Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Lângă mine, la terasă, patru tineri de clasa a 8-a, care se pregăteau să dea admiterea. Unul dintre ei spunea așa: "Am intrat în casă și tata a țipat din bucătărie << Dacă nu te-ai tuns, nu mai intri în casă!!! Cât ești în casa mea, faci ce-ți spun, altfel, bagajul și pe stradă, băiete! >> . Și băiatul se plângea în continuare colegilor săi: " I-am spus că nu mai am 10 ani să stea cu ochii pe mine cum mă îmbrac și cum îmi fac părul. Și tata a venit la mine, m-a lipit de peretele din hol și m-a pocnit peste față, mi-a dat un pumn în umăr și un picior în gambă. Am început să tremur. Nu mai puteam respira și așteptam ca mama să iasă din bucătărie să-l oprească. Am auzit-o spunând << Terminați! Vă aud vecinii!>>".

În mii de case, în mii de feluri, aceleași întâmplări cu aceleași efecte. Niște hăuri care despart generațiile, familiile, oamenii prin venele cărora, culmea, curge același sânge. Rar se face că vrem să mergem dincolo de un conflict casnic, să-i vedem sensul și, mai ales, cauza. Am stat de vorbă cu psihologul Hanibal Dumitrașcu despre situația pe care v-am descris-o și care, spun sincer, m-a urmărit ore bune, în acea zi. Profesorul Dumitrașcu a oftat când i-am povestit. A fost prima reacție a unui om care aude și vede zilnic zeci de cazuri în care părinții și copiii devin dușmani propunându-și parcă să nu se mai asculte deloc unii pe alții. Ce faci când un copil spune NU VREAU??
Mai multe, pe Antena3.ro.


Comentarii

COMUNISTU ' Daca faci un copil, ai responsabilitatea lui pana cel putin la 18 ani. In perioada aceasta, ai dreptul sa-i impui o anumita conduita. Copiii si in special adolescentii, trebuie sa inteleaga ca au si indatoriri, nu numai drepturi si ca una dintre ele este aceea de a-si asculta parintii. In foarte rare cazuri, parintii vor raul copiilor si in toate cazurile in care copiii esueaza, sunt tinuti raspunzatori. Singurul lucru cu care nu sunt de acord, este argumentul pumnului, al celui mai tare dar, din pacate uneori trebuie sa apelezi si la astfel de metode. Nu vorbesc din auzite, sunt si eu tata si fiul meu, singurul copil, mi-a fortat mana in adolescenta. Bineinteles ca, incidentele s-au uitat, mai ales cand,"s-a dat cu capul de sus", ptr ca nu mi-a ascultat sfatul si a trebuit sa intervin sa-l apar. Acum ma bucur de un om matur, care ma respecta si ma iubeste.

22 mai 2018 14:42

Tata si Mama Când un copil spune NU VREAU si se afla in casa parintilor inseamna ca este cu bagajele langa usa intredeschisa. Cat timp legea ma obliga sa raspund ptr faptele lui atunci el nu poate fi decat de acord cu mine. DA?

18 mai 2018 12:28

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.