Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo spun că au descoperit o nouă cale de a limita populațiile de țânțari în anumite zone și de a reduce răspândirea virusului West Nile fără să folosească pesticide, deseori dăunătoare pentru mediu, dar şi pentru sănătatea oamenilor.Brad Fedy, unul dintre cercetătorii de la Waterloo, a descoperit că plevuşca (o specie de peşte care trăieşte atât în ape stătătoare, cât şi cugătoare) se hrăneşte cu larvele de ţânţari şi astfel ajută la scăderea dramatică a numărului de ţânţari adulţi purtători ai virusului West Nile.

“Cele mai bune strategii de limitare a populaţiilor de ţânţarilor începe în stadiul larvelor. Din nefericire, în America de Nord, eforturile de a le ţine sub control sunt în mare măsură limitate la larvicide, care necesită o aplicare repetată şi pot avea un impact ecologic negativ”, a spus Fedy. “Abordarea problemei cu bancuri de plevuşcă oferă multe avantaje pentru că necesită o întreținere redusă şi este o soluţie mai bună pentru mediu, dar și pentru sănătatea noastră”.

Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de peste trei ani și a presupus introducerea peştelui în zece rezervoare de tratare a apei. Cercetătorii au monitorizat încă șase rezervoare neutilizate.

Iazurile de tratament au demonstrat niveluri suprimate ale larvelor de țânțari în fiecare sezon, comparativ cu iazurile luate drept model, cu o scădere cu 114% a densității larvelor.

Integral pe Green ReportComentarii

John Doe Oare cum au calculat scaderea cu 114% ?

2 iulie 2018 13:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.