Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Fizicianul Stephen Hawking, care a murit miercuri dimineaţă, la vârsta de 76 de ani, a fost cel mai celebru om de ştiinţă britanic al vremurilor actuale, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului, potrivit AFP.

Fizicianul s-a stins din viaţă în linişte în locuinţa sa din Cambridge, în cursul dimineţii de miercuri.

"Suntem profund întristaţi de decesul, astăzi, al iubitului nostru tată", au transmis Lucy, Robert şi Tim, copiii regretatului fizician, scrie Mediafax.

"A fost un mare savant şi un om extraordinar, ale cărui activitate şi moştenire vor dăinui timp de mulţi ani", se mai afirmă în comunicatul emis de familia lui Stephen Hawking.

Familia a lăudat "curajul şi dârzenia" fizicianului, adăugând că "inteligenţa şi umorul" acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.

Născut pe 8 ianuarie 1942 - la 300 de ani de la moartea părintelui ştiinţei moderne Galileo Galilei -, Stephen Hawking a fost ferm convins că acest domeniu este destinul său.

Însă soarta i-a jucat lui Hawking o festă crudă. Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 21 de ani, Stephen Hawking a fost, timp de peste 50 de ani, imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferea Stephen Hawking trăiesc, în medie, trei ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor.

Integral pe DescoperaComentarii

@ 15 martie 2018 7:22 (2) Cu privire la om și apariția lui, situația e schimbătoare de la an la an, în funcție de descoperirile noi de fosile umane sau preumane, unde mai e de lucru mult până se va ajunge eventual la o certitudine. Iar Istoria umanității e deformată de cele mai multe ori la nivel de țări luate în parte, unde politicul se amestecă prea mult cu istoricul, iar din acest antagonism rezultă contradicții și interpretări. Dar aceeași Istorie a umanității făcută la un nivel academic de renume, are poate mai puține contradicții și interpretări, apropiindu-se de acel adevăr istoric. Nea Talmudule, văd că ne-am întâlnit și ne contrazicem și-n domeniul științei, ceea ce nu e rău deloc, opinia mea e că soluția oricărei ecuații e undeva la mijloc și nu la extremele ei, iar cu cât cineva ca tine se apropie de o extremă sau de alta, șansele ca să greșească se măresc. Toate cele bune!

15 martie 2018 19:49

@ 15 martie 2018 7:22 (1) Amice, e un sâmbure de adevăr în cele afirmate de tine, iar referitor la Tesla pot spune și eu că a fost neândreptățit, dar acest aspect e motivat cumva de necunoașterea exactă a rezultatelor cercetărilor și experimentelor lui științifice. Ocultarea la nivelul pe care-l intuiești tu e mult prea exagerată, iar Einstein sau Hawking au locul lor binemeritat pe scena științei mondialiste. Orice om de notorietate, are la un moment dat de a face cu cei care-l contestă, fie-n politică, referitor la plagiate, metodă care funcționează la nivel mondialist, fie-n știință, unde apar teoreticieni contestatari. Acum c-au existat și-n atribuirea premiilor Nobel niște bâlbâieli și mici incorectitudini care pot fi mari de fapt, e incontestabil, erori au loc pretutindeni și-n orice domeniu. Dar ocultismul exagerat și exacerbat pe care-l vezi tu e mult prea accentuat, cât despre realitatea acestui ocultism e mult prea fragilă și e de discutat. Evoluționismul lui Darwin privit la modul general vorbind, mă refer la evoluția speciilor e real din toate punctele de vedere.

