Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Salariile din țara noastră au crescut anul acesta după trecerea tuturor contribuțiilor de la angajator la angajat. Dar diferențele salariale dintre regiuni și județe se mențin și încă la un nivel ridicat, atât la venituri, cât și la PIB/locuitor.

Salariul minim brut din România este, în prezent, echivalentul a 416 euro, al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană, conform unui studiu al KPMG, devansând Lituania, unde este 400 de euro, şi Bulgaria, 261 euro. Țara noastră a urcat o poziţie faţă de anul trecut după ce Guvernul a decis trecerea contribuţiilor angajatorului în sarcina angajatului, ceea ce a dus la o majorare artificială a veniturilor. În condiţiile în care se aplică o cotă efectivă de impozitare de 44%, salariul minim net rămâne al doilea în UE, cu 243 euro, depăşind doar Bulgaria, unde este 202 euro. Cota de impozitare (CAS, CASS, impozit pe venit şi alte contribuţii) este a şaptea la nivel european printre cele 20 de state care au un salariu minim stabilit la nivel naţional. Extremele de impozitare se regăsesc în Irlanda, cu 15% cotă efectivă de impozitare, şi Franţa, cu 87%.

Integral pe CapitalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.