Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Judecătorii CCR i-au explicat pe 133 de pagini lui Klaus Iohannis de ce trebuie să o revoce pe Codruța Kovesi. Asta demonstrează ori că CCR a vrut să vină în ajutorul președintelui, ori că nu l-au luat în serios atunci când a spus că va citi pâna va înțelege ceva. Pe lângă metehne, Klaus Iohannis a demonstrat că e  serios și se ține de cuvânt atunci când apucă să spună ceva.

Cum ar fi declarația făcută marți de exemplu: „Aștept motivarea Curții, pe care o vom citi până vom înțelege ceva din ea, după care voi comunica ce voi face”. Orice om/judecător CCR cu scaun la cap ar fi luat aminte și ar fi livrat șefului statului o motivare de trei-patru, hai cinci pagini, asta dacă chiar dorea să traiască ziua în care Kovesi va fi revocată de Iohannis, afirmă NAȚIONAL.CCR a scos însă o adevarată operă-fluviu de 133 de pagini, situație în care Iohannis este justificat să „înțeleagă ceva” în ultima sa zi de mandat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare formulată de ministrul Justiţiei. ANTENA3 precizează că în acest document nu este precizat un termen de aplicare și, de asemenea, nu există nici sancţiuni pentru șeful statului dacă nu respectă ceea ce au stabilit judecătorii constituționali.

Argumentele cuprinse în propunerea de revocare a procurorului din funcţia de conducere, precum şi temeinicia acestora se subsumează competenţei discreţionare a ministrului Justiţiei, şi nu a preşedintelui României, arată Curtea Constituţională a României în motivarea deciziei prin care s-a stabilit că există un conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale privind revocarea lui Kovesi odată cu publicarea motivării în Monitorul Oficial, anunță CURENTUL. „Nu cred că președintele Republicii, cel care e azi sau care va fi peste 7 ani de zile, va da României un exemplu de nerespectare a legilor fundamentale.Nu cred că românul, poporul, o să accepte o conduită de nerespectare a Constituției. Nu cred”, a afirmat Tudorel Toader.

 După publicarea motivării deciziei CCR au apărut zeci de reacții. Una dintre cele mai dure a venit chiar din partea unui fost președinte al Curții Constituționale, constată EVENIMENTUL ZILEI. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean, a declarat că este surprins că în motivarea deciziei CCR în cazul lui Kovesi se spune că eliberarea din funcţie este la discreţia ministrului Justiţiei.

„Mă surprinde că în motivarea deciziei se spune că eliberarea din funcţie e la discreţia ministrului Justiţiei. Noi suntem într-un regim constituţional, nu într-un regim discreţionar. Nimic nu e la discreţia nimănui, nu face cine ce vrea în ţara asta şi mă mir că CCR a făcut o astfel de precizare sau altfel de motivare, mai mult, articolul 109 din Constituţie, pe care ei îl invocă aici, nu are nicio legătură cu minuta pe care au pronunţat-o”, a spus Zegrean. AGERPRES remarcă faptul că el a menţionat că, dacă şeful statului a aprobat numirea, tot el trebuie să aprobe şi retragerea din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Motivarea Curții Constituționale cu privire la revocarea Laurei Codruța Kovesi a fost criticată în termeni extremi de duri de liderul Opoziției din România, anunță COTIDIANUL. Președintele PNL, Ludovic Orban a precizat că judecătorii CCR „au călcat în picioare independența justiției”, iar motivarea Curții ne „întoarce în perioada sovietică”. „Prin motivarea prezentată public, astăzi, CCR își depășește atributele sale constituționale. În conformitate cu Constituția României, CCR este garantul supremației Constituției, dar nu este nicidecum adunare constituantă. CCR nu are niciun atribut să rescrie Constituția României.

Ca și cum nu ar fi fost suficient tomul de 133 de pagini, trei judecători CCR (Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea, după cum precizează JURNALUL NAȚIONAL) au făcut opinie separată – motivată evident în scris și ea. Cireașa pe coliva lecturilor obligatorii prezidențiale au pus-o însa alți doi judecători CCR, Marian Enache și Simona Maya Teodoroiu, care deși au fost de acord cu decizia dată de Curte în cazul revocării lui Kovesi au ținut morțiș să facă opinie concurentă – și tot în scris! Dată fiind gafa CCR-iștilor, Klaus Iohannis are ce citi câțiva ani, timp în care adversarii lui Kovesi vor fi ținuți în viață doar de certitudinea ca mandatul acesteia își va da de unul singur, primavara viitoare, obștescul sfârșit.

Și totuși, se întreabă GÂNDUL, ce să motivezi în 133 de pagini, un "tom" mai voluminos decât Constituţia însăşi? De ce atâta amar de cuvinte, pentru a pune o constatare simplă în dreptul ei: „Conform Constituţiei, cap…, art..., lit…, par…, ăla are dreptate, ălălalt, n-are. Faceţi la un fel şi intraţi în legalitatea consfinţită, deja, de Constituţie!”. Apoi, ura şi la gară!

Pe când invers, folosind, la aşa un lucru simplu – „asta-i albă, asta-i neagră” –, tot atâtea vorbe cât ar folosi o „constituantă” get-beget, pentru întocmirea unei noi constituţii, dai senzaţia că-ncerci să-ţi motivezi propria motivare.