15 martie 2018 19:48

@@ Amice, sa fii tu sanatos de cate manipulari politice sau rasiale e plina istoria stiintei, de cate atribuiri dubioase de premii Nobel si cate descoperiri au fost varate in traista unor impostori! Exista un volum intreg de studii stiintifice in care 100 de mari personalitati din , lumea fizicii, astrofizicii, cosmologiei si matematicii desfiinteaza pur si simplu teoria relativitatii si demasca plagiatele lui Einstein, ca si biografia si personalitatea deloc onorabila a acestui "savant", care ar merita mai degraba premiul Nobel pentru literatura SF decat pentru fizica! Pe de alta parte, corul oficial de laudatori ai lui Einstein este imens. In schimb, un geniu de talia lui Tesla, cu siguranta cel mai mare geniu al stiintei si tehnologiei moderne nu figureaza in niciun clasament mai sus de locul 14 !!!. Einstein e clasat al doilea, dupa Goethe! Mari aberatii stiintifice se vehiculeaza, de asemenea, in legatura cu teoria evolutionista a lui Darwin si cu teoria "out of Africa" privind originea omului. La randul lor, genetica si cuantica deschid uluitoare taramuri speculative, iar de istoria umanitatii ce sa mai vorbim? Este ocultata in stil barbar! In rest, consideratiile tale despre Univers sunt corecte si de bun simt, bazate insa mai mult pe intuitie decat pe studii de specialitate. Ceeace nu este deloc putin!

15 martie 2018 7:22

@ 14 martie 2018 13:43 (2) Dar dezvoltarea științei s-a făcut și pe bază de tehnologie, care evoluează și ea progresiv. Apropo de Big Bang și teoria creaționismului universal, opinia mea e că e o gogoașă, dar ceea ce cred eu e că momente similare acelui Big Bang se întâmplă periodic în Univers, iar cauza e ciocnirea de galaxii, rezultând din ciocnirile respective alte mari formațiuni stelare care se vor evolua la scară cosmică, etc. Opinez că Universul e infinit și el se crează singur și treptat la diferite scări dimensionale, din ciocniri de galaxii rezultă alte formații stelare, iar găurile negre care absorb și înghit materia vor forma și ele la celălalt capăt un alt corp de univers, iar procesul e continuu și la scară infinită. Tehnologia la un moment dat permite anumite descoperiri ale științei, așa cum și evoluția tehnologiei influențează știiința progresiv. Universul își continuă evoluția iar tot ceea se întâmplă la scară universală e numic altceva decât astrofizică și astrochimie. Meritele lui Hawking sunt apreciate de comunitatea științifică mondialiastă, în ciuda speculațiilor pe care le faci tu. Dumnezeu să-l odihnească! RIP!

15 martie 2018 6:18

@ 14 martie 2018 13:43 (1) Prietene, ești mult prea obsedat de ocultismul ăla care s-ar amesteca până și acolo la manipularea premiilor Nobel, unde desigur Iluminații cu opaițul și masonii lui Pește Prăjit conduși poate chiar de George Soros s-au amestecat p-acolo să-și facă mendrele, asta de la tine citire și de la alți naivi care cred în speculații manipulative. Individul care a răposat a fost apreciat de comunitatea științifică internațională ca o valoare, iar contribuția lui la ștință a fost de asemenea evaluată în același mod. Evoluția științei se face plecând de la știința prezentă și cea trecută, de unde se tot dezvoltă progresiv. Meritele unor oameni de știință ai trecutului sunt de asemenea incontestabile.

15 martie 2018 6:17

europeanu bai analfabetilor ! Comentati numai idiotenii ! Alegeti in continuare pesedeii si somn usor !

14 martie 2018 18:30

Dumnezeu sa-l odihneascam dar ... DAR cu genialitatea mai usurel! Nu este decat un continuator al fanteziilor (unii zic sarlataniilor!) lui Einstein in fizica si cosmologie. Teoriile lui Einstein sunt deja o supa cu zdrente, desi stiinta oficiala a celor ce manipuleaza premiile Nobel incearca cu disperare sa mentina in viata teoria relativitatii, care apartine in realitate francezului Poincare, iar formula e=mc2 unui italian! Nici constanta "c", respectiv, viteza luminii, nu este cea mai mare din Univers, nici existenta materiei intunecate si a energiei intunecate nu au fost detectate cu adevarat, nici undele gravitationale nu provin de la Big Bang, ci din ciocnirea unor gauri nege sau stele neutronice, nici asazisa dilatare a Universului nu se dovedeste uniforma, uneori, dimpotriva, sunt galaxii care fuzioneaza. Ce sa mai vorbim despre Big Bang, despre care, intrun articol ramas in stadiul de ciorna si descoperit recent, insusi Einstein se indoia! Hawkins n-a facut decat sa gandeasca in baza acestor teorii controversate si a dezvoltat, la nivel speculativ, teoria gaurilor negre intro tot mai evidenta directie SF.

14 martie 2018 13:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.