Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Plângerea penală depusă de Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă este o aberație, motivele invocate sunt în mod evident trase de păr. Viața însă a demonstrat în repetate rânduri că o simplă prostie poate declanșa adevarate dezastre iar un fost sef al CCR, Augustin Zegrean, susține că exact asta ne pândește și pe noi acum. Concret, Zegrean spune că ne-ar paște „o revocare atipică, ascunsă și nu foarte constituțională a premierului“, asta dacă DIICOT dă curs plângerii depuse de Ludovic Orban și declanșează o acțiune penală împotriva Vioricăi Dancilă.

„Dacă (premierul Viorica Dăncălă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat, citat de COTIDIANUL, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă. .

”Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Iaşi, că a sesizat Parchetul General „în calitate de cetăţean” de faptul că Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au difuzat informaţii cu caracter secret. GÂNDUL amintește că plângerea este pentru înaltă trădare, divulgare de informații secrete și uzurpare de funcții, fiind făcută în contextul memorandumului aprobat de guvern pentru relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, trimiterea plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă structurii de parchet competente, respectiv DIICOT.

 Plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului Viorica Dăncilă se întoarce împotriva sa şi a partidului, PSD acuzându-i pe liberali şi pe Klaus Iohannis că vor să o demită cu orice preţ pe şefa Guvernului, chiar cu preţul suspendării preşedintelui ţării. Mai mult, constată EVENIMENTUL ZILEI, o parte dintre membrii din conducerea PNL se delimitează de şeful formaţiunii şi spun că nu sunt de acord cu demersul său.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că liderul PNL a făcut plângere la Parchetul General pentru înaltă trădare în nume personal, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Această acțiune nu a fost discutată în structurile PNL de conducere și chiar dacă s-ar fi discutat nu ar fi putut să fie luată vreo decizie pe acest subiect, pentru că este un demers care ține strict de persoană, bazat pe un anume context și nu de activitatea politică a unui partid. Precizarea importantă, pentru că am auzit că toată lumea suprapune acest demers peste PNL, precizarea importantă pe care simt nevoia să o fac este că nu este o plângere făcută de PNL.“, a spus Gorghiu.

De altfel, consecinţele demersului lui Orban ar putea genera un blocaj politic total. Teoretic, suspendarea, apoi demiterea premierului este posibilă, dar specialiştii în Drept, citați de ADEVĂRUL, avertizează că ar fi un precedent periculos ca „un Guvern să fie dat jos de acţiunea procurorilor“. În primă fază, procurorii DIICOT vor analiza plângerea făcută de Orban. Există două posibilităţi: ori va fi clasată, dacă oamenii legii constată că fapta nu există sau că fapta nu este prevăzută de legea penală. Ori se începe urmărirea penală in rem.

Dacă procurorii ajung la concluzia că se impune extinderea urmăririi penale către Dăncilă, trebuie să ceară aviz de la Iohannis, după cum prevede legea. După ce permite începerea urmăririi penale a lui Dăncilă, şeful statului poate dispune suspendarea din funcţie a premierului, potrivit articolului 109 din Constituţie. Dacă Iohannis o suspendă pe Dăncilă, şeful statului desemnează un alt membru al Guvernului ca premier interimar, pentru o perioadă de 45 de zile. Însă de aici ar putea începe haosul politic, pentru că niciunul dintre miniştrii Guvernului Dăncilă n-ar accepta să fie desemnat premier interimar, în condiţiile în care îi sunt fideli lui Dragnea.

Chiar dacă Viorica Dancilă e un premier de toată jena, debarcarea ei forțată va arunca țara în criză, susține NAȚIONAL. Una în care euro – abia stabilizat, cât de cât – o va lua din nou razna, târând evident și prețurile după el. În plus, România nu va mai avea voce în UE exact într-un moment în care Uniunea decide mari schimbări. Asta ca să nu mai punem la socoteală nebunia internă care se va declanșa, atât la nivelul politic cât și în stradă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să comentați subiectul: Credeți că plângerea penală depusă la Parchet de președintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă va duce la suspendarea acesteia din funcție? Până în prezent, dintre cele 2663 voturi înregistrate, 57% (1513 voturi) au fost pentru „Nu“ și 43% (1150 voturi) pentru „Da“.


Comentarii

gica ,contra Tipic mafiot :vinovat este cel care a sesizat tradarea si deci trebuie sa se sinucida ,daca nu vrea il sinucidem noi !Ce s-ar face tara fara doamna Dancila ,fara guvern fara PSD ....FARA DRAGNEA !

22 mai 2018 4:45

gaozar bolshevic depistat (vă mărturisesc prin prezenta că) sunt o (simplă) EURO-puşlama elghebete-orl-usr-pnl-tfl dez-orientată psiho-sexual şi aş dori să vă rog să votaţi să îmi dea ăştia şi mie niscaiva POPO-copii ca să-i "adoptăm" io şi cu HOMO-"partenerul" meu (pe la spate, printre EURO-buci, n.m.)!

21 mai 2018 23:19

gaozar bolshevic depistat sug EURO-poolla & #REZIST!

21 mai 2018 23:15

gaozar bolshevic depistat Mai v iar te-ai drogat?

21 mai 2018 20:00

v Ghiolbanis schimba PM, guvernul, parlamentul, ministrii si ce mai vrei tu si fa sa mearga totul bine facut, pas cu pas. Daca nu va fi asa puscaria sa te minince pt tot restul vietii.

21 mai 2018 17:22

@ 21 mai 2018 10:02 Ești hermafrodit sadea? Sau ești numai hermafrodit la minte? Sau ești poponar? Hotărăște-te odată muistule!

21 mai 2018 16:40

Tradare in beneficiul Israelului. Ponta a explicat in detaliu ce jocuri face Dragnea la Tel Aviv: „Tot gazul din Marea Neagra ajunge la 2 firme cu conexiuni in Israel” Liviu Dragnea este omul unui grup de interese Israel-Ungaria si probabil Rusia, care il finanteaza – inclusiv consultantii, vizitele externe – si care va primi tot gazul din Marea Neagra, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz. Atunci parea doar un atac politic, acum informatiile lui Ponta au o noua relevanta.

21 mai 2018 14:34

gaozar bolshevic depistat: 10:02

21 mai 2018 11:27

Glonț în cap?! Nici vorbă! Mai degrabă in clitoris. Cap nici nu are. Individul asta este ca o femeie aflată perpetuu la menstră. Singura lui șansă de normalitate ar fi să-l îmborțoșeze un Klaus viril și nesteril, ceeace nu se mai prea găsește pe plaiul mioritic.

21 mai 2018 10:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.