Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Declaraţia preşedintelui Iohannis, prin care a spus că protocoalele secrete nu au fost secretizate de CSAT, ar fi trebuit să ducă imediat la declanşarea procedurii de desecretizare de către Ministerul public şi SRI. Cu toate acestea, se observă că Ministerul public n-ar prea vrea să se grăbească, motivul fiind teama că toţi procurorii care au colaborat cu serviciile secrete ar putea fi daţi afară din magistratură, potrivit Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor!

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi, în plen, să solicite Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ministerului Public şi parchetelor, Inspecţiei Judiciare, precum şi Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale al Magistraturii, să spună dacă au încheiat protocoale cu serviciile sau structurile de informaţii începând cu 1 ianuarie 2005, anunță ADEVĂRUL.

Un alt punct decis de CSM, afirmă GÂNDUL, se referă la „informarea opiniei publice cu privire la faptul că, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a comunicat că în urma verificărilor efectuate în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au reieşit date din care să rezulte că persoanele verificate ar fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, marţi, către Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, protocoalele încheiate cu SRI, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, citat de ROMÂNIA LIBERĂ. „Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituţiile judiciare şi Serviciul Român de Informaţii,

precum şi solicitarea ministrului Justiţiei de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe de o parte, şi Serviciul Român de Informaţii, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, spre informare, potrivit prerogativelor constituţionale şi competenţelor legale, precum şi a principiului "nevoii de a cunoaşte", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Potrivit documentului, la nivelul Ministerului Public este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu SRI. ANTENA3 precizează că el a adăugat că trebuie "cântărit" între binele public, securitatea naţională şi interesul public dacă se doreşte desecretizarea protocolului.

Preşedintele SRI, Eduard Hellvig, doreşte desecretizarea unui protocol care a fost încheiat între SRI şi DNA, a anunţat preşedintele Comisiei SRI din Parlament, Claudiu Manda. Vestea a urmat apelului Ministrul Justiţiei către procurorul general Augustin Lazăr pentru demararea procedurii de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, DNA, DIICOT şi SRI, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

 Unul dintre susţinătorii desecretizării protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii ale statului, avocatul Gheorghe Piperea, a declarant, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că înţelegerile dintre conducerea serviciului secret cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar şi cu parchetele, a condus la „fabricarea” multor dosare care au avut ca scop scoaterea din joc a oamenilor politici. Despre încheierea unui protocol între SRI şi ANI a vorbitși fostul şef al instituţiei, Horia Georgescu, care a recunoscut că înţelegerea cu serviciul secret nu a fost făcută cu aprobarea CSAT. „De multă vreme, anchetele ANI nu se mai desfăşurau în baza legii, ci în baza protocolului încheiat cu SRI”, a fost acuzaţia gravă a avocatului Gheorghe Piperea.

COTIDIANUL susține că potrivit articolelor 8 şi 57 din Protocol, informaţiile furnizate de SRI pentru procurorii DNA nu trebuie să ajungă în dosar, deşi pe baza lor se întocmea Rechizitoriul cauzelor! Cu alte cuvinte, procurorii trimiteau în instanţă dosarele ce conţineau acuzaţii pe baza unor probe ştiute doar de către ei, fără a fi aduse la cunoştinţa inculpaţilor! În acest fel, este de la sine înţeles că persoanele acuzate nu puteau să-şi facă apărarea, deci nu aveau parte de un proces echitabil, aşa cum prevede Constituţia!

Astfel, desecretizarea Protocoalelor oferă tuturor inculpaţilor care au fost condamnaţi definitiv posibilitatea să apeleze la căile de atac extraordinare prin care să ceară rejudecarea cauzelor exact pentru folosirea acestor date primite de la SRI, fără ca acestea să le fie aduse la cunoştinţă! La CEDO, un asemenea argument va fi zdrobitor! De asemenea, în procesele aflate pe rol, inculpaţii vor putea să invoce folosirea ilegală a datelor de la SRI în acuzaţiile formulate de procuror, multe dintre Rechizitorii putînd fi pur şi simplu anulate!

