Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După Al Doilea Război Mondial, România a continuat să transfere aur în străinătate: la Banca Reglementelor Internaționale (BRI) de la Basel, la Banca Națională a Elveției, la Banca Angliei. Dacă, în 1969, Banca Națională a Republicii Socialiste România primise aprobarea Președintelui Ceaușescu să transfere la Londra, în custodie, 10 lingouri de aur, cântărind în total 125 de kilograme, până la sfârșitul anilor 1970 aveam deja în păstrare la Banca Angliei 42 de tone de aur. Între anii 1999 și 2002, Banca Națională a României a făcut noi transferuri de aur în străinătate – preferată fiind tot Banca Angliei. În rândurile opiniei publice însă, la incitarea unor voci critice care ignoră și legile, și teoriile economice, se fac simțite preocupări, îngrijorări și suspiciuni legate de aurul românesc din străinătate. Am grupat, deci, criticile formulate, le-am sintetizat și le-am pus față în față cu realitatea.
Aurul din străinătate poate fi valorificat operativ când țara are nevoie

1) Banca Ungariei, de curând, și-a adus acasă aurul din străinătate. Alte câteva bănci centrale au luat decizii asemănătoare. De aici și întrebarea: “De ce Banca României nu le urmează exemplul?”…

Pentru că NU există niciun motiv serios, care să determine BNR să-și retragă aurul din străinătate. De la Banca Angliei, de fapt, unicul loc în care păstrăm aur în custodie. Ce motive au avut alte bănci centrale să-și aducă acasă aurul? Toată rezerva Ungariei abia însumează trei tone. E o cantitate nesemnificativă și nu contează unde e păstrată: acasă ori în străinătate. Germania, cu un stoc de aur monetar de aproape 3400 de tone, a trecut la redistribuirea acestui stoc. Și-a retras aurul de la Fed, dar nu și pe cel de la Banca Angliei, pentru că marea piață a aurului e la Londra. Austria, cu 280 de tone în stoc, este de asemenea într-un proces de redistribuire. România însă și-a împărțit echilibrat aurul între tezaurul de la BNR și Banca Angliei. De ce s-ar angaja în redistribuiri?

2) Faptul că Marea Britanie cochetează cu părăsirea Uniunii Europene a trezit temeri. Ar putea fi Brexit-ul un motiv serios care să motiveze rechemarea aurului acasă?

În niciun caz. Deși sunt voci care fac trimiteri, directe sau aluzive, la riscul pe care și l-ar asuma BNR ignorând Brexit-ul. Dar nu e nici un risc. Garanția, solidă, este însăși Banca Angliei, instituție cu o reputație construită și consolidată în sute de ani și stabilizată în conștiința piețelor bancare și financiare din toată lumea. Să nu uităm că în anii celui de Al Doilea Război Mondial, când SUA și Marea Britanie ne erau inamici și avioanele lor ne bombardau țara, Banca Națională a României avea în depozite 10,4 tone de aur la Banca Angliei, 11,7 tone la Fed și 25,4 tone în Elveția. Niciun gram din aurul României, nici măcar o clipă, n-a fost în pericol.

Integral pe RepublicaComentarii

Victor Bratuleanu Aurul SUA, al nostru si al altora se afla în seifurile lui Rothschild in subteranele centralei atomice israeliene de la Dimona... iata de ce Rothschild a tzinut mortzis ca evreii sa aibe tzara lor independenta!

1 aprilie 2018 0:32

Pai, cei doi sa se puna de acord! Isarescu zicea, deci, ca grosul tezaurului s-ar afla in subsolurile Bancii de Reglementari Internationale de la Basel, Elvetia, iar Adrian Vasilescu spune, cu sfatosenia caracteristica, cum ca unicul loc de pastrare in custodie a aurului romanesc ar fi Banca Angliei! Care ete, totusi, adevarul? Oare n-ar fi cazul ca Parlamentul Romaniei sa organizeze un audit complet la BNR, care a devenit cel mai ocult dintre "statele in stat" din Romania alaturi de serviciile secrete si DNA? Despre rezerva valutara se stie deja de ceva mai mult timp ca se afla in banci din Statele Unite, de unde contrbuie la sustinerea uriasului deficit extern al Unchiului Sam.

