Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cred că Săptămâna Mare s-ar cuveni să însemne un prilej de reflecție nu doar pentru credincioși și enoriași, ci și pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. Socotesc că a venit demult momentul în care Patriarhul Daniel alături de ceilalți membri ai Sfântului Sinod ar fi trebuit să își facă un serios, un nemilos examen de conștiință în legătură cu modul în care și-au îndeplinit misiunea.
Parcă totuși de prea multă vreme ierarhii BOR se fac a nu băga de seamă că s-a adunat un întreg sac de nereguli în rândul slujitorilor Bisericii, că BOR se situează încăpățânat și suveran pe poziții inflexibile, că refuză sistematic să se reformeze, să dialogheze în chip real cu cetățenii, așa cum ar trebui să o facă o Biserică ce se reclamă a fi una națională, că își asumă atitudini autoritariste, totul sub pretextul apărării valorilor și datinilor străbune.
Într-un editorial publicat pe “adevărul.ro” la data de 30 septembrie 2017 făceam apel la studiul intitulat “Secularizarea, un decalaj religios al societății noastre” (Mirel Bănică și Vintilă Mihăilescu) publicat în cartea „De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc” (Editura Polirom, Iași, 2017). Conform celor doi autori, relația dintre Biserică și enoriași a început să sufere iar fisuri cu începere din anul 2000. Aceasta după ce abia se atenuaseră fisurile intervenite după decembrie 1989.
BOR, Sfântului Sinod și începând cu toamna anului 2007 și noului Patriarh, ÎPS Daniel, li s-au adus în spațiul public acuzații din ce în ce mai serioase. Mirel Bănică și Vintilă Mihăilescu enumeră în studiul lor o seamă dintre ele. Cum ar fi neadaptarea generală la valorile occidentale, fundamentalismul, tradiționalismul, paternalismul, lipsa de implicare în problemele sociale ale enoriașilor, de unde și lozinca “Vrem spitale, nu catedrale!”, mercantilismul.

Integral pe Contributors.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.