarea acestui drept la limba maternă atunci să existe această posibilitate. Deci sub 20% ar interveni o posibilitate ca prin decizia consiliului local să se asigure folosirea limbii materne. Nu este vorba de eliminarea vreunui prag în Codul administrativ", a precizat, pentru Aagerpres, senatorul UDMR.

Nu în ultimul rând,  un proiect de lege iniţiat de deputatul Marius Paşcan îşi propune să sancţioneze antiromânismul. Proiectul este calchiat după o lege promulgată recent privind combaterea antisemitismului, fiind doar înlocuit cuvântul „antisemitism” cu „antiromânism”. JURNALUL NAȚIONAL observă că dacă proiectul privind antisemitismul a fost adoptat cu o largă majoritate, cel despre manifestările şi organizaţiile antiromâneşti a provocat dispute, deşi ambele pot trimite la închisoare oameni pe criterii subiective, iar dreptul la liberă exprimare fiind la fel de îngrădit. Pedepsele sunt draconice: închisoare de la 3 luni la 3 ani pentru promovarea de idei antisemite sau confecţionarea, utilizarea şi răspândirea de simboluri antisemite.

De obicei, fiind primii care intră în vacanță și ultimii care se întorc, senatorii și-au prelungit șederea până aproape de sfârșitul lunii iulie, mai extact până pe data de 19. În kod ciudat, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, plenul Senatului a aprobat joi programul de lucru al acestei Camere până la finalul sesiunii extraordinare, astfel că în perioadele 9 - 12 iulie şi 16 - 19 iulie senatorii vor lucra în comisii. "De luni, 9 iulie, până joi, 12 iulie, vor avea loc lucrări în comisiile permanente pentru avizarea unor proiecte de lege, propuneri legislative, documentare şi soluţionarea unor probleme repartizate comisiilor. Acelaşi program va fi şi pentru perioada 16 - 19 iulie", a anunţat, în plen, Adrian Ţuţuianu, preşedintele de şedinţă.Comentarii

Vasile Mircea Or sa emigreze totzi din tzara asta, vor ramane pensionarii si asistatzii sociali eventual ceva bugetari...sa vedem cine mai va produce bunuri si cine va mai plati taxe si impozite sa avetzi de unde va lua pensii speciale?...Daca un chestor de politzie iesit la pensie speciala din M.I. are 20 000 Lei deci 200 milioane vechi pensie, cat 18 pensionari la punctul de pensie marit acum de 1 100 Lei....ganditziva cat poate duce in carca acest popor si cat va fi de saracit de acesti priviligiatzi politici de conjunctura....

6 iulie 2018 13:40

Capsunarul Ia vedeti ce pensii iau unii!!! Un popor de imbecili! Ana Blandiana a fost o doamna cand v-a numit popor vegetal. https://www.comisarul.ro/articol/socant!-cititi-si-voi-ce-pensii-lunare-primesc-gra_953985.html

6 iulie 2018 12:32

a lu` pigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman Va futem in cur pe toti. Pentru ca putem!

6 iulie 2018 1:42

pensionistu` contributiv Toate pensiile - numai in sistem contributiv ! Orice alta....gaselnita nu este legala,pt simplul motiv ca fiecare munceste pt un singur salariu ! Nu pt doua, nici pt trei....tantieme !

5 iulie 2018 19:19

@je Nu tu erai unul dintre aia care-i pupai in kur pe "alesii" neamului?

5 iulie 2018 12:44

Je Ba nesimtitilor, da mai terminati drk cu atatea pensii speciale ca ati mancat tot fondul si nu o mai putem lua pe cea minima din cauza voastra. Chiar nu aveti nicio limita si vreti sa venim pete voi sa va dam foc si sa va luam gatul. Au dreptate aia din piata chiar daca aveti voi majoritate. Huooooo, ma duc si io la ei sa va injuram si sa va dam jos.

5 iulie 2018 12:25

Dati la toti pensii speciale si eliminati contributiile. Grecia venim!

5 iulie 2018 9:28

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.