Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații importante după discuția cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

„Tocmai s-a încheiat întâlnirea avută cu o delegație a Comsiei de la Veneția, venită în România să discute despre legile justiției. Eu am sesizat Comsia și am rugat-o să facă o analiză a acelor trei legi. Am avut o discuție foarte bună, am discutat despre aceste legi, care sunt preocupările noastre și așteptăm să avem o opinie preliminară în scurt timp care, cred eu, că va fi luată în considerare de Parlament”, a declarat Iohannis.

„Nu am dorit să intrăm în textul legii, am discutat despre principii. Le-am explicat destul de detaliat preocupările mele și le-am răspuns la câteva întrebări legate de procedură, de parcursul legii”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit și despre motivarea deciziei Curții Constituționale. Președintele a spus că „aduce mai multe întrebări decât clarificări”.

„Am citit motivarea deciziei Curții. Eu am spus de prima dată când m-ați întrebat că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Au apărut câteva chestiuni pe care pot să vi le comunic și astăzi. Aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări. Dar vom vedea. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anti-corupție. Dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți, dacă au fost atâtea discuții, mai e nevoie de lupta anti-corupție? România are nevoie de lupta anti-corupție, ea trebuie dusă cu toată fermitatea. Au fost aduse unele exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt în analiză, sunt în rezolvare. Lupta anti-corupție este un succes în România”, a spus Iohannis.

„Abordarea politică, putem să constatăm că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României. De ce? Fiindcă președintele României are altă părere decât majoritatea psdistă din Parlament. Din păcate, decizia Curții Constituționale vine exact în aceeași direcție, de diminuare a puterilor președintelui. Și de aici apar întrebările. Care mai este statutul procurorilor în România? Mai sunt procurorii independenți ca să fie eficienți în lupta anti-corupție? E o întrebare la care trebuie să răspundem”, a mai adăugat președintele.

„O altă întrebare care se pune în acest context. Avem un nou super ministru al Justiției, care decide și președintele execută? Ce mai este CSM-ul? Cum poate CSM-ul să-și îndeplinească rolul principal? Iată întrebări la care încet încet trebuie să răspundă și unii și alții. Eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică”.

„E nevoie de o discuție cu absolut toți actorii interesați și e nevoie ca la final românii să-și spună părerea. Poate e nevoia de o clarificare în Constituție. Poate trebuie să ne gândim dacă arhitectura statului e bine gândită. Poate este nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului”, a continuat Iohannis.

„E evident că această decizie vine fix în linia PSD de a diminua puterile președintelui. Care sunt pașii juridici urmează să vă lămuresc când ajungem la o concluzie cu juriștii”.

„Avem nevoie de un fond puternic, de un stat puternic și trebuie să găsim răspunsurile noastre la aceste întrebări”.

„Cred că se grăbesc puțin pesediștii. Eu am spus că voi citi cu atenție decizia și motivarea. Unii politicieni s-au grăbit să vorbească despre suspendare. Nu există niciun temei pentru suspendare. Nu va exista nicio suspendare”.

Președintele a fost întrebat când va da un răspuns referitor la motivarea CCR. „E nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, nu putem sta până în decembrie. Dar doresc să avem o dezbatere, o discuție, să ne lămurim înainte să facem un pas”.

Întrebat dacă acuză CCR pentru implicare în politică, Iohannis a spus că „nu, nu este cazul. Eu doar constat o coincidență”.

„În România nu există niciun stat paralel. Este o invenție a pesediștilor. Sunt povești. PSD încearcă să-și valideze anumite demersuri destul de discutabile”.


Comentarii

nae SUSPENDATI-L DE URGENTA PAMPALAI PESEDISTI SI ALDISTI , ASTA DISTRUGE TOT ! EL URASTE PE ROMANI , CEI DE LA SIBIU CARE-L CUNOSC , STIU ASTA !

