Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

O discutie cu Radu Craciun despre pensii, imbatranirea Romaniei si posibile solutii

Lucreaza de peste 10 ani in sistem si ii stie toate maruntaiele. Tine si un blog pe care il preiau mai toate publicatiile importante. Spune lucruri care uneori plac, alteori nu, dar pe care greu le invalidezi, daca te uiti la cifre. E un tip riguros, foarte respectat in breasla lui si care, ca orice profesionist, nu cere sa fie bagat in seama. Un dialog cu Radu Craciun te ajuta sa intelegi incotro ne indreptam si cum sta treaba cu pensiile. Ca veni vorba, azi Statistica a anuntat ca avem peste 5,2 milioane de pensionari. Nu peste mult timp, unul din trei romani va fi pensionar, iar pensia lui nu va fi platita de Stat, ci de cei care vor fi in campul muncii in momentul pensionarii lui. Adica tot mai putini si cu salarii la minimul pe economie.


Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat ritm de imbatranire a populatiei. Asta este prima veste proasta. A doua veste proasta e ca suntem una din tarile cu cele mai ridicate fluxuri de emigratie. Si pleaca tinerii si cei in floarea varstei Cele doua evolutii vor avea un efect devastator asupra sistemului public de pensii, spune Craciun intr-o discutie cu reporterul HotNews.ro

Rep: Care e comportamentul de economisire al romanilor. Economiseste generatia tanara de azi diferit de cel al “vechii” generatii tinere?
Radu Craciun: Comportamentul de economisire intr-adevar, variaza odata cu varsta. Cei foarte tineri, trebuie sa spunem, ca din pacate se gandesc la prioritatile imediate, mai degraba consumeriste, si intr-o mai mica masura la nevoile lor viitoare, situatii cand ar urma sa apeleze la economiile facute de-a lungul vietii. Dar Romania nu e o exceptie din acest punct de vedere. In toate tarile tinerii se gandesc la vacante, la masini , poate si la credite pentru casa, dar nu au ca prioritate economisirea. E drept ca nici salariile nu le permit sa faca foarte multe lucruri pentru ca atunci cand intri pentru prima data in campul muncii, intri cu un salariu scazut din care nu poti face foarte mari economii. Si genul acesta de atitudine il vedem in cazul pensiilor facultative; este mult mai greu sa vinzi o pensie facultativa unui tanar de 25 de ani decat unuia de 35 de ani.

Odata cu avansarea in varsta oamenii incep sa devina mai grijulii in legatura cu planificarea financiara, chiar daca nu neaparat mai competenti. Dar cel putin realizeaza ca trebuie sa ai bani albi pentru zile negre. As zice ca e o evolutie in timp, insa romanii au in genere o aversiune relativ ridicata la risc.

Rep: De ce?
Radu Craciun: Cred ca asta provine si din faptul ca sunt constienti de lacunele create de sistemul educational in privinta educatiei lor financiare. Si atunci, cand nu esti stapan pe un domeniu preferi sa fii mai degraba precaut...

Pe mine ma frapeaza uitandu-ma la parintii celor de varsta mea faptul ca ei au senzatia ca economiile facute de-a lungul vietii nu trebuie folosite la pensie. Ei cumva se obliga ca la pensie sa traiasca doar din pensia platita de sistemul public si atata tot. Daca incep sa cheltuiasca din economiile facute de-a lungul perioadei active li se pare deja ca ca sunt risipitori. Or, daca te uiti la cultura vestica este exact invers! De-a lungul perioadei active vesticii fac economii pentru ca la pensie sa apuce sa le cheltuiasca. Nu sa le lase mostenire copiilor toti banii...

Diferenta de venituri intre perioada activa si cea de pensionare este atat de mare incat acest soc trebuie preluat, cumva. In Vest, acest soc e preluat de economiile facute de-a lungul vietii active.

Daca ne uitam la Romania, cred ca asistam la o mentalitate in curs de schimbare. Oamenii din generatia mea isi dau seama ca de fapt la pensie n-o sa poata trai doar din pensia publica si vor trebui sa se atinga si de economiile pe care le au. Ceea ce e diferit fata de mentalitatea parintilor nostri.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.