Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Autorităţile se gândesc să limiteze gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare, în condițiile în care acest tip de împrumuturi a căpătat o pondere tot mai mare în portofoliul băncilor, ceea ce implică riscuri odată cu majorarea dobânzilor.

Sistemul bancar românesc devine din ce în ce mai expus la sectorul imobiliar, au atras atenția experţii FMI. Astfel, între 2008 şi 2017, ponderea creditelor imobiliare a crescut de la 21% din totalul creditelor acordate gospodăriilor la peste 54%. Avansul creditelor ipotecare a generat o creştere a preţului la case. „În plus, având în vedere că marea majoritate a contractelor de credit sunt la dobânzi variabile, performanţa creditelor s-ar putea deteriora, iar cazurile de incapacitate de plată (default) ar creşte dacă ratele dobânzilor se vor majora“, avertizează FMI într-un raport publicat ieri, realizat în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.