29 martie 2018 12:43

Bagamias PULA in mata si in articolul tau platit ziarist de cacat "Să nu uităm că în anii celui de Al Doilea Război Mondial, când SUA și Marea Britanie ne erau inamici și avioanele lor ne bombardau țara, Banca Națională a României avea în depozite 10,4 tone de aur la Banca Angliei" Bai mancamiai PULA , Sanu UITAM ca Romania avea atunci 240 de tone aur iarcele 10 tone reprezenta doar 5%. Acum avem 60 % din aur facut cadou la englezi. Cat pula mea ti-a platit BNR ptr articol? Presa cainele de paza a.... ? MARS de aici de potaie !

29 martie 2018 12:37

Si inca ceva! Daca avionul cu aur pleca in Germania, din Germania pana la Londra cu ce a ajuns? Cu submarinul?! N-ar fi oare necesar ca Mugurelul nostru national de rang masonic 33 sa faca precizarile necesare? Nu cumva moshul Adrian Vasilescu ne vinde gogosi ca aurul ar fi la Londra, iar el se afla, de fapt, peste balta, in seifurile de la Fort Knox, statul american Kentucky?

29 martie 2018 12:24

izmene pe calator Tezaurul de aur şi valută a fost scos din ţară de Mugur lsărescu. OARE CINE I-A APROBAT ACEASTA OPERATIUNE…??????? unde-i aurul hotule?

29 martie 2018 10:14

mincinosul Când, în 2010, lui Isărescu i se reproşa din nou că scoate tezaurul din ţară, o idee trăznită i-a trecut prin cap. A expus mai multe lingouri şi monede de aur în câteva vitrine piramidale, ce închipuiau piramida masonico-illuminati (inclusiv vârful acesteia, aşa cum apare pe bancnota de un dolar), postate într-o cameră foarte mică, în care nu încap mai mult de cinci persoane, numită însă „sala Tezaurului” şi situată în subsolurile clădirii vechi a Băncii Naţionale a României, din strada Lipscani. „Am chemat circa 20 de şefi de publicaţii – spunea Isărescu atunci – şi i-am dus în sala cu Tezaurul, lăsându-i să îl atingă fizic şi să spună „Este!”, ca în poezia aceea. Eu înţeleg că oamenii se mai îndoiesc uneori şi că nu cred întotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum că BNR ar fi scos Tezaurul din România sunt extrem de periculoase”. Întrebat, însă, de unul din cei prezenţi dacă acela este tot aurul României, căci nu păreau a fi deloc 104 tone de aur în vitrinele din faţa lor, Isărescu a trebuit să recunoască: „Sigur că o parte din aur îl ţinem la Banca Reglementelor Internaţionale (în Elveţia), dar în subsolurile BNR stă foarte bine rezerva de aur din ţară ”. Un fel de uite-o, nu e!

29 martie 2018 10:12

Gheorghe Tismalau Iniţial, Isărescu a dezminţit că aurul şi valuta ar fi fost scoase din ţară, atunci când, în aprilie 2002, preşedintele PRM îl acuza public, în Senatul României, de această faptă. Informaţiile proveneau la g-ralul Dan Gheorghe – care funcţiona în zona Serviciilor Secrete româneşti şi atunci, era director general adjunct al Aeroportului Otopeni – şi arătau riguros datele scoaterii valorilor din ţară cu avioanele, inclusiv documentele emise în acest scop. Interesându-se de semnificaţia unui document ce îi intrase în posesie şi care se referea la scoaterea de către BNR, în ziua de 25 martie 2002, prin Aeroportul Otopeni, a 20 de tone de lingouri de aur, cu destinaţia Germania, liderul PRM, senatorul pe atunci Corneliu Vadim Tudor, declara peste o lună: „întrebat ce este cu acest transport, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu mi-a răspuns, printr-un prieten comun, că, trimestrial, sunt depuse în bănci străine diferite cantităţi de lingouri… în vreme ce se ştie de ieşirea aurului din ţară, nu mai există nici o evidenţă a repatrierii sale!? Deci de ce minteai Isarescu?

29 martie 2018 10:10

Labarul Spuneti adio aurului dus la Londra. De ce nu l-au pastrat la BNR? Nu era sigur? Muie Isarescu!

