Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conflictul dintre Klaus Iohannis şi Guvernul Dăncilă va ştirbi credibilitatea României în ochii partenerilor europeni şi va amplifica tensiunile interne, cred specialiştii. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, timp de o oră, cu premierul Viorica Dăncilă despre relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie pe care Guvernul a anunţat-o fără a se consulta cu şeful statului, demnitarul care, potrivit Constituţiei, reprezintă ţara pe plan extern, scrie ADEVĂRUL.

Preşedintele Klaus Iohannis, citat de CURIERUL NAȚIONAL, a solicitat, în întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, cooperare instituţională loială şi corectă şi a spus că deciziile majore de politică externă trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ. Preşedintele a subliniat că ”este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României”.

O reacţie a venit şi din partea Palatului Victoria, anunță COTIDIANUL. „Premierul României a declarat că, în calitate de şef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul României pe plan internaţional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susţină obiectivele mai sus-menţionate, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, au luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere.

Bucureștiul nu are o politică externă clară – iar semnalele date de ministerul de resort, de guvern în ansamblu și de președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea se contrazic, spune Fuad Kokaly, ambasadorul palestinian la București. În evaluarea sa, citată de JURNALUL NAȚIONAL, eventuala  mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a devenit un instrument în lupta politică internă. Iar Liviu  Dragnea, principalul susținător al acetei idei, refuză sistematic dialogul, după cum susține Fuad Kokaly.

Pe de altă parte, constată ROMÂNIA LIBERĂ, liderul PSD l-a acuzat pe președintele Iohannis că „urmărește să saboteze, să submineze orice activitate guvernamentală sau a majorității parlamentare“, citând ca exemplu reacția șefului statului după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Papa Francisc va face o vizită în România în 2019. 

Nici Guvernul și nici Cotroceniul nu au anunțat vreo decizie finală în privința ambasadei din Israel. De asemenea, cele două Palate nu au făcut nicio referire la analiza aflată în lucru la Ministerul de Externe, SIE, SRI și Administrația Prezidențială, cu privire la riscurile și avantajele României dacă- și păstrează ambasada în Tel Aviv sau dacă și-o mută în Ierusalim, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

În acest timp, de 3 luni, economia României bate pasul pe loc, constată GÂNDUL. Produsul Intern Brut rămâne neschimbat în primul trimestru al acestui an, faţă de ultimele 3 luni din 2017. INS explică situaţia prin revizuirea unor date. Produsul Intern Brut pe trimestrul I din 2018 a crescut cu 4% faţă de acelaşi trimestru din 2017, dar rămâne la acelaşi nivel faţă de trimestrul anterior, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Menţinerea la acelaşi nivel este explicată prin revizuirea unor date.

„Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut  (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 5 aprilie 2018”, se arată într-un comunicat al INSComentarii

Dacian Cioloș Şi dacă mai "accesăm" şi vreo 2-3.000.000 de buc. "refugiaţi", atunci ne dă EURO-CIUMELE-ROŞII de Corina Creaţa + Mogherika Pizdirini la "fonduri", de o să vă sufocaţi cu furtunu' în gât tot "absorbindu"-le!!!

17 mai 2018 9:56

Dacian-Urinian Cioloș Veniţi de luaţi "LUMINĂ" (de beţi EURO-urină, n.m.)!

17 mai 2018 9:46

militantul PSD v, intre 2 masturbari Nu credeti minciunile sorosiste. PSD a absorbit toate fondurile europene, lunar de dau in folosinta sute de km de autostrada, s-a eliminat impozitul pe salariile sub 2000 de ron, s-au dat in folosinta cele 8 spitale regionale, preturile au scazut cu 20%, euro este la un minim istoric, ROBOR-ul la fel, etc.

17 mai 2018 9:45

UP DATE: Iohannis suge EURO-poolla prin "Balcanii de Vest" şi recunoaşte (implicit) Kosovo - încălcând astfel flagrant liniile directoare ale politicii externe a ţării Dvs.. Cu respect, "redacţia"-poollii

17 mai 2018 9:43

Dacian Cioloș atac la Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. ”Minciună, propagandă, manipulare și mult scandal”. Cioloș spune că cifrele vorbesc de la sine și că anul 2016, cât el a fost premier a fost cel mai performant, în România intrând 7 miliarde de euro. ”Comunicarea coaliției de guvernare este făcută de oameni agresivi și cel mai adesea lipsiți de bun simț. Oameni care trăiesc din scandal și minciună. Oameni plătiți să acopere adevărul cu mult, mult zgomot. Ei au reușit să convingă o bună parte a românilor că Guvernul Cioloș a fost „zero” la absorbția fondurilor europene și mulți i-au votat. Acum, după trei guverne ale domnului Dragnea, putem să comparăm cifrele pe un grafic clar făcut de o organizație independentă. Dacă noi am fost guvernul zero atunci, comparativ, guvernele PSD/ALDE sunt căteva miliarde bune pe minus. Și asta nu numai la fonduri europene. frip.ro.

17 mai 2018 9:36

@v de la wc v, las-o jos ca macaie

17 mai 2018 9:00

Ionut Petre - ba nu, sunt un (simplu) EURO-lack cu punga pe figură!

17 mai 2018 8:32

Ionut Petre este imbecilul Paulus, postac P$D Lupu-si schimba blana, naravul ba. Mirosea a imbecil incontinent (care face pe el- pt cititorii spd-siti).

17 mai 2018 8:21

Ionut Petre · București eu vă sfătuiesc prieteneşte să lăsaţi gălăgia şi să vă obţineţi cât mai curând posibil atestatul de sugător de EURO-poollă cf. normelor CE, lucru ce v-ar permite şi Dvs. să defekaţi EURO-comentarii ca ale mele - cu "presedintele are este unul din cei mai informati oameni din" Galaxia Calea Lactee, cu "vocea specialistilor care lucreaza", cu "imaginea Romaniei va fi stirbita si dusmanii se vor folosi de" (di seria vin ciuma, EURO-lăcustele,holera, pojarul, războiul, "asteroizii", comeţii, efectele de seră, de solar şi de saună, ş.a.m.d.) ... Cu respect, IP (EURO-lack cu ochii beliţi & injectaţi şi cu punga de "fonduri nerambursabile" la bot, n.m.)

16 mai 2018 23:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.