Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat. Institutul Naţional de Statistică (INS) arăta luni că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a continuat să crească în România, în luna aprilie. Astfel, afirmă COTIDIANUL, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017.

Titlu de neinvidiat pentru România! Suntem pe primul loc la creşterea preţurilor, în toate cele 28 de state din Uniunea Europeană. Avem o inflație de 3 ori mai mare decât media UE, constată DIGI24. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat săptămâna trecută că instituţia a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas foarte mare, ceea ce pune presiune pe deficitele externe, iar modificările fiscale dese fac dificilă atingerea unei ţinte a inflaţiei.

BNR anunță că o nouă criză financiară este aproape: Sperăm că nu vom avea un șoc în luna iulie. „Au fost în foarte scurt timp cinci măriri de dobândă, acum aşteptăm - după şocul din aprilie, deja suntem în mai. Ştim că avem dobândă de 2,5%, dar nu ştim cum va fi inflaţia în mai şi iunie şi să sperăm că nu vom avea în iulie un nou şoc cu care să începem un nou trimestru", a subliniat, la ANTENA3, Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR.

„Unele voci care critică BNR spun: ce bancă e asta, care ne-a dat inflaţie mare şi dobândă mare? Parlamentari, prezenţi încontinuu în dezbaterile televizate, pun mereu această întrebare. Dar dobânda şi inflaţia sunt surori siameze. Practic, inflaţia mare cere o dobândă mare. Altă critică: BNR ne face această inflaţie de bună înţelegere cu Guvernul - am citit în ştirile de ieri. Cum s-au înţeles ei? Guvernul să se facă că presează BNR că nu face şi nu drege, iar BNR să facă o inflaţie mare ca să mănânce din creşterea de salarii, pentru că Guvernul nu mai are bani. Aberaţie mai mare ca asta nu există", a susţinut Vasilescu, citat de GÂNDUL..

Și creşterea economică infimă din ultimul trimestru 2017 (doar 0,3%) şi stagnarea din primul trimestru al acestui an ar trebui să tragă un semnal de alarmă, consideră economiştii consultaţi de ADEVĂRUL. Institutul Naţional de Statistică a publicat marţi datele privind evoluţia PIB pe primul trimestru, anunţând o stagnare a creşterii economice din primul trimestru al acestui an, faţă de ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce în T4 creşterea a fost de numai 0,3%, faţă de 0,5% cât se estimase iniţial.

Comentând aceste evoluţii ale PIB, analistul economic Ilie Şerbănescu a explicat că stagnarea economică din trimestrul 1, după o creştere economică revizuită pentru trimestrul IV de numai 0,3%, înseamnă că România va intra în recesiune. „Trebuie punctate însă câteva lucruri. Anul trecut, creşterea economică a fost înregistrată pe teritoriul României, dar nu de firmele româneşti, ci de multinaţionale. Economia din România a mers înainte pe baza multinaţionalelor. Ele au crescut şi au adus creşterea PIB, iar firmele româneşti au dat înapoi”, a explicat analistul.


Comentarii

v, membru PSD Nu credeti minciunile sorosiste! ROBOR scade si e la minim istoric, metroul din Drumul taberei este terminat de mult, avem autostrazi in fiecare judet! CU PSD la guvernare am atins culmi ale bunastarii!

17 mai 2018 19:57

Socotitorul Acet guru al Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, individ care nu prea are cunostinte nici de finante nici de economie, ne-a aburit de fiecare data. De cele mai multe ori a dat-o in bara. La francul elvetian, el era cel cu stabilitatea unei economiii deci si a valutei. A venit cu moneda tarii. Adica cu Leul si ce-a facut. S-au dus dracului dobanzile scazute. Acum vine cu alte tampenii care arata "micimea" gandirii sale.Prima observatie: zice individul ca preturile administrate sunt cauza inflatiei adica pretul benzinei, energie electrice si gazului. Sunt si astea, dar nu zice ca de fapt cresterea salariilor e pe primul loc. De ce? Pentru ca chiar daca economia creste cu 5-6% nu poti sa"versi" totul in oglina pentru salarii. S'apoi cresterea se face pe baza consumului si nu a economiei sanatoase. Cresti salariile cresc dorintele, creste imporul, cresc preturile Acesta-i lantul, in primul rand. Cea de-a doua este legata de inflatie ca definitie. Mai amice, inflatia se calculeaza ca medie luna de luna. Nu prosti poporul cu asemenea tampenii. Daca preturile administrate isi fac efectul in cateva luni, evident ca dupa sase luni- sa zicem-preturile nu mai cresc, inflatia nu mai creste, dar asta nu inseamna ca preturile scad. Prin urmare INFLATIA si-a spus cuvantul si cu preturile astea se merge si vor scadea numai daca structura economiei se va schimba. De exemplu la fructe si legume, doar daca Romania va produce atat de mult incat nu va importa decat ce nu se poate produce la noi. ba va si exporta. Deci esti un pacalic!

17 mai 2018 12:28

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.