Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Coaliţia de guvernare şi-a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor. Un vot îi depărtează acum pe cei din PSD-ALDE de putere asupra legilor care sunt dezbătute în camera inferioară a Parlamentului. Pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidele care formează coaliția de guvernare nu mai dețin, singure, majoritatea necesară adoptării promisiunilor electorale în Camera Deputaților.

Asta după ce săptămâna aceasta 5 social-democraţi au părăsit formaţiunea de guvernământ pentru a se alătura partidului fostului premier Victor Ponta. După ce fostul premier PSD Victor Ponta a fost achitat de instanța supremă într-un dosar de corupție, un număr de 5 deputați PSD s-au înscris în ultimele zece zile în Pro România, noul partid al fostului prim-ministru: Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Mircea Titus Dobre, Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu. Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut, în acest fel, majoritatea în Camera Deputaților, constată ADEVĂRUL. După plecările recente din PSD, social-democrații au rămas cu 149 de deputați, iar ALDE are 15 deputați.

În total în Camera Deputaţilor sunt 329 de aleşi. Ca legile să fie adoptate este nevoie de jumătate plus 1 din voturi. În cazul acesta, sunt necesare deci 165 de voturi favorabile ca un proiect să treacă de Camera inferioară. Iar social-democraţii şi colegii lor de la ALDE numără acum 164 de deputaţi. Deci, afirmă DIGI24, le lipseşte un singur vot. Până acum PSD şi ALDE se bucurau de o majoritate confortabilă. Imediat după alegerile parlamentare din 2016, cele două formaţiuni aveau împreună 174 de voturi, deci cu 9 mai mult decât aveau nevoie.

Situaţia s-a schimbat însă acum după ce Victor Ponta s-a desprins de PSD şi a mai reuşit să convingă câţiva foşti colegi să i se alăture. Puţini, e drept, dar suficienţi cât să clatine puterea în Camera Deputaţilor. În noul context, după noua structură a Parlamentului, problema coaliţiei ar apărea la votul legilor organice şi al hotărârilor privind Regulamentul Camerei, pentru care este nevoie de jumătate plus 1 din numărul total de deputaţi. Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sunt obligați, în acest fel, să apeleze la sprijinul UDMR și al minorităților naționale pentru a-și trece prin Camera Deputaților măsurile din programul de guvernare.

PSD și ALDE au încheiat cu UDMR un acord de colaborare parlamentară și coaliția de guvernare s-a bazat și până în prezent pe sprijinul maghiarilor la vot, dar și pe sprijinul celor 17 deputați ai minorităților naționale. GÂNDUL constată că dacă până acum ajutorul UDMR-ului și al minorităților era opțional, de acum înainte acesta devine obligatoriu.

Zilele devin astfel tot mai fierbinți în zona social-democraților. Scăpat de grijă a problemelor cu justiția, fostul prim-ministru devine tot mai atractiv pentru nemulțumiții din PSD, care susțin că în acest moment partidul este condus dictatorial de Liviu Dragnea. Potrivit informațiilor citate de ANTENA3, este iminentă și plecarea din partid a unui grup de aproximativ 9 senatori și până la 13 deputați și foarte posibil se va forța constituirea unui grup parlamentar distinct în ambele camere ale Parlamentului.

Grupul revoltaților din Senat ar fi venit cu o idee inedită: plecarea spre pro România sub condiția candidaturii Ecaterinei Andronescu la alegerile prezidențiale din partea Partidului lui Victor Ponta. Ideea ar putea prinde și nu ar trebui exclusă din moment ce fostul premier a anunțat clar că el nu va candida în 2019, iar senatorul PSD de București este unul din social-democrații cu cea mai mare notorietate și favorabilitate.

Fostul premier Victor Ponta a vorbit despre planurile de viitor ale partidului pe care îl conduce, Pro România. Paradoxal, acesta, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a anunțat că își dorește o alianță cu PSD, dar și faptul că Ecaterina Andronescu ar putea fi un candidat potrivit la alegerile prezidențiale din partea partidului său.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Credeți că vor mai fi și alți parlamentari PSD care vor pleca spre partidul fondat de Victor Ponta?