Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Astăzi, de la ora 18.00, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu vor găzdui în Sala Regilor a Palatului Elisabeta prezentarea volumului Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I, coordonat de Alexandru Muraru şi Andrei Muraru, apărut la Editura Polirom.

Evenimentul are loc la exact 70 de ani de la 16 martie 1948, dată la care Regele Mihai a făcut public caracterul ilegal al abdicării forţate, la New York.

La lansarea de la Palatul Elisabeta vor lua cuvîntul MS Margareta, Custodele Coroanei, ES Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, Maestrul Victor Rebengiuc (care va citi un fragment al scenei abdicării), precum și unul dintre coordonatorii volumului.

„În dimineața zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza și Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Român, mi-au prezentat textul actului de abdicare, îndemnîndu-mă să-l semnez imediat. Amândoi s-au prezentat la Palatul Regal după ce acesta a fost încercuit de detașamente armate, informându-mă că mă vor socoti răspunzător pentru vărsarea de sînge ce va urma ca o consecință a instrucțiunilor ce le emiseseră deja în caz că nu voi semna în cadrul limitei de timp impusă. Acest act mi-a fost impus cu forța de un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină, un Guvern total nereprezentativ pentru voința poporului român. […] Îndepărtarea monarhiei constituie un nou act de violență în politica de subjugare a României. În aceste condiții, nu mă consider obligat în nici un fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintită credință în viitorul nostru, animat de același devotament și dorință de a munci, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil” (Prima denunţare oficială a actului de la 30 decembrie 1947.Fragment din declarația de presă a Majestății Sale Regele Mihai I al României susținută la Londra, 4 martie 1948).

Integral pe CotidianulComentarii

v Cred ca s-au spus multe minciuni de o parte si de alta, privind abdicarea regelui, dar ma intreb de ce a fost tacerea acestuia atiti ani, avind in vedere ca el locuia intr-o tara libera, neafiliata nici unui bloc de putere.

17 martie 2018 23:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.