Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Care e motivul turneului Berlin-Paris-Londra, aflat astăzi în ultima etapă?Premierul Netanyahu n-a reuşit să schimbe nici poziţia cancelarului Angela Merkel, nici poziţia preşedintelui Macron, cel puţin în chestiunea Acordului nuclear cu Iranul, semnat în 2015 (din care Donald J. Trump a retras Statele Unite pe 8 mai) şi care expiră în 2025. Prim ministrul Israelului nici nu şi-a făcut, de altfel, vreo iluzie, încredinţarea sa (evident şi a preşedintelui Americii) fiind, aşa cum a afirmat ieri la conferinţa de presă comună cu Macron, că “[Acordul] va fi desfiinţat de presiunea forţelor economice”.   

În mare măsură, Netanyahu are dreptate. Acordul, prin ridicarea sancţiunilor, i-a dat Iranului posibilitatea de a reintra în economia globală, iar marilor companii europene de a încheia contracte de miliarde cu regimul de la Tehran. Supra-sancţiunile de la Casa Albă şi popularizate de Secretarul de Stat Mike Pompeo, au risipit entuziasmul, iar companii foarte cunoscute au cam început să părăsească ţara, lăsând Rusia, China sau India să profite în continuare de relaţiile economice (neîntrerupe nici înainte de 2015) cu Iranul.

Integral pe GândulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.