Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

O nouă rază laser proiectată de cercetători te-ar putea scăpa de ''chinul'' aşteptării celor 3-4 minute pentru ca apa dintr-un ibric să se fiarbă. Desigur, dispozitivul cu raze X nu este menit să-ţi facă un ceai, ci va fi utilizat pentru analizarea materiei.

Laserul cu raze X poate aduce apa de la temperatura camerei la 100.000 de grade Celsius într-o milionime dintr-o milionime dintr-o secundă. Conform Digital Trends, experimentul a fost realizat în cadrul Universităţii Stanford şi a implicat transmiterea unor pulsaţii de raze X extrem de intense către jetul de apă, astfel rezultând un mod cu totul nou de încălzire a apei. Laserul cu raze X utilizat în cadrul acestui experiment a fost dat în funcţie din anul 2009, iar construirea lui ar fi durat câţiva ani, susţine Nicuşor Timneanu, cercetător din cadrul Universităţii Uppsala din Suedia. 

''Anul trecut, în septembrie, a fost dat în folosinţă un laser asemănător în Hamburg, European X-ray Free Electron Laser - construcţia lui a durat aproape 8 ani. Într-un fel, aceste instrumente sunt asemanătoare cu laserul ELI de la Măgurele, însa au un principiu diferit de generare a razelor X,'' a declarat Timneanu pentru Descopera.ro
''Metoda nu a fost creată pentru încălzirea apei,'' a declarat fizicianul şi astronomul Nicuşor Timneanu, din cadrul Universităţii Uppsala din Suedia. ''Laserele cu raze X sunt utilizate de obicei pentru investigarea structurilor materiei pe o perioadă extrem de scurtă de timp. Am descoperit că apa se încălzeşte într-un mod extrem de violent. Prin intermediul ionizării, legăturile acesteia se distrug. Metodele convenţionale de încălzire a apei transferă energie către moleculele de apă prin intermediul căldurii în cazul unui aragaz sau al vibraţiilor în cazul microundelor. Însă, prin intermediul utilizării laserului cu raze X, apa a fost practic vaporizată extrem de repede. Este uimitor deoarece dorim să înţelegem cum a fost posibil un proces atât de rapid, atât prin intermediul computaţiilor, cât şi a experimentelor,'' a declarat cercetătorul născut în Craiova. 

Integral pe DescoperaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.