Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Am petrecut ceva timp oscilând îndelung între două variante de titlu. Cealaltă variantă ar fi putut întreba „Este România un stat sfâșiat?”. Noțiunea de „stat sfâșiat” a fost introdusă de Samuel P. Huntington în faimoasa sa carte „Ciocnirea civilizațiilor”, volum în care explică faptul că, odată cu dispariția liniilor de demarcație ideologică ce au alimentat războiul rece, conflictele vor fi alimentate de liniile de demarcație ale marilor civilizații, printre ele fiind amintite cea vestică, cea ortodoxă, cea islamică sau cea sinică (chineză), pentru a mă limita la câteva.

Chiar dacă a curs multă cerneală cu privire la faptul că Huntington vedea linia de separație dintre civilizația vestică și cea ortodoxă pe arcul carpatic, cred că problema de identitate cu care pare să se confrunte România nu are legătură cu granițe interne geografice sau istorice. Asta pentru că liniile de demarcație există mai degrabă în interiorul statului român, între diferite instituții românești. Înseamnă aceasta că România este un „stat sfâșiat”?

Huntington ajunsese la concluzia că tabloul civilizațional nu poate fi zugrăvit doar în nuanțe de alb și negru, el identificând și așa-numitele „țări sfâșiate”. Țări identificate de autor ca având o omogenitate culturală rezonabilă, dar divizate în ce privește apartenența lor la o civilizație sau alta. El consideră că, pentru a se încadra în această categorie, o țară trebuie să îndeplinească următoarele condiții: liderii, elitele lor să încerce să integreze propriile țări într-o civilizație care nu le este proprie, în care cea mai mare parte a populației să nu se recunoască și pe care să nu și-o dorească. Încercarea de integrare a Turciei în civilizația occidentală începând cu mijlocul secolului XX a fost un exemplu tipic în acest sens.

Integral pe RepublicaComentarii

Clanul Ndrangheta (Mafia Calabreză, n.n.) - euro-CORUPȚIA UCIDE! : Bună dimineața - ne adresăm și pe această cale MEDIA-LIMBRICILOR din ”presa liberă” din țara Dvs. cu solicitarea (expresă, n.n.) de a înceta (pe loc, n.n.) tematizarea implicării noastre în MEGA-TUNURILE cu ”eoliene” de pe teritoriul EURO-bantustanului ”România” (mai ales că riscați să vă sară la gât și colegii noștri membrii ai ECO-MAFIEI ”green” - ăia care ve jupoaie pe Dvs. cu factura la curent, ca să ”salveze” planetele ”noastre” de ”încălzirea globală”, n.n.)! Cu respect, N.

5 martie 2018 10:30

PCR-ul reînvie sub ochii noștri! Soţia lui, Tudorel Toader, are „verde“ să ajungă sefa de secţie în mai puţin de o săptămână: a beneficiat de retragerea surpriză a celui considerat de departe favorit. comisarul.ro.

5 martie 2018 7:30

PCR-ul reînvie sub ochii noștri! Soţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, are „verde“ să ajungă de secţie în mai puţin de o săptămână: a beneficiat de retragerea surpriză a celui considerat de departe favorit. comisarul.ro.

5 martie 2018 7:28

CETATEAN Teoria nu face nici cat o ceapa degerata - in cazul Statului Paralel cu Romania Constitutionala. Concret : din 2004, guvernul PDL Basescu&Boc&sleahta a fixat in institutiile cheie: Administratia publica, Justitia, Finantele, personaje gras rasplatite sa actioneze in paralael cu Constitutia. De ce ? Pt jefuirea sistematica a Bugetului Public - vezi ANRP, MICROSOFT, EADS. Acest Johanis cu partiduletele crancen infomtetate, au continuat ilegalitatile Statului Paralel initiat de Basescu.

5 martie 2018 7:19

Marius Ivanescu · o multi-freacă la anti-nationala Mda, mărturisesc că și eu am aflat de ăia care s-au săturat să i-o mai sugă lu' alde Merkel, ... CEHIA, AUSTRIA, DANEMARCA, ITALIA, OLANDA și chiar și ... MAREA BRITANIE (unde cetățeanul Soros onG. e pe cale să fie adunat cu fărașu' din tunel, dacă se mai joacă mult de-a Ramba-Zamba pe-acolo, n.m.), dar (EURO-dobitoc din născare fiind, că curva/emancipată de mama, în loc să mă avortonizeze ca ”europencele”, m-a fătat și m-a băgat slugă la LGBTroglodiți, n.m.) decât să-i dau de cap, prefer să-i dau la ca lu' ăla care o pune ... Cu respect, MI

4 martie 2018 20:08

Ion Pop (alias ”Popo”, n.m.) Mda, ar mai fi și alte țări care s-au săturat să i-o mai sugă lu' alde Merkel, precum ... CEHIA, AUSTRIA, DANEMARCA, ITALIA, OLANDA și chiar și ... MAREA BRITANIE (unde cetățeanul Soros onG. riscă tocmai să fie adunat cu fărașu' din EURO-tunel, dacă mai face multe tumbe, ghidușii & giumbușlucuri, n.m.), dar nouă (EURO-leprelor #rezistace, n.m.) ni s-a atras atenția să ne referim strict la Polonia, Ungaria și Slovacia (unde 65.847 de ”jurnaliști de investigație” au fost asasinați în ultimele 48 de ore - desigur că tot de către Putin și ai lui, n.m.)... Cu respect, IP-”P”

