Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tatăl meu n-a fost ceea ce se cheamă un intelectual. N-auzise în viața lui de Kierkegaard, Musil sau Șestov. Îi plăceau Zavaidoc și Maria Tănase. Cărțile citite de el se numărau pe degetele unei singure mâini, dar asta nu-l împiedica să aibă un respect deosebit pentru „oamenii cu carte” – de aceea nu mă va putea convinge nimic că un om care știe ce e truda a putut să strige „Moarte intelectualilor!”. Nu se băga niciodată în altceva decât dacă știa și putea să facă bine. Sunt mulți, foarte mulți oameni ca tatăl meu în această țară, așa-zișii „oameni simpli”. N-am reușit niciodată să mă conving că trebuie să mă consider superior lor pentru că am mai mulți ani de școală și am citit mai multe cărți. Asimilarea culturii sau e naturală, necondiționată de principii de tipul „ai carte, ai parte”, sau nu e deloc. Nu vreau să fiu idilic: a sta de vorbă cu un astfel de om poate fi plictisitor pentru un creier suprasaturat de speculație, sofisme, silogisme. Și totuși, omul simplu îți poate oferi uneori, fără să facă mare caz, o soluție deconcertant de simplă acolo unde tu nu mai ești în stare să vezi decât un ghem de complicații. Și nu vreau să absolutizez: există oameni care știu să lucreze cu obiecte, alții care știu să lucreze cu idei, iar alții cu oameni. Fiecare dintre aceste categorii este în egală măsură necesară societății. 

Aceste rânduri, stimați Republicani, le scriam în mai 1990. Nu am aparținut niciodată „intelighenției” zisă „de dreapta”. Nu am fost elitist, monarhist, apologet al perioadei interbelice. Am fost și am rămas un critic al fenomenului Piața Universității. Am crezut întotdeauna că trebuie să progresăm împreună cu masele de oameni simpli, nu doar intelectualii deținători de diplome și titluri.

Integral pe RepublicaComentarii

ppp Felicitari pentru articol. Pacat ca multi nu il inteleg (dovada ce scriu comentatorii).

23 mai 2018 10:35

Moshe Klughaft, strategul israelian al PSD Romania trebuia pedepsita pentru a ales presedinte namtz. Am consiliat ciuma rosie astfel incat sa prosteasca imbecilul popor roman ("stupid people" cum spunea evreul nostru Silviu Brucan, alias Saul Bruckner) cu programul de guvernare "cacat si miere" cu care P$D a castigat alegerile "en fanfare". Odata ajunsi la putere, uneltele noastre (Levy Dracnea, Ana Birchall) au taiat toate cheltuielile pentru infrastructura, au distrus educatia, care si-asa era subreda, au alungat multi dintre investitorii straini. Puterea de cumparare a scazut cu 22% in doar 18 luni. Ce mai ramas valoros in tara- Transgaz, Hidroelectrica, Gaze naturale, etc- va fi cedat la pret de nimic unor firme israeliene. Am putea concluziona ca ne-a reusit, nu?

22 mai 2018 16:28

alupigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman v-as fute asa cum ma futea pe mine tata. Cu violenta, pe la spate!

22 mai 2018 16:05

Ion Iliescu Tatal tau a fost un vagabond inscris in PCR iar tu esti o lichea oportunista. Sa iti dau muie in schimbul emisiunilor tale de la TVR si a reclamelor din Adevarul unde aflam ca avem aeroport la Otopeni iar CFR Marfa ne ura La Multi Ani, ANIMALULE!

22 mai 2018 14:06

Victor Ponta „Tot gazul din Marea Neagra ajunge la 2 firme cu conexiuni in Israel” Liviu Dragnea este omul unui grup de interese Israel-Ungaria si probabil Rusia, care il finanteaza – inclusiv consultantii, vizitele externe – si care va primi tot gazul din Marea Neagra, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz. Atunci parea doar un atac politic, acum informatiile lui Ponta au o noua relevanta.

21 mai 2018 14:46

Apel la luciditate Mai tovarasi, cand poporul voteaza cu un Dragnea la 28 de ani de la Revolutie, am avea nevoie de mai multi CTP sa ne trezim. Cu unul singur nu se face democratie.

21 mai 2018 14:13

OLIMP Lena Constante si Harry Brauner - evrei iubitori de folclor romanesc, si prestigiosi oameni de cultura autentica, au facut cate 12 ani de puscarie pt ca i-au aparat si admirat public, pe Zavaidoc si Maria Tanase. Si, vine acest vierme de CTP, un neica-nimeni, sa improaste cu laturi...un degenerat.

21 mai 2018 8:59

De la Simona Halep la Kierkegaard - un existentialist feroce! Daca nu linge puternicii zilei si nu musca din adversarii acestora, CTP nu se egzista! Nu are rezerve de păpică și crapă de foame. Probabil din cauza aceasta si-a pierdut seninatatea din frageda pruncie, iar moaca lui poate fi pusa pe garduri drept simbol al sintagmei dinamoviste (acum si sorosiste !!!) CÂINE RĂU. E in stare sa-l muste si pe ta-su, iar pe ma-sa, Doamne fereste, poate fi si carnibal.

20 mai 2018 8:21

Adevarul gol golut Mai jos a scris postacul v, sub diferinte nume false. CTP ii irita pe bolshevici. Devine din ce in ce mai taios.

19 mai 2018 12:13

Mitica Tinu Tatăl meu n-a fost ceea ce se cheamă un intelectual.???? Si tu esti???? Tu esti inginer. Nu esti intelectual cum te crezi.

18 mai 2018 18:26

Ion Mircescu CTP esti o pula cu urechi!

18 mai 2018 17:06

Brian Swarran CTP tactu a fost informator la Secu cum ai fost si tu. Te numeai Cristian Popescu pana in 89 iar dupa Cristian Tudor Popescu. DE CE ?

18 mai 2018 11:09

ION Nene CTP, iar ai dat cu mucii-n fasole ! Intoxicat de ura si frustrari, lipsit de talent si har de scriitor - cum esti, comiti o mizerie, cand excluzi din randul intelectualilor, pe Zavaidoc si Maria Tanase adevarate legende ale muzicii lautaresti si de folclor romanesti. Harry Brauner si Ella Constante au facut ani de puscarie pt ca au sustinut miracolul vocilor Mariei Tanase si a lui Zavaidoc, precum si maiestria interpretarii muzicii, de catre aceste doua genii.

17 mai 2018 13:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.