Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară așa o confuzie, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit. Citind această motivare au apărut câteva lucruri care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină.

În acestă etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări. Dar o aprofundare ulterioră ne poate duce mai aproape de adevăr.

Să o iau de la început. Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție. Se pune întrebarea legitimă, dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți, mai e nevoie de anticorupție? Răspunsul e ferm și clar. România are nevoie de lupta anticuropție și românii să aibă încredere că e o luptă dreaptă.

Au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt în rezolvare și mii de cazuri merg înainte. Lupta anticorupție este un succes în România. Aici sunt foarte ferm și foarte clar. Lupta anticorupție merge mai departe.

Constatăm destul de ușor că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Un partid încearcă să amputeze puterile președintelui, fiindcă actualul președinte evident că are în multe privințe alte păreri decât majoritatea pesedistă din Parlament.

Prima dorință: legea ANCOM. Președintele a fost scos din procedura de numire a șefului ANCOM. A continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată. Nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui?

E clar că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și aceeași logică de diminuare a rolului președintelui din procedura de demitere a unui procuror.

De aici apar întrebările. Se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor? Mai sunt independenți așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți în lupta anticorupție? Sau sunt duși în subordinea ministrului decât sub autoritatea lui, așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem.

O altă întrebare se pune în același context: avem un nou super-ministru al justiției? Care decide și președintele execută, fără să se țină seama de avizul CSM?

Apoi, ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal dacă nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-șef?

Iată întrebări la care trebuie să răspundă și unii și alții, la care să se răspundă după o dezbatere publică. Sunt dispus să pun aceste întrebări.

Un referendum poate fi finalul unei astfel de dezbateri.

Am văzut ce se poate întâmpla după o dezbatere prost făcută, ca cea privind legile justiției, o astfel de dezbatere mai mult încurcă.

Este nevoie de o dezbatere largă, cu toți cei interesați și poate, la final, poporul să-și spună părerea. Poate este nevoie de o clarificare în Constituție, poate trebuie să gândim dacă arhitectura statului e bine construită sau trebuie introduse mecanisme care garantează că nu ne îndepărtăm, poate ne gândim ce fel de persoane trebuie chemate la conducerea statului.

Constat că este evident că această decizie vine exact în linia PSD prin care încearcă să amputeze din puterile președintelui.

Care sunt pașii juridici urmează să vă lămuresc când împreună cu juriștii din administrație ajungem la o concluzie.

Este o speță foarte complicată, care va avea influențe asupra felului în care funcționează statul român și cum înțelegem arhitectura statului în continuare. Nu avem nevoie de o construcție a statului care e o formă fără fond. Trebuie să găsim răspunsurile la aceste întrebări.

Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicații, ne ridică câteva probleme. Nu putem face următorul pas până când nu vedem ce ni se transmite prin această motivare.

Întrebat despre declarațiile unor membri ai coaliției privind posibilitatea suspendării președintelui:

Cred că se grabesc PSD-iștii, nici n-am afirmat în vreun fel ce voi face în perioada următoare, decât să citesc decizia și motivarea și să formulez întrebări pertinente. Nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii PSD-iști se trezesc vorbind pentru că le place să se audă la TV, este problema lor.

Întrebat când va anunța ceea ce are de gând să facă:

Este nevoie să acționez într-un timp rezonabil, nu putem aștepta până în decembrie, dar nu cred că se așteaptă cineva de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Dacă aceste teme acum au apărut, să avem o dezbatere o discuție, să ne lămurim.

Întrebat dacă a vorbit cu șefa DNA despre o posibilă demisie a acesteia:

Nu am discutat această chestiune și nu depinde de mine.

Nu ar face dezbaterea publică mai ușoară. Lucrurile au fost scrise într-o motivare a CCR și acum nu putem să nu ne întrebăm ce e cu lupta anticorupțuie, cu procurorii, nu putem avea un superministru care îi spune președintelui ce să facă. Eu nu încalc Constituția, eu o apăr.

Întrebat despre acțiunea unor asociații ale magistraților, care au cerut CSM să apere independența justiției, în urma declarațiilor unor politicieni:

Pe bună dreptate s-au revoltat magistrații, văzând cum se trezește un politician care mai e și infractor, care camenință procurorii după ce a convocat un miting mediocru antijustiție.

Nu putem intra în derivă și să ne trezim că renunțăm la valori democratice.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre sesizarea făcută de CCR, care reclama „atacuri virulente”:

Nu am discutat, să o lămurească cei ce au făcut-o.

Întrebat dacă a cerut demisia Laurei Codruța Kovesi:

Eu acum sunt în faza în care mă lămuresc ce e cu decizia CCR și motivarea.

Actuala chestiune pe care s-a cerut referendum este tărăgănată tocmai de PSD și de Parlament, aveau toată legislația la îndemână.