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, orice procuror care a colaborat cu serviciile secrete poate fi scos din magistratură, chiar dacă această colaborare s-a făcut în baza unui Protocol încheiat între instituţiile Ministerul public şi SRI, căci nici un Protocol sau Regulament nu poate fi contrar legii, iar dacă există astfel de protocoale ele sînt complet ilegale! Iar procurorii, ca „oamenii ai legii“, trebuiau să ştie aceste lucruri.

În ceea ce priveşte existenţa unor astfel de protocoale secrete, dar ilegale, însuşi Procurorul general Augustin Lazăr a recunoscut acest lucru în celebra şedinţă a CSM din data de 18 ianuarie 2017, cînd a spus: „Nu mai există nici un protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule…“!

Sărmanul Augustin Lazăr! Nici nu şi-a dat seama ce lovitură cruntă i-a dat atunci Laurei Codruţa Kovesi, pe care acum o apără, căci, în anul 2009, cînd s-au semnat acele protocoale, Procuror general era chiar Codruţa Kovesi, deci chiar ea a fost semnatara acelui Protocol dintre Ministerul public şi SRI!

Și, se întreabă NAȚIONAL, până la urmă, ce protocoale vrea Procurorul General să analizeze? Dacă Laura Codruța Kovesi susține că ele nu au existat și nu există, el ce verifică? E ca o poveste pentru proști. SRI este de acord cu desecretizarea lor, Codruța zice că nu există, dar Lazăr le verifică. Ce verifică?Comentarii

Valentin Fortu · Universitatea Politehnica Bucuresti Şi mai probabil însă e că ele ... există - ceea ce mă duce cu gândul la probabilitatea (şi mai mare) ca eu să fiu beat, cretin congenital, transvestit LGBT-ORL, sau chiar vreo reîncarnare a Boului Apis (în format redus), ceva ... Cu respect, VF-UPB

22 martie 2018 10:05

@Florin Florescu · Expert contabil, consultant fiscal la Liber: subscriu integral şi fără rezerve scurtei Dvs. analize. Cu respect, Paulus

22 martie 2018 10:01

lovitura "Kokutsu Dachi", sau "Mae Tobi Geri", după caz.

22 martie 2018 9:58

Ce lovitură i-a aplicat procurorul Laurei? Nu ştiu, eu credeam că doar a tras-o de perciuni - dar am încredere (de pionier, n.m.) în "actuldejustiţie" şi sper că se va stabili la anchetă (dacă i-a tras vreun şut în kur, două labe peste bot, vreun cap / genunchi în gură, sau dacă a muşcat-o de varice, etc.)... Cu respect, Paulus

22 martie 2018 9:55

Comunicat al PMP! Domnul Traian Băsescu a venit în această dimineață la sediul partidului nostru PMP cu ambele mâini bandajate. Ion Tolomac l-a întrebat imediat: Ce ai pățit nea Traiane? Nimic, a răspuns Băsescu, aseară când am ieșit de la Cireșica, m-a călcat unul pe mâini!

21 martie 2018 21:23

Liviu Dragnea Ionut, imi placi enorm. Nu uita sa treci pe la casieria partidului.

21 martie 2018 19:26

gica ,contra Propun desfintarea SRI-ului,a DNA-ului,a tribunalelor etc sa revenim la starea initiala a primitivismului in care fiecare sa se apere cu bata si ce mai are prin coliba ,sa domneasca legea celui mai tare a gastilor si triburilor ! Adio tara ,legi si morala adio egalitate traiasca libertatea !!

21 martie 2018 18:50

procuroru` de alimente Dac-au colaborat cu SRI, procurorii "in cauza" sa-si dea demisia ! Daca nu vor, sa fie dati afara !!! TOTI !!!

21 martie 2018 17:36

Ionut Trebuie desfiintata cloaca numita DNA si facuta curatenie in SRI, dati afara toti cei subordonati agentiilor straine sau care au colaborat cu acestea. Introdusa urgent pedeapsa cu moartea pentru tradare de tara.

21 martie 2018 15:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.