Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Anunţul lui Liviu Dragnea potrivit căruia România îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a provocat un adevărat scandal internațional. Demersul este singular în UE. La nivel mondial, doar SUA, Guatemala şi Honduras au anunţat relocarea ambasadelor. Cu inițiativa aceasta ne-am dat iarași în stambă și ne-am separat de majoritatea celorlalate state ale lumii.

Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul a aprobat un memorandum privind relocarea ambasadei din Israel la Ierusalim, document despre care executivul nu a suflat niciun cuvânt fiind trecut pe lista celor confidenţiale. Nu doar presa nu a fost informată. Nici preşedintele Iohannis nu a ştiut nimic, iar încercarea de a discuta cu premierul Dăncilă a eşuat în primă fază, precizează GÂNDUL. Aceasta nu a răspuns la telefon pentru că nu l-a auzit. Participa la Simfonia lalelelor de la Piteşti. L-a sunat înapoi pe preşedinte cu întârziere.

Guvernul a adoptat, joia trecută, documentul „clasificat” care prevede începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un subiect fierbinte în diplomația mondială, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Palatul Cotroceni vorbește despre o posibilă „încălcare a dreptului internațional” în acest caz.

 Prin decizia luată România ar putea deveni a patra ţară care îşi mută ambasada la Ierusalim, după Statele Unite, Guatemala şi Honduras. De altfel, în urmă cu două luni, la votul dat în cadrul Adunării Generale a ONU privind condamnarea deciziei preşedintelui SUA Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, România s-a abţinut. Mai mult, precizează ADEVĂRUL, UE nu e de acord cu ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelulului.

Potrivit Constituţiei, şeful statului este titularul politicii externe. „Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea «soluţiei celor două state», Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie“, arată un comunicat de la Palatul Cotroceni, citat de JURNALUL NAȚIONAL.

Și fostul preşedinte Traian Băsescu l-a criticat, vineri, pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmând că ”un neisprăvit de Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe”. ”Ambasada României mutată de la Tel Aviv la Ierusalim? Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe.

Cu siguranţă, Dragnea nu are cum să înţeleagă implicaţia declaraţiilor lui. Dragnea a fost mânat pur şi simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României. Biata Dăncilă este pur şi simplu în postura <marionetei nevinovate>,dar cu putere, iar Meleşcanu este în situaţia ticălosului care îşi pune piciorul în ghips crezând că scapă de responsabilitate”, a scris, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, pe Facebook, Traian Băsescu.

Palestina avertizează România că încalcă legile internaţionale dacă decide să mute Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.  Premierul palestinian Rami Hamdallah i-a transmis reprezentantului României că Autoritatea Palestiniană cere României să nu-şi mute ambasada la Ierusalim, informează COTIDIANUL. Hamdallah avertizează că acţiunea „ar constitui o încălcare legilor internaţionale şi rezoluţiilor ONU, şi ar distruge şansele de pace şi de creare a unui stat palestinian (…) cu Ierusalimul de Est drept capitală”, se arată într-un comunicat al cabinetului premierului de la Ramallah, citat de agenţia de ştiri WAFA.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa „unică şi indivizibilă”, dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est.

Prin această mutare România a pierdut statutul de broker de pace onest atât pentru Israel cât şi pentru toată Lumea Arabă, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziţia Uniunii Europene, creşte riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în România şi ţările arabe şi Israelul.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Este normal ca România să fie în dezacord cu toate celelate state membre UE?Comentarii

UNFORGIVEN Da, declaratia negandita a unui zevzec de ale carui strachini in care tot calca, parca ne-am cam saturat. Chiar atat de mult vrea sa-i intre sub piele partenerului strategic incat face exces de zel, ca si celalalt care a acceptat la Casa Alba cheltuieli din buget nediscutate si neaprobate de guvern si parlament. Se pare ca asta-i verticalitatea noastra oblica spre orizontala. PS: Comparativ cu alte tari din UE ca Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria

23 aprilie 2018 13:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.