Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pensionarii ar putea primi înapoi banii reţinuţi. Coaliţia caută soluţii pentru a restitui banii. Este vorba despre suma de un miliard de lei .

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională de CCR, informează Mediafax.


Comentarii

val Este grav ca din pensiile asa mici s-au retinut bani abuziv, dar mult mai grav mi se pare ce au facut cei din parlament, care majoritatea au studii juridice si au facut o lege proasta, cei care au aplicat aceasta lege neintelegind-o si nici nu au cerut lamuriri, iar acuma cireasa de pe tort ca toti nu pricep cum sa o repare. Cred ca ra trebui sa se inceapa cu invatamintul juridic care lasa de dorit, cei care emit acte normative proaste, unele inaplicabile, etc si lipsa de comunicare intre institutii. Cei din institutiile de executie nu indraznesc sa ceara lamuriri institutiilor superioare, avind o atitudine slugarnica ca inainte de '89 fata de acestea, iar populatia are de suferit.

23 aprilie 2012 18:15

Cea mai indicata solutie Pai daca Guvernoiu o sa zica: "nu e bani, de unde bani sa dam inapoi", sa -i dea inapoi esalonat, lunar, asa cum i-a retinut fraudulos din "benzie"-Dar indexat, cu rata inflatiei

23 aprilie 2012 15:58

@Bula Pai le restituie ("primii"), ca o sa fie dublu. Si vor "primii" din....fata

23 aprilie 2012 15:49

CONSTANTIN BANII FURATI TREBUIESC RESTITUITI FARA HOTARARI JUDECATORESTI. PENSIONARI CU PENSII MAI MICI DE 740 NU PLATESC CONTRIBUTII DE SANATARE DIN PENSII. MINSTRU MUNCII SI CASA DE PENSII DAU INFORMATII ERONATE CAND SUSTIN CA PENTRU CEI CU PENSII MAI MICI DE 740 MODUL DE CALCUL SE APLICA AUTOMAT. E NORMAL CA SUMA SA MEARGA AUTOMAT LA MINISTERU SANATATI DEOARECE VINE DIN BUGET SI NU DIN PENSIILE MAI MICI DE 740 LEI. OAMENI INCOMPETENTI NUMITI POLITIC IN 20 DE ANI AU DISTRUS ECONOMIA SI ACUMA VOR SA DISTRUGA SI POPORUL. ACESTA ESTE ADEVARATUL GENOCID IMPOTRIVA ROMANILOR. LA PUSCARIE CU TOTI TRADATORII.

23 aprilie 2012 15:09

Bula Ar putea "primii"? Hai, inapoi la scoala, ca e grav rau de tot cu gramatica asta!

23 aprilie 2012 14:02

Mariana De ce trebuie sa fac cerere de restituire daca nu am facut cerere sa mi se opreasca acesti bani!? Nu-mi aduc aminte sa ne fi cerut cineva vreo parere asupra acestui subiect. Ni s-au oprit si gata. Interesant...

23 aprilie 2012 12:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.