28 martie 2018 23:42

v Vad ca sint multi cititori care stiu foarte bine ce este cu tezaurul nostru si ce trebuie facut cu el. Eu cred ca avind experienta cu tezaurul "depozitat" la rusi, initiat de "marele" Titulescu si "garantat" de Franta, ar trebuii sa avem mare grija de el. Din pacate economistii nostrii (profesori), numiti si ministrii, sau in functii importante nu si-au dovedit o capacitate in domeniu

27 martie 2018 23:52

@Eugen Nicolae Dreghiciu Tezaurul de la rusi e la nemti, nene. Lenin a platit pacea de la Brest Litovsk cu Germania cu tezaurul romanesc, mai precis cele doua vagoane cu aur. Pana la ultimul gram. La Moscova au ramas doar aurul din bijuterii, obiecte de arta si documente de arhiva, pe care rusii ni le-au restituit cam in totalitate. Prin negocierile de pace de la Paris, Germania urma sa transfere cele doua vagoane cu aur Frantei. Exista documente privind trimiterea insa doar a unui vagon spre zona de ocupatie franceza din Germania. Bratianu l-a intrebat pe premierul francez Clemanceau daca i-a parvenit vreo parte din tezaurul romanesc, dar acesta a negat! De aici s-a lasat noaptea. Cestiunea a fost discutata si la mUE, dar "pretinii" nostri de acolo au decis ca Romania sa faca ciocul mic in aceasta problema. Asa cum trebuie sa facem ciocul mic si in privinta datoriei istorice a Germanei de 19 miliarde de euro catre Romania in baza acordului de clearing din 1939 cu Hitler. In baza acestuia, Romania a furnizat petrol si alimente Germaniei in timpul razboiului. Are "dreptate" dobitocul de Bilei in postarea de mai sus. Daca am primi aceste bunuri ale noastre, si-ar baga Dracne labele in ele si le-ar duce in Teleorman, unde le-ar hali singur cu patura-n cap. Ca urmare, dupa capul idiotului, n-ar fi rau sa le facem nemtilor cadou si Muntii Apuseni, cu osemintele lui Avram Iancu cu tot. Sau macar Austriei. Ar mai primi si Iohannis cateva kilograme de decoratii teutone.

27 martie 2018 19:48

Vasile Ionescu D-nule Adrian Vasilescu, Guvernatorul actual al BNR pastreaza mostenire in fisetul sau Documentul parafat si semnat de predare a Tezaurului Romanesc catre Rusi in timpul Primului Razboi Mondial...cu care, sfatul meu, e sa se stearga la fund...Tot o decizie proasta a fost...mai degraba i-l pastram intr-o pestera zidit langa o manastire in Moldova....ca cea de la Tismana...De ce a-tzi ales Anglia ca tot si-a proclamat Brexitul acum? politica bancara facuta cu fundul...

27 martie 2018 18:45

Vasile Mircescu Eu nu intzeleg cum s-a ales Banca Londoneza sa pastram aurul acolo cand i-mi adun aminte ca Chiurchil ne-a vandut lui Stalin pe un servetzel la Ialta....si cum vad ca englezii sunt cei mai rasisti cu romanii emigrantzi economic...Si iar nu intzeleg de ce BNR a oprit achizitzionarea aurului...cand aur tzara noatra poarta si noi cershim din poarta in poarta ....poate scapam de saracie poporul asta...

27 martie 2018 18:35

Bijutierul In 2010 Isarescu spunea ca tot aurul este in tezaurul BNR : Guvernatorul Isarescu: Tezaurul exista integral in subsolurile BNR. Zvonurile cum ca am fi scos aurul din tara sunt foarte periculoase. Ei cum este nea Isarescu? https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7549859-video-guvernatorul-isarescu-tezaurul-exista-integral-subsolurile-bnr-zvonurile-cum-scos-aurul-din-tara-sunt-foarte-periculoase.htm Cand ai mintit atunci sau acum si mai ales De CE?

27 martie 2018 11:36

Furati fara stirea noastra Aurul depus in banci straine este ca si pierdut cum pierdut a fost si tezaurul Romaniei "pastrat " la rusi!

27 martie 2018 11:33

Brian Swarran Aurul ala este deja pierdut! Este pus garantie ptr imporumuturile FMI, imprumuturi care Romania NU le poate achita!

27 martie 2018 9:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.