Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Coaliţia de guvernare şi-a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor. Un vot îi depărtează acum pe cei din PSD-ALDE de putere asupra legilor care sunt dezbătute în camera inferioară a Parlamentului. Pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidele care formează coaliția de guvernare nu mai dețin, singure, majoritatea necesară adoptării promisiunilor electorale în Camera Deputaților.

Asta după ce săptămâna aceasta 5 social-democraţi au părăsit formaţiunea de guvernământ pentru a se alătura partidului fostului premier Victor Ponta. După ce fostul premier PSD Victor Ponta a fost achitat de instanța supremă într-un dosar de corupție, un număr de 5 deputați PSD s-au înscris în ultimele zece zile în Pro România, noul partid al fostului prim-ministru: Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Mircea Titus Dobre, Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu. Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut, în acest fel, majoritatea în Camera Deputaților, constată ADEVĂRUL. După plecările recente din PSD, social-democrații au rămas cu 149 de deputați, iar ALDE are 15 deputați.

În total în Camera Deputaţilor sunt 329 de aleşi. Ca legile să fie adoptate este nevoie de jumătate plus 1 din voturi. În cazul acesta, sunt necesare deci 165 de voturi favorabile ca un proiect să treacă de Camera inferioară. Iar social-democraţii şi colegii lor de la ALDE numără acum 164 de deputaţi. Deci, afirmă DIGI24, le lipseşte un singur vot. Până acum PSD şi ALDE se bucurau de o majoritate confortabilă. Imediat după alegerile parlamentare din 2016, cele două formaţiuni aveau împreună 174 de voturi, deci cu 9 mai mult decât aveau nevoie.

Situaţia s-a schimbat însă acum după ce Victor Ponta s-a desprins de PSD şi a mai reuşit să convingă câţiva foşti colegi să i se alăture. Puţini, e drept, dar suficienţi cât să clatine puterea în Camera Deputaţilor. În noul context, după noua structură a Parlamentului, problema coaliţiei ar apărea la votul legilor organice şi al hotărârilor privind Regulamentul Camerei, pentru care este nevoie de jumătate plus 1 din numărul total de deputaţi. Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sunt obligați, în acest fel, să apeleze la sprijinul UDMR și al minorităților naționale pentru a-și trece prin Camera Deputaților măsurile din programul de guvernare.

PSD și ALDE au încheiat cu UDMR un acord de colaborare parlamentară și coaliția de guvernare s-a bazat și până în prezent pe sprijinul maghiarilor la vot, dar și pe sprijinul celor 17 deputați ai minorităților naționale. GÂNDUL constată că dacă până acum ajutorul UDMR-ului și al minorităților era opțional, de acum înainte acesta devine obligatoriu.

Zilele devin astfel tot mai fierbinți în zona social-democraților. Scăpat de grijă a problemelor cu justiția, fostul prim-ministru devine tot mai atractiv pentru nemulțumiții din PSD, care susțin că în acest moment partidul este condus dictatorial de Liviu Dragnea. Potrivit informațiilor citate de ANTENA3, este iminentă și plecarea din partid a unui grup de aproximativ 9 senatori și până la 13 deputați și foarte posibil se va forța constituirea unui grup parlamentar distinct în ambele camere ale Parlamentului.

Grupul revoltaților din Senat ar fi venit cu o idee inedită: plecarea spre pro România sub condiția candidaturii Ecaterinei Andronescu la alegerile prezidențiale din partea Partidului lui Victor Ponta. Ideea ar putea prinde și nu ar trebui exclusă din moment ce fostul premier a anunțat clar că el nu va candida în 2019, iar senatorul PSD de București este unul din social-democrații cu cea mai mare notorietate și favorabilitate.

Fostul premier Victor Ponta a vorbit despre planurile de viitor ale partidului pe care îl conduce, Pro România. Paradoxal, acesta, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a anunțat că își dorește o alianță cu PSD, dar și faptul că Ecaterina Andronescu ar putea fi un candidat potrivit la alegerile prezidențiale din partea partidului său.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Credeți că vor mai fi și alți parlamentari PSD care vor pleca spre partidul fondat de Victor Ponta?Comentarii

a lu` pigus Nu va faceti griji, Dragnea le va face noi concesii ungurilor si guvernarea ramane la PSD. Pierde Romania, dar castiga PSD!

28 mai 2018 17:46

Ion Ionescu Nu este nici-o bucurie...PSD+ALDE-istii se vor arunca total in bratzele UDMR-istilor...Si cum acum e pe tapet autonomia totala locala in judetze din centrul Transilvaniei (si Romaniei)...Dragnea si Clanul lui vor vinde fara sa clipeasca interesele Romaniei ca si asa pe guvernarile lor au avut cele mai multe clementze pentru UDMR....se vede cat de mult se arboreaza steagul Ungariei in acea regiune, mai mult decat cel romanesc si se vorbeste limba maghiara prin institutzii administrative ca si cum ar fi limba oficiala. Si te uitzi la muierile PSD-iste cum imbraca ele ia natzionala romaneasca la multe ocazii (ca asa le-a invatzat consilierii evrei...) dar sunt o gloata tradatoare de neam si tzara...

28 mai 2018 12:01

Ponta a dat lovitura? Adică Ponta s-a lovit cu unul din genunchii lui de lemn putred în coaie, apoi a sărit în sus căzând în jos? Nu știu de unde pula calului se tot inspiră recturile jurnalistice de la antenele Varanului inventând știri de căcat explodat ca aceasta. În primul rând nu Ponta conduce partidul ăla de tot căcatul cu nume de galerie de fotbal, ci fondatorul acelui partid care e Dan Constantin e șef acolo, care e copilul de țucal al Varanului. Ponta e doar pieton acolo, dar poate că va deveni un căcat mai cu moț curând în gașca aia infectă. În altă ordine de idei, partidul microscopic al plagiatorului în drept tagma cum laudae Victor Viorel Ponta nu va face nimic la nici un fel de alegeri, ba poate că nu va mai intra nici în parlament și va dispărea înghițit de PSD-ul care e partidul tutore al tuturor sateliților politici de duzină din politichia românească, la momentul când Dragnea va dispărea înghițit de pușcărie sau îngurgitat de propria lui prostie imensă. Între timp, recturile anale care se cred și ziariști de la antenele Varanului îl tot suie pe Ponta pe un măgar mai țanțoș, de unde plagiatorul va da bir cu fugiții, pentru că numai la asta se pricepe cel mai bine. Madam Andronescu candidat la ce? Hai să fim serioși! Madam Andronescu e numai bună de împăiat și de a fi transformată în exponat de anatomie după ce a fost mumificată. Mă cac un căcat mare în tot partidoiul lui Dan Constantin și Ponta, pentru că și așa e numai căcat praf acolo. Punct!

28 mai 2018 10:27

Cu mana noastra Totul ar fi bine daca nu a ar fi si partea cealalalta :UDMR-ul isi va mari santajul.

28 mai 2018 9:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.