Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu 225 de parlamentari aliniaţi deja sub steag, USL are şanse reale să-l lase pe Răzvan Ungureanu fără job şi PDL-ul fără guvernare. Opoziţiei îi mai lipsesc şase voturi, cu o zi înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, iar PDL ia în calcul retragerea de la guvernare dacă moţiunea USL-ului va trece.

Un val de dezertări erodează cu repeziciune majoritatea coaliţiei de centru aflată la guvernare în România, însă aceasta ar trebui să aibă suficient sprijin pentru a supravieţui moţiunii de cenzură ce urmează să fie supusă la vot vineri, comentează Agenţia Reuters, citată de JURNALUL NAŢIONAL.

Însă democrat liberalii au discuta, în şedinţa de miercuri, posibilitatea să treacă în Opoziţie şi să lase guvernarea pe mâna lui Victor Ponta, spun surse din partid, citate de ANTENA3. Mai mult, aceleaşi surse susţin că PDL nu ar mai accepta să facă parte dintr-un nou guvern şi nu va vota nici un eventual guvern de tehnocraţi.  Însă asta numai dacă moţiunea de cenzură a USL-ului va întruni destule voturi pentru a dărâma Guvernul. Iar USL mai are nevoie de 6 voturi.

Zestrea de 224 de parlamentari USL, anunţată de Victor Ponta ieri dimineaţă, a sporit, în cursul după-amiezii, cu un nou deputat, Marian Avram, care a trecut de la PDL la PSD. Alţi doi deputaţi PDL, Cătălin Croitoru şi Daniel Borza, au anunţat că vor susţine moţiunea USL. În culise, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, liderii grupurilor PSD şi PNL negociază individual cu alţi parlamentari independenţi şi din grupul minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte a baricadei, liderii PDL s-au întrecut în declaraţii oficiale potrivit cărora moţiunea nu va trece. În acelaşi timp, parlamentari PDL citaţi de ADEVĂRUL, susţineau, neoficial, că li s-a cerut de la partid să nu se prezinte la vot, vineri, în ziua moţiunii de cenzură. Şi RING afirmă că strategia PDL pentru salvarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu include sechestrarea propriilor parlamentari în ziua votului.

Astfel, PDL ar urma să îşi convoace senatorii şi deputaţii vineri dimineaţă, la o şedinţă specială în parlament, pe tema moţiunii, a cărei durată va fi însă nedeterminată. Adică, sub acest pretext, conducerea PDL vrea să îşi ţină sub control total parlamentarii, vorbindu-se, după cum susţine RING, inclusiv despre încuierea uşilor sălii de şedinţe. ADEVĂRUL afirmă că până vineri sunt şanse destul de mari pentru USL pentru a aduna cele şase voturi care îi mai sunt necesare din zona independenţilor şi chiar din grupului minorităţilor.

Grupul minorităţilor, aminteşte CURIERUL NAŢIONAL, a respins propunerea PDL de a nu îşi exprima votul la moţiunea de cenzură. NAŢIONAL remarcă faptul că pentru a trece sau pentru a respinge moţiunea de cenzură, marile partide ale neamului au nevoie de voturile minorităţilor. Obişnuit să facă doar pe placul UDMR-ului, şi PDL este pus acum pe jar şi de cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care nu mai acceptă să stea cuminţi în bănci, ci vor vota la moţiune.

Pro sau contra, nu se ştie deocamdată, cei mai mulţi dintre ei afirmând că abia vineri se vor decide. Cert este, după cum remarcă NAŢIONAL,că PDL, PSD şi PNL, cele trei mari partide dâmboviţene, au ajuns să atârne la mila minorităţilor naţionale.