Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Update: Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia pe care trebuie să o dea în ancheta disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi în ”ancheta Sufrageria”. Şefa DNA a fost cercetată pentru că a încălcat decizia CCR, după ce a refuzat să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă în cazul alegerilor din 2009. Mai exact, şefa DNA a refuzat să dea explicaţii despre prezenţa ei în casa lui Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Roxana Ciucă vine cu mai multe informaţii.

Știrea inițială

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea pronunţa, miercuri, decizia în cazul acţiunii disciplinare exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma refuzului de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

Pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, pentru că a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta la respectiva comisie.

Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost exercitată pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004.

"În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul-şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", arăta, la acea dată, IJ.

De asemenea, IJ preciza că, prin poziţia publică a procurorului-şef al DNA, manifestată ulterior deciziei Curţii Constituţionale, au fost afectate onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Pe 13 iunie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins una dintre acţiunile exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, respectiv cea referitoare la desemnarea ca membru al unei echipe de control a unui magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.

Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM se mai află încă o sesizare a Inspecţiei Judiciare în care este vizată Laura Codruţa Kovesi, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.


Comentarii

v Ma voi nu ati inteles ca "noi sintem DNA" si sintem mai presus de lege? Poate se prezinta la comisia parlamentara ca Ghiolbanis, dupa ce o citeste si intelege cam dupa 20 de ani, dupa ce i-a fost inminata citatia.

20 iunie 2018 16:33

Amalia E o adunatura de compromisi! DAca pica Kovesi, dispar si ei imediat, ca s-au vandut politic!

20 iunie 2018 15:59

@Celui de la 13.08 Ai invatat limba animalelor sau e cea materna ?

20 iunie 2018 14:05

Cetățeanului care boncăluiește mai jos. Măh, degeaba te dai la coana vacă, o întărâți degeaba, că nu ai nici scula trebuincioasă și nici urme de inteligență între coarne! O discuție cu tine despre idei filosofice și principii juridice ar fi o cumplită pierdere de vreme.

20 iunie 2018 13:18

Cetatean A te prezenta in fata actualului senat plin de infractori , analfabeti si spagari ar fi o adevarata umilinta !

20 iunie 2018 13:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.