Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Propunând diploma de bacalaureat ca permis de vot, am făcut, în termeni cât se poate de civilizați, o ipoteză epistocratică menită dialogului. Replicile primite pe Republica.ro, facebook, youtube, site-uri, televiziuni etc. au fost în număr mare – nu poate decât să mă bucure interesul stârnit de o astfel de idee.

Din păcate, însă, cele mai multe dintre postări se plasează sub semnul zicerii lui Titu Maiorescu despre care am mai pomenit: „Nu e în chestie”. Sau, academic vorbind, ignoratio elenchi, vorbitul pe lângă teza în discuție. 

Să începem cu insultele. Multe și colorate, de la bou până la sclerozat și fascist, adresate subsemnatului. Dincolo de calitatea umană a emitenților pe care o dovedesc astfel de reacții, acestea conțin un fault logic comun: argumentum ad hominem, legarea adevărului sau falsului unei afirmații de persoana care o enunță. Din aserțiunea că aș fi bou nu rezultă cu necesitate că a condiționa votul de bac este o prostie. Nu este exclus ca un prost să spună, la un moment dat, un lucru înțelept.

Nici măcar faptul că am comis o greșeală gramaticală în emisiunea de la Digi 24 nu invalidează ceea ce am susținut. Am spus „nu vor apare oameni”, în loc de „nu vor apărea”. Prezint scuze și nu pot decât să vă asigur că știu foarte bine cum se conjugă a apărea, a părea, a plăcea, a tăcea, a vedea, dar am, rareori, scăpări de minte din pricina uzurii și/sau nervozității – le voi recunoaște și corecta întotdeauna. Voi promova în continuare necesitatea exprimării corecte în limba română, aplicabilă, bineînțeles, și mie.

Integral pe RepublicaComentarii

@VOCEA POPORULUI Sug EURO-poolla şi #REZIST!

14 mai 2018 23:31

@ 14 mai 2018 9:45 Nenicule, Nu prea ai dreptate în afirmațiile tale decât foarte puțin. Din acuzațiile pe care le aduci acolo, PSD-ul e responsabil pentru majoritatea dintre ele, dar tu care nu ești în tare să faci diferența dintre cei care au ruinat România și cei care au reparat cum au putut bătaia de joc făcută de PSD țării, din cauză că nu raționezi și-i bagi pe toți în aceeași categorie, ești singur de vină pentru modul neinteligent în care gândești și vezi lucrurile. PSD a guvernat România aproape tot timpul din anii scurși din 1990 încoace, cu excepția perioadei 1996-2000. Pe perioada 2004-2008 și 2008-2012 țara a fost guvernată fie cu implicarea PSD, fie cu implicarea partidelor satelit ale PSD, pentru că PDL tot din PSD și din FSN provine. Acum PNL a înghițit fostul PDL care devenind parte a PNL nu mai e ce a fost. Tehnocrații au guvernat foarte bine România, deși au avut numai 1 an zile la dispoziție, dar chiorii dintre care faci parte și tu, nu sunt și n-au fost în stare să vadă asta. Așa că nene, du-te și votează cu PSD-ul, că o să-ți mai dea o lopată de mici alterați la grătar cu muștar și o bere borșită la pet.

14 mai 2018 18:39

@Gheorghe Calin Ia uite cine s-a gasit sa-i faca observatii gramaticale lui CTP!? Mai analfabetule, ai uitat cand zi de zi- pe vremea cand imi pierdeam vremea cu niste tembeli ca voi - iti faceam observatii privind greselile de analfabet pe care le faceai. E drept atunci te dadeai la Facultatea de Chimie din Timisoara. Acum vad c-ai decazut la un liceu, altfel un liceu bun (Fratii Buzesti din Craiova) pe care il faci de ras!

14 mai 2018 14:39

@VOCEA POPORULUI - ai perfecta dreptate in toate acele cazuri de coruptie si de furt pe care le enumeri. Dar incearca sa maresti lista si cu cazuri cunoscute legate de partidul de guvernamant, pentru ca ai de unde (Bechtel iti spune ceva?, iar asta este deja doar cel mai cunoscut). Adevarul ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant, nu merita sa aiba suporteri si partizani. Tu ramai cu partizanatul, ei cu banii. Tu-i sustii ca sa-si voteze legi permissive pentru furtul din banul public, tu intri in puscarie daca faci in mic mishmash de 500 de lei.

