Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Aproximativ 80% dintre analiştii Chartered Financial Analyst România (CFA) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, creşterea inflaţiei şi majorarea dobânzilor bancare, se arată într-un comunicat transmis luni de CFA.

Potrivit analiştilor CFA, citați de ADEVĂRUL, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 (valoarea mediană 4,7000), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 (valoarea mediană 4.7300). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediană înregistrată este 4.50%).

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, şi respectiv 92% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rată medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,20% (valoarea mediană 3,00%), iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediană 4,80%). Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%, cea mai mare inflaţie din iunie 2013, a informat Institutul Naţional de Statistică. Potrivit INS, rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017 - aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (mai 2016 – aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%, anunță COTIDIANUL.

Cele mai mari scumpiri, în aprilie faţă de martie 2018, s-au produs la gazele naturale – 4,26%, tutun, ţigări – 2,4%, fructe proaspete – 2,66%, fructe şi conserve din fructe – 1,23%, alte legume şi conserve de legume – 1,46%. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de INS. În martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.

Președintele Comisiei economice a Senatului – l-am numit pe liberalul Florin Cîțu – susține, pe Facebook, că este deja prea târziu pentru România ca să evite o apropiată criză economică de proporții, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Populismul duce doar la criza ...mai avem putin! Liviu Dragnea si echipa lui de mincinosi ar trebui sa se uite la ce se intampla in aceste zile cu Argentina. Argentina a cerut de la FMI un imprumut de 30 de miliarde de dolari. Este in criza. Din nou. De ce este importanta Argentina pentru Romania? Simplu. In perioada 2009- 2014 deficitul bugetar avea o medie de 2.9% pe an iar datoria publica de 40% din PIB.

Adica in fiecare an se jucau cu focul si incarcau bugetul cu masuri populiste. O mare parte din masurile respective au fost copiate de Dragnea in programul lui de guvernare. Ah, si inca ceva rata inflatiei era pe 4%. Astazi cu un deficit de 6% si o datorie publica de 50% din PIB (sub nivelul de 60% nu?) si o rata a inflatiei de 25% (cand inflatia scapa de sub control pentru ca politica monetara este condusa politic), Argentina este din nou in criza. Bineinteles ca in 2015-2017 guvernul de la Buenos Aires spunea ca asa ceva nu se poate intampla.

Preşedintele Klaus Iohannis susține că "schimbarea legii salarizării, schimbarea în zona fiscalităţii au fost făcute de habarnişti", acesta spunând şi că s-a ajuns la o fază în care se produc "pagube majore", cu nemulţumiri în rândul populaţiei, anunță CAPITAL. "Este deja această nefericită reformă salarială, cu nefericita reformă fiscală, într-o fază când produce pagube majore şi vedem în fiecare zi noi şi noi exemple de oameni nemulţumiţi. S-a ajuns atât de departe, încât chiar şi cei cărora li s-au mărit salariile sunt nemulţumiţi de aceste modificări. Lucrurile deja au intrat într-o zonă când este nevoie de cârpeli şi am văzut că Guvernul a promis celor din sănătate anumite cârpeli, altfel nu le pot numi, la legea salarizării, la stabilirea unor sporuri şi aşa mai departe", a declarat Iohannis.

Şeful statului a opinat că "se vede din ce în ce mai clar că aceste lucruri, schimbarea legii salarizării, schimbarea în zona fiscalităţii au fost făcute de habarnişti, de amatori care au crezut că este foarte uşor să creşti salariile şi lumea să fie foarte mulţumită". Iohannis a subliniat că lumea nu este mulţumită şi că "nivelul de trai nu creşte fiindcă cineva de la PSD dă dispoziţie să crească nivelul de trai".Comentarii

Scarbit de imbecilii P$D Brexitul si alegerea lui Trump au dovedit ca "establishmentul" nu are control asupra alegerilor libere. Trebuie sa fii ultimul retardat sa asociezi spiritul independent britanic cu paduchii P$D...

15 mai 2018 10:20

Reamintim că 80% dintre HOMO-analiştii Chartered Sug Financial EURO-Poolla Analyst "România" anticipau (la vremea respectivă, cot la cot cu alde Mama Omizilor) că nu iese nici Brexit şi nici Trump.

14 mai 2018 22:57

Realizari P$D- cifrele vorbesc, Sictirescul bolshevicul face spume Incasarile la bugau scazut cu 5% in urma revolutiei fiscale a PSD. Tudose ne garanta va vor fi 30% in plus, care vor oferi bani pt autostrazi, etc. In fiecare luna PSD se imprumuta zeci de milioane de euro amanetand viitorul tarii. Handicapati ca v nu pot intelege, dar sunt si oameni care gandesc.

14 mai 2018 21:55

@v, zis si cacat v, tu esti singurul anal ist.

14 mai 2018 21:45

v Vad ca sint tot felul de analisti (de fapt pseudopoliticieni) care ne tot anunta ca vom intra in criza (deoarece nu sint ei la guvernare). Daca ii asculti pe cei de la guvernare este total altfel. Te intrebi, care este situatia reala, deoarece doar vezi marirea unor preturi si tarife, care s-au tot facut de toate guvernarile. Este drept ca daca esti sef mare cu mii de euro salariu, ca Ghiolbanis, nu platesti masina, benzina impozit pe casa deplasari la Sibiu, poti sa spui tot ce doresti de actuala guvernare.

14 mai 2018 16:28

Tom Sawyer Mama OMIDA în acțiune!

14 mai 2018 15:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.