Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, deşi unii s-au grăbit să vorbească despre suspendarea sa, nu este un temei legal pentru o astfel de acţiune. Preşedintele nu se grăbeşte să răspundă solicitării CCR de revocare din funcţe a Laurei Codruţa Kovesi, pentru că are nevoie de un termen rezonabil pentru a lua o decizie corectă.

„Unii politicieni s-au grăbit să vorbească despre suspendare. Nu va exista nicio suspendare, pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii pesedişti se trezesc vorbind de suspendare ca să pară mai intersanţi la televizor, atunci este problema lor", a afirmat preşedintele, citat de GÂNDUL.

Întrebat când ar trebui să dea un răspuns, Iohannis, observă CAPITAL, a spus: „Sigur este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil. Nu putem să stăm de exemplu până în decembrie, dar nu cred că cineva serios aşteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Nu-mi doresc să ajungem un stat care se bazează pe o formă fără fond, ci doresc, dacă aceste teme acum au apărut, să avem o dezbatere, să avem o discuţie, să ne lămurim înainte să facem un pas."

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că PSD încearcă „să amputeze puterile preşedintelui folosindu-se de toate mijloacele de care dispune”. Acesta a explicat că nu se va grăbi în a lua o decizie în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de aceasta depinzând în viitor „arhitectura statului român”, anunță ADEVĂRUL.

„Lucrurile scrise în decizia CCR trebuie lămurite.Nu putem să ne întrebăm: acum ce facem cu lupta anticorupţie? Nu putem să stăm cu un super-ministru care să îi dicteze preşedintelui ce să facă. Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei. Pe bună dreptate, cum se trezeşte un politician care mai e şi infractor să se ducă la televizor şi să ameninţe procurorii? După ce a mai şi organizat un miting mediocru. De-asta zic că nu e normal să lăsăm lucrurile aşa,” a punctat Iohannis.

PSD îi transmite președintelui că deciziile CCR se execută, nu se discută, iar declarațiile acestuia pun în pericol ordinea constituțională a României, anunță COTIDIANUL. Partidul Social Democrată consideră că declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la Decizia Curții Constituționale privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constituționale din România.

Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată“.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarant, pentru ANTENA3, că modul în care acţionează preşedintele Klaus Iohannis, după decizia Curţii Constituţionale privind revocarea procurorului-şef al DNA, reprezintă "cel mai periculos precedent pentru statul de drept". „În lunga mea experienţă în sistemul judiciar, cred că ceea ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt, să nu spun la cel mai înalt nivel, pune în discuţie respectarea şi aplicarea Legii fundamentale, aplicarea şi respectarea unei decizii a Curţii Constituţionale", a declarat Toader.

Și fostul judecător constituţional, Toni Greblă, a spus, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis poate să organizeze un referendum după hotărârea CCR ce vizează revocarea Laurei Codruţa Kovesi, însă acest tip de consultare publică nu afectează „obligativitatea deciziilor Curţii”, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, iar legislaţia României - şi a tuturor ţărilor Uniunii Europene - nu permite ca o hotărâre judecătorească, o decizie a unei instanţe - inclusiv a celei constituţionale - să fie supuse unui referendum“, a spus fostul judecător CCR, Toni Greblă.

Deşi ar putea părea astfel, jocul acesta nu poate fi susţinut de orgoliile/veleităţile unei confruntări între preşedintele ţării şi un lider de partid, oricare ar fi el, infractor sau nu. Câtă vreme Iohannis afirmă că statul este reprezentat de preşedinte, acesta nu poate purta războaie la nivelul conducerilor de partid, ci la nivelul cel mai înalt: preşedinte-CCR, susține GÂNDUL. Abia acolo, o luptă pe viaţă şi pe moarte (şi nu din an în paşte) poate deveni decisivă pentru salvgardarea principiilor statului de drept. Dacă suntem preocupaţi de o victorie decisivă, şi nu doar de una de etapă…


Comentarii

Adevarul gol golut Şi vă mărturisesc că sunt efectiv asediat de haite de retardaţi bolshevici (în cap cu kommissarul "european" dna.tov. Mogherika Pizdirini, de la Externe şi cu EURO-puşlamaua trotzkystoidă de Pierre Moscovissii, ăla cu "fondurile", n.m.) - motiv pentru care m-am şi hotărât să SUG euro-POOLLA & să #REZIST!

14 iunie 2018 2:15

Adevarul gol golut Retardatul bolshevic de sub mine nu poate mai mult. De unde nu e...

14 iunie 2018 0:56

Adevarul gol golut Sug EURO-poolla & #REZIST!

14 iunie 2018 0:28

@13 iunie 2018 11:18 Au ramas prostitimoamenii care buncesc! Lor li se fura viitorul prin aceste pensii nu nesimtite ci nemeritate. Dati pensii unora doar pentru ca v-au slugarit pe voi cei de la putere. Rusine sa va fie!

13 iunie 2018 15:22

Apel la luciditate O strangere de maini masonica intre masonul Tariceanu si masonul Johannis.

13 iunie 2018 13:39

Ara drace, ara ! Trbuie sa fi degenerat in utimul hal sa nu-ti dai seama ca din 2016 incoace singura problema strigenta a PSD-ului este acapararea justitiei. Adevaratele si stringente probleme ale tarii sunt lasate deoparte pe mana unor analfabeti functionali si lichele, adunate din toate colturile tarii .Si acest popor are o limita a rabdarii.Nici nu stiti cat de aproape e ziua platii, si veti plati in mod sigur !

13 iunie 2018 12:14

Adevarul gol golut pe retardati ii recunosti dupa scrierea cu majuscule.

13 iunie 2018 12:12

Si ciocanul si nicovala sunt instrumente ale bandei de penali pesede. Tot instrumente pesede sunt si Avocatul Poporului, CNA, CCR, majoritatea parlamentara, oamenii saraci , dar si imbuibatii. Oare ce a mai ramas neintinat?

13 iunie 2018 11:18

alupigus DEMISIA SAU SUSPENDAREA DE URGENTA A PRESEDINTELUI DE ETNIE GERMANA , DUSMAN AL ROMANILOR , INFRACTOR DE NOTORIETATE PRIN FURT DE CASE SI NERESPECTAREA HOTARARILOR CCR !!!

13 iunie 2018 11:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.