Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Pe lângă majorarile salariale care au dus la micșorarea lefurilor unor categorii de bugetari, inflația își face și ea de cap prin economie, afectînd astfel buzunarele tuturor românilor. Deși a trecut sub stricta supraveghere a doamnei premier Dăncilă, Institutul Național de Statistică nu se potolește ci dimpotrivă, anunță că inflația a atins un nou record al ultimilor cinci ani, odată cu urcarea ei la valoarea de 5,2%.

Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%, cea mai mare inflaţie din iunie 2013, a informat Institutul Naţional de Statistică. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de INS, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

România a ajuns în această situație pentru că că deficitele bugetare și comerciale au crescut continuu în ultimii ani. Se cheltuie mai mult decât încasează și în 2016 și 2017 s-au consemnat deficite bugetare aproape de nivelul maxim admis de UE, de 3% (2,41% și, respectiv 2,88%). Conform datelor operative prezentate de Ministerul Finanțelor, execuția bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 4,46 miliarde lei, respectiv 0,48% din PIB, anunță COTIDIANUL.

În anii anteriori, în primele luni, România avea excedent. Totodată, în primul trimestru s-a raportat un deficit comercial de 2,715 miliarde de euro, mai mare cu 416,2 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, pe fondul unei creșteri mai mari a importurilor în raport cu exporturile. GÂNDUL nafirmă că asta înseamnă că românii consumă tot mai multă marfă produsă de alții și din această cauză iese valută din țară.

Frecventele semnale venite din piaţă, atât din partea analiştilor financiari, cât şi din partea statisticienilor, indică instalarea recesiunii spre jumătatea anului viitor, anunță ADEVĂRUL. Din cauza creşterii constante a inflaţiei, băncile sunt nevoite să crească dobânzile, chiar dublându-le în viitorul apropiat, ceea ce se va răsfrânge puternic asupra companiilor care s-au împrumutat, se arată într-o analiză efectuată de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR).

Potrivit acesteia, în viitorul apropiat firmele nu vor mai putea suporta din profit creşterea dobânzilor, iar fără finanţare multe dintre acestea se vor închide. „ Se creează premisele unei spirale contagioase care, deşi este invizibilă acum, se poate propaga foarte rapid în următoarea recesiune”, susţine analistul.

Temerile privind creșterea deficitului bugetar (statul cheltuie mai mult decât colectează), ca urmare a măririi de salarii și pensii, pun presiune pe cursul de schimb. Aproximativ 80% dintre analiștii Chartered Financial Analyst România (CFA) anticipează o depreciere a leului (față de euro) în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), susține ROMÂNIA LIBERĂ .

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540. De asemenea, analiștii CFA se așteaptă să crească și rata medie a ROBOR cu scadență la 3 luni anticipată peste 12 luni la 3,2%. Acum, ROBOR cu scadență la 3 luni este la peste 2,7%. Cu cât este mai mare, cu atât costurile celor care s-au împrumutat în lei cu dobânzi variabile vor fi tot mai mari.

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, în primele 3 luni ale anului curent, valoarea bonusurilor primite de angajații din sectorul privat au crescut cu 68% comparativ cu primul trimestru din 2017, în timp ce salariile au suferit o depreciere de 13% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. CURENTUL precizează că atât creșterea valorii bonusurilor, cât și scăderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative, mai exact de trecerea contribuțiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Conform BNR, fenomenul creșterii prețurilor este o reflectare a majorărilor salariale. Analiștii din domeniu detaliază lucrurile explicând că asta este evoluția firească a unei creșteri economice bazate doar pe consum, nu și pe dezvoltare economică. NAȚIONAL constată că indiferent de cauze, cert este că inflația reduce plusul salarial de care au beneficiat unii dintre salariați și creează mari probleme mai ales pensionarilor și românilor cu venituri modeste. Care deși au fost asigurați, prin ”biblia” PSD, că o vor duce ca-n sânul lui Avram, recte Dragnea, se trezesc acum că tot ce le-a fost (eventual) dat cu o mâna le-a fost luat cu două.Comentarii

Ion Grigore Doar Statu Paralel.Soros.Multinatzionalele.Bancile Comerciale.BNR-ul. SPP-ul.Presedintzia ....etc sunt vinovatzi de cresterea inflatziei.a ROBOR-ului.a Deficitului Bugetar si Comercial si Devalorizarea Leului....Nu e de vina incompetentza si prostia guvernelor PSD+ALDE (3 intr-un an) cu ministrii si secretari de stat incultzi si puturosi...Daca una de-ale lor PSD-ista.Comisar la Consiliul European le scrie si spune ca-s puturosi si prosti...ce sa mai zicem....Uitatzi-va la D-na Dancila. e o "habarnista' economista si financiar....

16 mai 2018 7:53

Ion Grigore Doar Statu Paralel.Soros.Multinatzionalele.Bancile Comerciale.BNR-ul. SPP-ul.Presedintzia ....etc sunt vinovatzi de cresterea inflatziei.a ROBOR-ului.a Deficitului Bugetar si Comercial si Devalorizarea Leului....Nu e de vina incompetentza si prostia guvernelor PSD+ALDE (3 intr-un an) cu ministrii si secretari de stat incultzi si puturosi...Daca una de-ale lor PSD-ista.Comisar la Consiliul European le scrie si spune ca-s puturosi si prosti...ce sa mai zicem....Uitatzi-va la D-na Dancila. e o "habarnista' economista si financiar....

16 mai 2018 7:53

alupigus, radical psd-ist Am visat ca ma sodomiza un soldat sovietic. Avea o sculta atat de tare... Cand m-am trezit, imi sangera gaoaza. Aveaam chilotii rosii precum steagul P$D / steagul URSS.

15 mai 2018 22:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.