Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să dezbată vineri ultimul termen în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Înainte de pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă, în sala de judecată ar urma să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

Elena Udrea se află în prezent în Costa Rica iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.


Comentarii

Ionut Ar trebui adusa de par inapoi in Romania sa-si ispaseasca pedeapsa, care oricum este mult prea mica! Pentru devalizarea bugetului de stat, ar merita macar 2o de ani de inchisoare! N-are decat sa-si faca inca 10 puradei, ca nu va scapa! Si ar trebui ca toti cei care s-au perindat pe la fraiele tarii in ultimii 29 de ani, sa fie cercetati, condamnati pentru halul in care au adus tara, si confiscate averile, sa ramana in chiloti! Aceasta ar fi dreptate!

15 aprilie 2018 13:55

Ion Grigore Udrea ne rade in nas, prostilor si mamaligarilor , asa cum o fac Mazare, Ghitza, Popoviciu, Bica, Adamescu si altzii....hotzi si spagari doveditzi care cu banii furatzi traiesc in puf in locuri exotice...Si asta este viitorul de acum modificandu-se legile justitziei si codul penal de PSD+ALDE ca paraindaratul si spaga sa fie litera de lege si primitorii din posturi de decizie sa poata opera permanent...Muncitzi cat mai mult sa platitzi taxe si impozite cat mai mari ca sa se poata alimenta acesti decidentzi pe viitor....

15 aprilie 2018 8:59

Brian Swarran Aduceti TIGANCA din Costa Rica si mai mariti pedeapsa cu inca 4 ani ptr ca se sustrage executarii. Dati-i 10 ani de parnaie si confiscati-i tot!

13 aprilie 2018 10:11

PDL ist inrait Nenorocita asta de parashuta a lu' Basescu, trebuie sa restituie banii publici sterpeliti - instigata fiind de Javra Ordinara. Uite ce golanca, a jefuit Bugetul Tarii timp de 14 ani !

13 aprilie 2018 10:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.