13 iunie 2018 11:25

Deciziile CCR nu sunt obligatorii pentru parlament și pentru ministrul Toader. Nu toate deciziile CCR produc efecte juridice, tocmai pentru că nu sunt respectate de ”orice persoană fizică sau autoritate”. Printre persoanele fizice și autoritățile care nu le respectă se află parlamentul și chiar ministru Justiției. 17 (șaptesprezece) Decizii emise de CCR în perioada 2009-2017 au fost sau încă sunt ignorate de Parlament. Un exemplu, celebru, de pe vremea când Tudorel Toader era judecător (depasind mandatul de 9 ani) la CCR, este chiar Legea Educației Naționale.

13 iunie 2018 9:59

v De data asta ai dreptate Ghiolbanis. Trebuie sa stabilim ce fel de persoane pot ocupa functia de Presedinte al Romaniei. Tu sigur nu te puteai califica ca presedinte al FDGR, continuator al Grupului Etnic German al caror bunuri au fost confiscate prin Decretul Lege Regal nr 485 din 7 oct 1944, ca prada de razboi cum au facut toate statele invingatoare din cel de al doilea razboi mondial. Tu ca preedinte al FDGR si primar, l-ai restitui aceste bunuri care o parte au fost vindute ulterior

12 iunie 2018 23:32

Andrasi VASS Mei Iohanis mei, eu pot f.u.te la gura ta mei !!!! Da eu pot f.u.t.e. la gura lui Iohananis și la tote slugile lui sorosite !!!

12 iunie 2018 22:04

alupigus KWJ , HOTUL DE CASE DE LA COTROCENI , UZURPATORUL NATIONAL , PROMOTORUL STATULUI SECURISTOID , RUSINE NATIONALA ESTE ACEST PROVOCATOR AL RAZBOIULUI ROMANO-ROMAN ! DEMISIA IMEDIAT KWJ !

12 iunie 2018 21:34

Eu zic că nea Ghiolbanu are, totuși, drerptate! Pentru verdictele justiției care nu plac întunecimii sale trebuie organizate referendumuri de corijare. De exemplu deciziile justiției de a-i confisca doua imobile impozante din Sibiu nu i-au placut și l-au „nemulțumit”. La fel si obligația de a restitui aproape o jumătate de milion de euro încasat ilegal drept chirie de la o bancă austriacă trebuie supusă unui referendum, chiar dacă acesta ar costa mai multe alte milioane de euro. S-ar putea înlătura însă „nemultumirea” Intunecimii sale, că d-aia e prezident, să i se facă pe plac!

12 iunie 2018 20:28

Nenea Mutălăul se cere musai SUSPENDAT! In general, prostovanii sunt și nesimțiți.

12 iunie 2018 19:06

@12 iunie 2018 17:14 Dobitoc pedelistul ...liberal, de ce numai acum se aplica prevederile Constitutiei... ad literam? Pentru parlament, guvern nu se aplica? Manca-mi-ai kkatu de imbecill!

12 iunie 2018 17:30

pedelistul ...liberal Hotararile CCR se aplica imediat si ...ad` literam ! Este "numai" UN PRINCIPIU din Constitutie ! Orice alta "INTERPRETARE" inseamna incalcarea grosolana si cu intentie a legii de baza a tarii !!!

12 iunie 2018 17:14

tudorel toader Ajutati un sarman hot politic! Nu-l bagati la mititika pe Dracnea ca are nevasta tanara de 19 ani si nu are cine sa o futa!

12 iunie 2018 16:43

puscariasul Dragnea o aparut un imputit de postac Psd-ist fututi mortii mati tot cu penali Psd care te platesc,,cel de la ora 14.50

12 iunie 2018 15:57

Kovesi Lulutza Mei, grije mare le tine! Ai tu grije ce ”porumbel” iese la gura ta, eu imediat pot da drume le dosare mei Klaus mei !

12 iunie 2018 14:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.