Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marele amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu fusese scos la iveală în întreaga splendoare a sa, iar ruinele palatelor oraşului antic erau folosite ca materiale de construcţii pentru gospodăriile localnicilor. Astfel se prezenta aşezarea în urmă cu 135 de ani, conform mărturiilor istoricului George Bariţiu.

Istoricul George Bariţiu a călătorit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa în anul 1882, în vremea în care aveau loc primele cercetări arheologice sistematice în ruinele oraşului antic înfiinţat la scurt timp după războaiele daco-romane din vremea împăratului Traian. Mărturiile sale ofereau detalii pitoreşti despre călătoria sa în ţinuturile Hunedoarei şi despre aşezarea de la poalele Retezatului.

În mai 1882, George Bariţiu a pornit din Sibiu, cu trenul, până în Deva, apoi cu poştalionul la Hunedoara şi, de acolo, cu trăsura, prin Haţeg, la Grădişte, satul unde se aflau cele mai importante ruine ale capitalei provinciei romane.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.