Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Cercetătorii canadieni şi-au propus să înlocuiască tehnologia militară radar convenţională, cu care sunt dotate bazele militare din regiunile polare ale Canadei, cu un nou tip de radar, mult mai eficient în condiţiile din nordul extrem, care funcţionează pe principiile fizicii cuantice, conform unui material publicat recent de Live Science.

În condiţiile din apropierea Polului Nord magnetic al Pământului, radarele militare convenţionale sunt mai degrabă ineficiente pentru că prin această regiune, în atmosfera terestră pătrund particule puternic ionizate emise de Soare care provoacă numeroase interferenţe, devenind dificil de identificat semnalele radio importante de cele naturale, de fond. Dacă un astfel de radar din apropierea Polului Nord magnetic trebuie să identifice eventuale ameninţări aeriene care folosesc tehnologii stealth de camuflaj anti-radar, atunci misiunea sa devine foarte dificilă.

Din acest motiv, cercetători canadieni de la Universitatea Waterloo din Ontario s-au gândit să înlocuiască staţiile radar obişnuite din aceste baze septentrionale cu radare cuantice, care funcţionează apelând la unul dintre cele mai misterioase principii ale fizicii cuantice - cel al inseparabilităţii cuantice (quantum entanglement).

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.