Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Oamenii de știință din SUA studiază apele sărace în oxigen ale Mării Neagre în încercarea de a răspunde la întrebările privind rolul oceanului în a atenua efectele încălzirii globale. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea Rosenstiel de Științe Marine și Atmosferice din Miami (UM), a descoperit că și în absența oxigenului, procesele chimice și biologice care apar în Marea Neagră se aseamănă cu cele din apele puternic oxigenate din adâncul oceanelor. Aceste rezultate oferă noi perspective asupra rolului pe care oceanul îl joacă ca rezervor de stocare a carbonului, proces care ajută la atenuarea efectelor schimbărilor climatice determinate de om. “Înțelegerea unor astfel de procese este deosebit de importantă astăzi, deoarece oxigenul din oceane este în scădere, în mare parte din cauza încălzirii apelor oceanice ca urmare a schimbărilor climatice”, a declarat autorul principal al studiului, Andrew Margolin, cercetător postdoctoral la Colegiul William & Virgin’s Virginia – Institutul de Științe marine și un absolvent al Școlii UM Rosenstiel.

Chiar și în absența oxigenului, echipa de cercetare a constatat că respirația carbonului organic care apare în apele anoxice ale Mării Negre nu este prea diferită față de cea care se petrece în adâncurile oceanelor.

O ipoteză a fost că scăderea oxigenului în adâncul oceanelor poate slăbi procesul de respirație a carbonului organic către dioxidul de carbon, determinând acumularea de carbon organic. Acumularea de carbon organic în oceanul adânc ar restricționa eliberarea de carbon în atmosferă ca CO2, limitând astfel încălzirea ulterioară a acestui gaz cu efect de seră.

Integral pe Green ReportComentarii

Sfîntul Prooroc Ilie Tișbitul Vremea pe planeta Pămînt se supune Dreptului Judecător și Puterii Duhului Sfînt. Elementul chimic K-Potasiu de la mine lipsește cu desăvîrșire, un alt motiv pentru ca vremea să fie astfel pe Terra.

17 aprilie 2018 21:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.