Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Când intri pe net și te uiți în ecran ore în șir, ar fi bine să ai în minte gândul lui Nietzsche: „Dacă vei privi multă vreme în hău, va privi și hăul în adâncul tău”.

Ce înseamnă, stimați Republicani, propagandă, vorba asta pe care o tot auzim? Propagandă înseamnă bombardarea directă a maselor cu imagini și cuvinte, în ideea că prin prezentări concise și penetrante, precum și prin repetarea sistematică a mesajelor, se vor crea convingeri.

Dar care este semnificația manipulării, însoțitoarea propagandei? Scopul e același, dar procedeul diferă: în mod indirect, nedeclarat, subiectul țintă, care pot fi și grupuri relativ mici, tratate om cu om, ba chiar și indivizi singulari, e adus la convingerea că ideea injectată îi aparține, este produsul gândirii lui proprii și personale.

Integral pe RepublicaComentarii

@ME Zau c-as veni, dar mi-s din Chisinau Cris si habar n-am pe unde vine Universitatea aia cu ceas la care te referi! Daca vii si cu bunica, poate o recunosc pe dansa. Oricum, daca pe langa venin ai si umor, esti misto, sunt sigur!

25 martie 2018 2:24

ME Pt. 24 martie 17:29. Daca vrei sa afli cum sunt in dormitor - adica, idem a drak' cum comentez, vino la ceas la Universitate, ora 20:00, 25 martie. Acolo era pctul de intalnire al generatiei bunicii mele.

24 martie 2018 19:35

Ecaterino, spune drept, cine te-a muscat de (sub) buric?! Pai, ma troalo, spune si tu o vorba si pune o virgula bine simtita despre tema neobisnuita abordata de CTP, ca sa pricepem si noi "unde da si unde crapa" autorele. Apararea simtului umorului (?!?) si inteligentei !?!) lui Bilei las-o boalei, Ekakaterino, ca nu ai ce apara. Omul e plin de umor (si inca unul subtil !!!) si de inteligenta precum broasca de par. Am a-ti face insa si un elogiu: ai o limbutza despicat, dinte viperin si trei v-uri pe frunte, Trebuie sa fii foarte interesanta in dormitor.

24 martie 2018 17:29

@24 martie 2018 11:08 Du-te tu in acolo de unde-ai iesit, scraba ordinara. Esti un analfabet caci de aia ai insirat numai literele pe care le stiai din alfabetul latin. Rolul virgulei este pentru tine un mister. Esti un imbecil care postezi aici pe toate numele posibile. Ca sa fie clar: tu esti derbedeul angajat sa spurci in dreapta si-n stanga. Vede-te-as ... cu dric la poarta si cai mascati! (Ecaterina!)

24 martie 2018 16:49

ABCDEF Individul de-si zice Bilei Fl., este unul dintre cei mai tampiti, inculti politic si fara cultura generala, lipsit de minim bun-simt si de charisma - care comenteaza aiurea pe Forum. Daca-l citim, este ca sa ne enervam, si sa respingem ferm, pe toata fauna de derbedei slujita de acest Bilei. Tampitul face numai deservicii derbedeilor care l-au angajat sa-i laude, caci, provoaca scarba si oroare.

24 martie 2018 11:08

alupigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman 16:34 esti un biet postac bolshevic. Florin Bilei are un umor fin pe care nu-l poti intelege. Esti prea mani pulat.

24 martie 2018 9:23

@Florin Bilei Ai grija, Bilei, sa nu te manance leopardul! Adica cum? Daca tu iti primesti solda doar ca sa-l injuri pe Dracne (acum si pe ma'am Danciuca), ii interzici lui CTP sa aiba acces si la alte idei?! Vezi, d'aia n-o sa ajungi tu comentator de presa in vecii vecilor, ci doar un marunt si marginit pitzifelnic fara somn.

23 martie 2018 16:34

Da, nu rau ca CTP abordeaza subiecte precum manipularea si propaganda, desi e ageamiu cu spume in p In paradigma amintita el nu sufla o silaba despre notiunea de persuasiune, care este caramida fundamentala atat a propagandei, cat si a manipularii. De asemenea, nu pare a sti mai nimic despre teoria disonantei cognitive, potrivit careia orice individ nu accepta decat ideile si opiniile care confirma propriile sale convingeri. Persuasiunea tocmai asta face, incearca sa te comvinga ca noile idei sunt perfect compatibile cu naturelul si convingerile tale mai vechi! Mecanismul de convingere asigura mai departe efectul propagandei, care este manipularea. Partea pozitiva a discursului lui CTP este ca avertizeaza asupra pericolului ca, prin prelucrarea datelor personale si a opiniilor si preferintelor personale etalate pe facebook, de exemplu, dar si pe alte retele sociale, sa devii o tinta facila pentru manipulatorii profesionisti, ce se umplu de bani si faima pe seama prostilor ce se expun propagandei ce li se pompeaza in creierii prin intermediul respectivelor retele de intercomunicare si relationare. Ceeace ma mira este ca CTP le da astfel cu tifla exact spalatilor (deja) pe creier care il aclama si-i sorb pe nerasuflate comentariile !!!

22 martie 2018 15:26

@22 martie 2018 12:30&22 martie 2018 12:38 Tu ne te multumesti de cat kakat manici pe un nume, postezi pe cat mai multe!

22 martie 2018 15:04

Brian Swarran CTP este poponar! Se uita dupa pula cu palma streasina!

22 martie 2018 12:38

alupigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman CTP, un heterosexual notoriu. Huoo!

22 martie 2018 12:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.