Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Expunerea crescută a băncilor româneşti pe sectorul imobiliar reprezintă o vulnerabilitate tot mai mare, care într-un mediu caracterizat de dobânzi în creştere poate deteriora performanţa creditelor ipotecare şi ratele de default, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional despre riscurile sistemice şi testele de stres asupra sectorului financiar românesc.

„Ponderea creditelor ipotecare a crescut de la 21% din creditele acordate gospodăriilor la peste 54% între 2008 şi 2017. Mai mult, eficienţa instrumentelor macroprudenţiale existente asupra ipotecilor este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%. În plus, devreme ce majoritatea contractelor de credit ipotecar sunt cu dobânzi variabile, performanţa creditului şi ratele de default s-ar putea deteriora într-un mediu cu dobânzi în creştere“, se menţioneaz în raportul citat.

Integral pe CapitalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.