Întrebat dacă acuză CCR de implicare în politică:

Nu acuz CCR, constat o coincidență care ridică foarte multe întrebări.

Eu cred că aceste chestiuni trebuie lămurite în primul rând de politicieni, demersul de amputare a puterilor președiontelui e al PSD. Văzând că nu reușește să dea președintele, s-a gândit că e o soluție să taie din puterile președintelui.

Dacă vrem să ajungem la concluzii solide și sănătoase pentru România, toată lumea trebuie să intre în consultări. Sunt dipus să pornesc această dezbatere.

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști și ce crede despre declarația făcută de Liviu Dragnea, zilele trecute, când a susținut că NATO și UE au finanțat așa-zisul „stat paralel”.

O declarație foarte proastă și contraproductivă. În România nu există niciun stat paralel, este o invenție a pesediștilor prin care vor să-și motiveze demersurile anti-justiție și anti-servicii. Atât de simplu este. În România există un singur stat și pe acel stat îl reprezint eu! Povestea cu statul paralel este o invenție, nu știu dacă a pesediștilor, sau a consultanților lor, dar pot să-i asigur pe români că în România nu există niciun stat paralel și tot restul sunt povești prin care PSD încearcă să-și valideze anumite demersuri destul de discutabile.


Comentarii

Uta Gaozar nu te mai exprima ca te stie lume ca ai scoala multa dar la Balaceanca !!

29 iunie 2018 15:01

Pute Dar chiar ai citit silabisind ca de inteles am inteles ca nu poti intelege ,cred ca nu ai citit si ceva despre case si chirii asa ca las-o pe Cheovesoia sa le aranjeze !!

29 iunie 2018 14:58

gaozar bolshevic depistat 12:56

29 iunie 2018 9:15

Ha-ha-ha! Aștia țin mortu-n fereastră până neghiobul din poză termină de citit și de înțeles, dar și de căcat și de pișat în capul nostru, adică până la viitoarele alegeri prezidențiale! Probabil nu găsesc nimic inteligent din cactivitatea insului cu care să inlocuiască această „capodoperă” de zicere cu privire la „motivație”...

28 iunie 2018 12:56

victor Domnul ministru Tudorel Toader este un mare profesionist indiferent ce spun niste mediocri.

26 iunie 2018 11:59

Liviu Satan Dragnea FIȚU, te-as fute-n cur, dar ce sa profanez la tine? Esti atat de spurcat... Pana si mie mi-e scarba.

25 iunie 2018 22:23

FIȚU Aloooo! „Ziare.ro”, de ce nu scoateți din pagină neghiobia lu herr klaus? O țineți ca afiș important de-o lună de zile - e chiar atât de importantă? E, în esență, produsul unui pseudopreședinte care debitează câte ceva la nivelul altui geniu al politicii românești: „Iarna nu--i ca vara!” - nu e fantastic?

23 iunie 2018 23:52

Ce faci, adminule? Tii mortul în fereastră! Chiar ți se par atât de interesante și de promițătoare politic acestei însilări juridice ale domnului prezident? Mira-m-aș!

23 iunie 2018 14:07

gaozar bolshevic depistat 15:39

19 iunie 2018 6:33

Bolovanul ăsta își termina mandatul citind „motivația” și mai cere un mandat ca să înțeleagă ce a ci Inginera Dăncilă, chiar dacă are unele sincope de limbă literară, gândește și înțelege precum fulgerul în raport cu săsălăul!

18 iunie 2018 15:39

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti Datorita sanciunilor economice, nu mai putem plati postacii anti DNA, UE, stat de drept, etc. Postacii v, alupugus, mircea, Ionut, Doru, Lingaul, Sictirescu, Gheorghe Craioveanu, etc- vor fi platiti si sloboz si cu penetrari anale dese.

17 iunie 2018 19:24

gaozar bolshevic depistat: mircea, cand ai de gand sa faci scoala? Macar la seral... In ce organizatie PSd esti membru?

17 iunie 2018 10:37

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

mircea ,,,Cap de bou cu minte de catar''' acum doarme,nu gandeste ca e greu si face indigestie la lombara cand vorbeste.sa taseaza gravitational,si o sa aiba densitate mare si o sa pluteste in neant

16 iunie 2018 10:38

gaozar bolshevic depistat Victor ai vrut sa spui un lingau perfect futu-ti mortii matii.

16 iunie 2018 9:53

victor Un ministru si un profesionist perfect.

15 iunie 2018 8:27

gaozar bolshevic depistat Lingsule, linge la alta masa fututi mortii ma-tii de bolshevic imputit

15 iunie 2018 6:03

Lingaul Nu un super ministru ci un excelent prof de drept dupa cum spuneai tot tu acum ceva timp.Cand nu-ti convine e un "super"mai molaule infatuat e dupa cum apreciezi tu?Pai tu afara de orele de dirigentie si de luat chirii ,nu faceai nimic bine.

13 iunie 2018 7:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.