4 martie 2018 19:19

Vasile Mircea Stalin avea o povatza : Cand nu mai ai un inamic, creaza-l .... Adica gaseste mereu un inamic pe carca caruia sa pui nerealizarile tale ca partid conducator....Asa probabil i-a invatzat consilierii isdraelitzi pe Dragnea si PSD-istii sai...Au creat ianamici precum: Multinatzionalele, pe Sorosh, Bancile Comerciale, BCR-ul, SPP-ul cu Pahontzu si totul culminand cu Statu Paralel...Ca sa aiba motive de ce n-au realizat nimic constructiv in guvernarea lor (investitzii-autostrazi si linii CFR reparate, Drumuri asfaltate, spitale, scoli civilizate etc...). Si prostimea a luat-o de buna ...ca pe asta mizeaza ei...pe needucatzia si saracirea poporului...

4 martie 2018 18:54

Ion Pop (alias ”Popo”, n.m.) Sunt bou' ăla revoluționar-progresist cu afișu' și as vrea să știu dacă n-aveți ceva ”fonduri” / ”grant”-uri (dela ONG-urile paralele cu ANAF-ul, cu DIICOT-ul și cu DNA-ul, n.m.) de ”absorbit”, că deger pe-aicea ca EURO-ceapa de pomană și mă uit ca curca-n crăci! Cu respect, IP-”P”

4 martie 2018 18:49

Ion Pop (alias ”Popo”, n.m.) Să mă explic: "degradarea spatiului public ca in Polonia, Ungaria, Slovacia (unde jurnalistii de investigatie sunt asasinati - aici am utilizat la hoha pluralul majestuos - că de către cine și dece nici nu mă mai interesează - bag poolla în gâții lor & în INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI, că eu m-am antepronunțat, n.m.)” înseamnă că ăia (foști EURO-”elevi”-MODEL, n.m.) s-au săturat să i-o mai sugă lu ' alde Merkel, nu-i lasă pe EURO-bulangii noștri LGBT-ORL-USR-PSD să se ”căsătorească” și să ”adopte” niscaiva POPO-copii și refuză (ca Putin, n.m.) să-și lase fiicele și soțiile să se integreze în EURO-haremurile ”refugiațior” și să fete metiși! Cu respect, IP-”P”

4 martie 2018 18:40

agentul agenturilor 99% din "Statu` Paralel" e constituit din cativa "capo" din SRI (inca neepurati, dar care pot da ordine subordonatilor !) si din procurorii care nu vor sa-si piarda "privilegiul" de a aresta preventiv dupa bunu` lui plac ! Iar...impreuna, toti acestia se tem ca vor fi trasi la raspundere pt ceea ce-au...."fakcut"pana acum ...!!! Asa ca...?!

4 martie 2018 16:12

Apel la luciditate Sastul paralel este Hexi Pharma, Sebastian Ghita, SIVECO, etc.

4 martie 2018 15:07

Iata un articol care meita a fi indelung comentat! Tema este extrem de interesanta, desi autorul o abordeaza dintro perspectiva gresita, De fapt este falsa insasi perspectiva lui Huntington, care incearca sa inculce ideea ca marile conflicte ale lumii actuale ar fi de natura civilizationala. Pai, de ce atunci conflictele majore nu ar fi cu tiganii, cu populatiile primitive, cu hotii sau cu nesimtitii de pretutindeni?! Nu, dragi tovarasi teoreticieni! Cei ce cultiva conflictele se folosesc,pe rand sau concomitent, de marile conflicte sociale, culturale sau religioase, pe care le manipuleaza de asa maniera pentru a obtine controlul global asupra lumii si a intregii bogatii a planetei. Marx si Engels vorbeau despre unele popoare, inclusiv despre romani, ca fiind "gunoaie ale istoriei", deoarece nu manifestau nici un fel de apetit pentru "revolutia mondiala", prima forma in care s-a incercat globalizarea si instaurarea guvernului mondial, visul de aur al francmasoneriei. Acum sintagma "revoutie mondiala", de fapt comunismul, este inlocuita cu "Noua Ordine Mondiala", scopul fiind acelasi, iar papusarii riguros aceiasi. Pentru asa ceva este nevoie sa fie destructurate nu numai elementele civilizationale si traditionale, ci si natiunile ca atare! Ei bine, de aceea zone precum Belarus, Rusia, Kazahstan, dar si Romania, China, Coreea, Japonia, India, Persia, fostul Sumer sunt zone in care s-au format popoarele si limbile indoeuropene sau marile civilizatii, limbi si popoare asiatice, Aceste zone au in spate milenii de civilizatie si de istorie si tocmai de aceea greu de distrus. Tocmai de aceea sunt demonizate ca adversare ale modernitatii si glabalismului promovat(e) de un popor minuscul la scara planetara, dar teribil de tenace!

4 martie 2018 14:19

Plecat Stat eșuat ,nu stat sfârșit. Si când pierzi 17 la suta din populație în 10 ani pe timp de pace, probabil este stat eșuat..

4 martie 2018 11:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.