Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Populaţia României se află într-un accentuat proces de îmbătrânire, ceea ce va afecta grav sistemul public de pensii. Populaţia în vârstă de peste 65 ani va creşte de aproape două ori, iar numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20-55 ani scade la jumătate în următorii 50 de ani, se arată în Programul de convergenţă aprobat de Guvern şi care urmează să fie transmis Comisiei Europene, anunţă GÂNDUL.

În plus, remarcă MEDIAFAX, evoluţia numărului de pensionari pe structură de vârstă indică o pondere ridicată a pensionarilor relativ tineri (între 45-55 ani), mai ales în rândul pensiilor de invaliditate. Pe de altă parte, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană la speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni. Bărbaţii din ţara noastră trăiesc chiar şi mai puţin, adică 69 de ani şi jumătate. Româncele au şansa să-i depăşească cu aproape un deceniu, speranţa de viaţă fiind de 77 de ani şi trei luni.

Chiar şi în aceste condiţii, Roger Nightingale, unul dintre cei mai respectaţi economişti britanici, citat de ADEVĂRUL, crede că singura soluţie pentru revitalizarea economiei româneşti este majorarea vârstei de pensionare a lucrătorilor din sectorul public la 75 de ani, motivând propunerea prin „efortul mai mic pe care îl depun aceştia faţă de cei din sectorul privat“.

Deficitele majore la bugetul de pensii nu se vor înregistra doar în viitor şi nu sunt cauzate doar de îmbătrânirea populaţiei. Potrivit unor surse guvernamentale citate de ANTENA3, statul va pierde un miliard de euro anual, după ce peste două milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plăti, din mai, contribuţia de 5,5% pentru asigurări sociale de sănătate.

Pe de altă parte, un control efectuat la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a descoperit o gaură de peste şase miliarde de euro, susţine NAŢIONAL. Curtea de Conturi a consemnat grave probleme de management şi de gestionare a fondurilor primite de la bugetul statului. Pierderile mai „subţiri”, de „numai” 126 de milioane de euro, sunt rezultate din ceea ce Curtea de Conturi a numit „proasta administrare a excedentului bugetar”.

Marea gaură găsită la CNPP este însă cea de peste şase miliarde de euro (în echivalent lei), reprezentând contribuţii de asigurări sociale neîncasate, venituri din dobânzi sau vânzări de bunuri şi servicii. Mai mult, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, Casa Naţională de Pensii a plătit şapte milioane de euro în perioada 2006-2010 către… morţi.