14 mai 2018 11:43

analistu` perfect CTP-u` a...luat-o pe ulei ! A devenit din mare comunist de la Scanteia, un mare fascistoid meritocrat de la....Romanica Libera ! In afara de ....bani, "iexista o alta iexplicatie" pt o asa mare transformare ? Sau poate e ...nebunia ???

14 mai 2018 11:23

VOCEA POPORULUI Pt. postacii de mai jos, si, in continuare - de mai sus : 1. chestia cu micii, berea si galetile care ar fi oferite la romani, de PSD, este PERIMATA si DEPASITA. Sunt doar gazelnitze de disperati Johanisti, lipsiti de argumente serioase, dar, incrancenati in insulte si injurii grobiene. 2."Realizarile" concrete ale dreptacilor CDR, PDL&PNL& Tehnorahati, care au terorizat Tara cca. 18 ani (cumulati din 1990), sunt : vanzarea RomTelecom unei cutii postale din Cipru- c/v spaga la CDR mai mare decat pretul varsat la Buget; praduirea Flotei Romaniei, vanduta ca fiare vechi; afacerea Microsoft cu sute milioane Euro transferate in Banci straine; transferarea altor sute milioane Euro - prin ANRP, in conturi straine de borfasi; pauperizarea cetatenilor cu taieri criminale de salarii, pensii, indemnizatii copii, inchideri de spitale. Mai vreti ?!

14 mai 2018 9:45

Condiționarea votului de exemenul de bacalaureat? (2) Dar acel electorat poate fi educat să voteze de discursul politic al fiecărui candidat, dacă acel candidat e sincer și arată electoratului dezastrul făcut de opozantul lui și partidul respectiv, argumentându-și cu date statistice oficiale discursul. La noi în România, n-am văzut din păcate nici un reprezentant politic al opozanților bolșevicilor, care să arate națiunii negru pe alb modul cum de fiecare dată PSD când a guverntat a ruinat țara, înglodând România în proporție de 85% din totatul datoriei externe naționale publice care acum e de peste 85 miliarde euro și crește, datorie din care peste 75 miliarde euro sunt opera PSD-ului. Dacă fiecare candidat opozant ar explica foarte clar națiunii acest adevăr tragic, cu date statistice oficiale, rezultatul oricăror alegeri din România ar fi cu totul altul. Dar la noi Opoziția e impotentă și cretină, pentru că nu e-n stare să prezinte națiunii simplu situația financiară a țării, pentru că ori se joacă cu vorbele ca niște idioți, defalcând datoria în mici fărâme iar națiunea nu înțelege mai nimic, ori se încurcă-n propriile discursuri politice leșinate care nu duc nicăieri. Între timp PSD-ul cu mici la grătar alterați cu muștar și cu bere borșită dar gratis, prostește electoratul la fel cum o face și mărind salariul minim de fiecare dată cu 20 de lei, în timp ce salariile de la primari în sus și la alți funcționari oficiali din administrația de stat și de guvern cresc de fiecare dată cu 10.000 de lei actuali. Deci, votați PSD, ca să haliți mici și bere gratis, idioților!

14 mai 2018 9:31

Condiționarea votului de exemenul de bacalaureat? (1) Ideea e de bun simț și ar fi oarecum benefică, problema e că efectul maturizării acelui electorat majoritar în ascuțirea capacității discernământului propriu al fiecărui elector absolvent de bacalaureat s-ar realiza dar poate nu în măsura care să poată afecta la nivel național rezultatul oricăror alegeri. Această condiționare ar îngrădi totuși drepturile celor fără bacalaureat, iar ăsta nu e un lucru bun, deși intenția lui CTP e de bun simț și justificată. Problematica la scară mondialistă însă e aceeași, pentru că de regulă electoratul din cele mai avansate democratic și dezvoltate țări ale lumii, e la fel de idiot când votează, pentru că-n loc să se ghideze în primul rând după performanțele partidului din care face parte candidatul și după doctrina acelui partid, acel electorat majoritar alege de regulă confuz și într-o măsură idioată pe acel candidat care are mutra mai fotogenică, apoi se ghidează după lozincile răcnite cât mai tare ale respectivului, fără să discearnă ori imposibilitatea realizării acelor lozinci sau minciunile din acele slogane idioate. Deci presupunând că numărul acelor electori care au bacalaureatul din acele țări dezvoltate e mai mare, electoratul majoritar votează la fel de inept și fără discernământ, deci din păcate propunerea lui CTP nu ar duce la nimic spre mai bine.

14 mai 2018 9:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.