Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marţi s-au împlinit 135 de ani de la naşterea lui Franz Kafka, cel care a dat lumii capodopere precum „Metamorfoza” sau „Procesul”. Kafka nu a fost doar un scriitor nemaipomenit, ci şi o personalitate care i-a fascinat pe mulţi şi despre care am putut afla mai multe datorită textelor pe care prietenul său, Max Brod, a decis să nu le distrugă. Motivele pentru care plângea sau excepţiile în care minţea ne arată o parte nevăzută a scriitorului.

Kafka a fost un scriitor aparte în peisajul literatuii universale, făcându-l pe Marquez să declare că, iată, se poate scrie şi altfel. I-a fascinat pe mulţi, inclusiv pe autorul Lolitei, Vladimir Nabokov care i-a analizat cu atenţie „Metamorfoza” făcând adnotări, în special cu privire la tipul de insectă în care Gregor Samsa s-a transformat.

„Gregor este o fiinţă umană deghizat într-o insectă; cei din familia lui sunt insecte deghizate în oameni”, spunea Nabokobv, citat de The Guardian, despre textul lui Kafka.

În timp, imaginea lui Kafka s-a distorsionat într-un fel, fiind învăluit, cu ajutorul mass-media, de ipostaza-clişeu a scriitorului, rupt de lume, neînţeles, un individ anxios, nevrotic şi introvertit. Dorind să contureze imaginea scriitorului mai clar, Reiner Stach l-a surprins în volmului ”Is that Kafka?: 99 Finds”, în contexte diferite, oferind, după cum spune chiar el, „contra-imagini” pentru ceea ce s-a format în imaginaţia populară.

Integral pe AdevărulComentarii

UNFORGIVEN Prea sanatos nu cred ca a fost si nu e vorba aici doar de tuberculoza de care a si murit. As fi curios sa citesc continuarea scrisa de catre altcineva, a romanului neterminat AMERICA. In general, se spune despre genii, ca nu sunt intelese si recunoscute in timpul vietii. PS: Dementiale nu sunt prezicerile lui Nostradamus, ci interpretarile ulterioare !

4 iulie 2018 8:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.