Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Făcută peste noapte prim-ministru de Liviu Dragnea, Viorica Vasilica Dăncilă realizează, în sfârșit, că pălăria de premier îi cade pe ochi și nu îi șade bine sub ea. Motiv pentru care nu îndrăznește să vorbească liber nici măcar în ședințele de Guvern. Cel puțin nu câtă vreme este presa de față.

Vasilica lui Dragnea demonstrează în fiecare zi că haina de premier nu e ie, o strânge rău la toate încheieturile. Așa cum se poate vedea în directurile trimise de televiziuni, premierița își citește expozeul de deschidere. Crispată și terorizată în mod evident de frica de a nu face vreo greșeală. Nu se simte bine în pielea de premier, dar la citit se descurcă. Nu perfect, dar merge. NAȚIONAL constată că Viorica Dăncilă a trecut ca gâsca prin apă prin Parlamentul European, nelăsînd în zece ani nicio urmă. Ca să-i facă pe plac domnului ei Dragnea, a acceptat să fie împăiată in scaunul de premier. De unde, în mod cert,  va pleca la fel ca din PE, tot în calitate de umbră.

Ieri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul pune în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede comasarea a şapte declaraţii fiscale, inclusiv a declaraţiei 600, ea precizând că Executivul încurajează depunerea declaraţiei unice în mediul online. Deși pare că a rezolvat o problemă, noua declarație, susține ZIARUL FINANCIAR, va fi noua spaimă a contribuabililor. Statul vrea să ia banii de impozite în avans.

Premierul Dăncilă a fost pusă în situația de a vorbi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dar prărea că vorbește tot „la comandă“. În timp ce Timmermans venise în România să le reproșeze oficialilor anumite deparapaje în ceea ce privește statul de drept, premierul român s-a găsit să pună condiții. Timmermans a susţinut, joi, legat de discuţiile cu Viorica Dăncilă, că aceasta i-a spus explicit că ar dori ridicarea MCV până în 2019, oficialul european susţinând că „reforma judiciară ar trebui să fie cumva în spatele nostru şi să vorbim depre altele”, arată GÂNDUL. „Gândiţi-vă cum ar fi să puteţi moderniza podurile, canalele, infrastructura”, a dat ca exemplu Timmermans.

„Doamna prim-ministru a fost foarte explicită în exprimarea dorinţei de a încheia cu MCV-ul înainte chiar de începutul Preşedinţiei României (a Consiliului UE – n.r) şi i-am spus, sincer, că nu este deloc imposibil, însă este posibil numai dacă putem afirma că toate recomandările Comisiei sunt urmate, pentru că nu avem termene-limită. Avem o ambiţie, 2019, însă acest lucru poate fi realizat numai prin paşi concreţi, prin măsuri concrete. Nu este vorba despre un termen-limită care să impulsioneze această decizie, ci de respectarea recomandărilor care poate determina dacă încheiem MCV-ul sau nu”, a declarat Timmermans, la Bucureşti.

Și liderul ALDE a întărit nevoia de ridicare a MCV pe motiv că "rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate", anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective“, a declarat Tăriceanu, după întâlnirea cu oficialul CE. Liderul Senatului a subliniat şi faptul că liderii Parlamentului fac tot posibilul ca instituţiilor să li se asigure o funcţionare democratică, „în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence“.

În ceea ce priveşte armonizarea codului penal şi de procedură penală cu Directiva UE, Tăriceanu a anunțat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR), remarcă EVENIMENTUL ZILEI. El a fost însă imediat contrazis de președintele comiseiei parlamentare. Florin Iordache.

Bine prelucrat la întâlnirea cu Timmermans, Florin Iordache, șeful comisiei parlamentare pentru modificarea legilor Justiției, s-a declarat gata să ceară părerea Comisiei de la Veneția în cazul modificărilor aduse legilor Justiției „dacă este necesar”. În plus, observă COTIDIANUL, Iordache i-a și contrazis pe Tariceanu și Tudorel Toader – care îi spuseseră lui Timmermans că la Parlament a fost trimis un proiect de lege referitor la modificarea Codurilor penale. „Eu în Parlament nu știu. Din știința mea nu există un astfel de proiect. Trebuia adoptat, eventual, în Guvern, dar nu știu să fi fost adoptat”, a negat hotărît Iordache.

În fața responsabilului european pentru o  bună legiferare, relaţii interinstituţionale și statul de drept al Comisiei Europene, liderii coaliței de guvernare  nu s-au obosit nici măcar să mimeze rezistența. Timmermans a anunţat că a stabilit şi cu şefii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să aibă o comunicare directă, chiar „zi de zi“, dacă e nevoie, pentru că nişte „oameni au spus că Comisia Europeană nu a înţeles bine“ modificările legislative din România. De altfel, afirmă ADEVĂRUL, în spatele uşilor, numărul doi al CE a fost şi mai dur, spunându-le aleşilor din Comisia pentru legile Justiţiei că lasă impresia că fac legi cu dedicaţie, uneori chiar pentru ei.

„Sunt convins că oamenii din România şi din alte ţări vor ca politicienii să discute despre locuri de muncă, asigurări sociale, educaţie, sănătate, nu doar despre reforma justiţiei, mai ales dacă impresia creată este că reforma justiţiei este făcută pentru binele propriu, nu al societăţii. Sunt destul de bine informat, mai ales în privinţa ţării dumneavoastră. Aţi realizat atât de multe de când aţi intrat în UE.

Ochii Europei sunt asupra României şi asupra acestui conflict, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ceva vreme. Oamenii se întreabă de ce există un conflict între Parlament şi sistemul judiciar, de ce oamenii ies în stradă“, le-a transmis Timmermans celor din Comisia Iordache, într-o întâlnire cu uşile închise.