Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dirijată tot de bagheta Olguței Vasilescu, revoluția pensiilor are mari șanse să o ia pe urmele revoluției salariilor, zăpăcind și mai mult și acest sistem. Conștient se pare de pericol, președintele PSD Liviu Dragnea s-a ferit să comenteze la cald ultima găselniță a colegei Vasilescu – respectiv ideea scoaterii din rândul pensionarilor a persoanelor care nu au cotizat minimum zece ani la stat.

Deși repetă obsedant că nimic nu se mișcă în România fără știrea lui și în afara programului patronat de el, Dragnea a refuzat să se pronunțe pe această temă: „Eu îmi voi exprima punctul de vedere când o să văd un proiect, care trebuie analizat bine, supus în discuție de coaliția de guvernare, de către prim ministru și ministrul de resort, după care vom avea poziții publice și susținere pe un proiect care este finalizat. Nu vreau să-mi dau cu părerea despre idei sau ipoteze”. Deloc caracteristică lui Dragnea, reținerea este una de rău augur pentru pensionary, susține NAȚIONAL. Nu de alta, dar Dragnea nu ar fi ezitat o clipă să și-o asume dacă măsura ar fi una de natură a-i bucura pe vârstnici.

Noua lege a pensiilor îi va exclude din rândul pensionarilor pe cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minimă, aceştia urmând să aibă statut de asistat social, reglementat printr-o legislaţie proprie, anunță COTIDIANUL. „În primul rând că vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minima i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei.

Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei. Dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalți care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a  spus ministrul Muncii.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a avut luni o agendă încărcată, pe listă regăsindu-se, încă de dimineaţă, prima vizită de la învestirea noului Cabinet a ambasadorului american, Hans Klemm, la Palatul Victoria. Cu ocazia aceasta, premierul şi-a „exprimat şi îngrijorări” cu privire la căderea bursei americane de săptămâna trecută, desi, arată ADEVĂRUL, poziţia României nu influenţează în niciun fel tranzacţiile bancare.

Tot în categoria umorului involuntar, prim-ministrul a mai declarat, în cursul zilei de luni, că a observat criticile venite la adresa închiderii contului de Facebook şi a anunţat că îşi va crea unul nou „din postura de premier al României”, deşi schimbarea funcţiei politice pe Facebook - de la europarlamentar la premier- stă doar într-un click.

Cu ocazia întrevederii, cei doi politicieni au discutat o serie de subiecte ce ţin de parteneriatul strategic încheiat între Statele Unite şi România, întărind angajamentul românesc în problemele ce ţin de securitate, dar şi de sfera economică. Totodată, afirmă CAPITAL, Viorica Dăncilă a adus în discuţie perspectivele eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, prin includerea României în Programul Visa Waiver.

Ambasada SUA a precizat, luni seară, faptul că subiectul justiţiei a fost discutat la întâlnirea de luni dintre ambasadorul Hans Klemm şi premierul Viorica Dăncilă, anunță EVENIMENTUL ZILEI. În comunicatul dat de Guvern se vorbeşte de numeroase teme abordate la întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu Hans Klemm, fără a se spune vreun cuvânt despre justiţie, cu toate că Ambasada SUA a precizat pentru Agerpres că s-a discutat şi această temă. Mai mult, întrebată de jurnalişti dacă a discutat cu ambasadorul SUA la Bucureşti despre justiţie, premierul a evitat de fiecare dată să dea un răspuns.

Premierul Viorica Dăncilă nu renunță la Darius Vâlcov, consilier în aparatul de lucru al primului-ministru, cu toate că acesta a fost condamanat la opt ani de închisoare, fără ca decizia să fie defintivă, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Ce pot să vă spun este că nu abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Atunci când vom avea o hotărâre definitvă, abordarea mea probabil va fi diferită”, a fost justificarea oferită de Viorica Dăncilă. ”Eu cred că fiecare dintre cetăţenii acestei ţări au dreptul la o prezumţie de nevinovăţie. Eu cred că acest lucru ar trebui să i se aplice fiecărui român, indiferent de locul unde se află. Am votat o directivă europeană care susţine prezumţia de nevinovăţie până la decizia finală. Nu pot să neg ceva ce am votat”, a declarat Viorica Dăncilă.

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, actual consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a fost condamnat joi de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Probabil că activitatea intensă de la Parlamentul European a împiedicat-o pe Viorica Dăncilă să afle ce se petrecea în țară, respectiv faptul că Vâlcov bătea DNA-ul la cap să-i accepte încheierea unui acord de vinovăție pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară. NAȚIONAL amintește că Vâlcov și-a și recunoscut vina (nu nevinovația, doamnă premier!), chiar dacă în instanță s-a lepădat de acord. Degeaba însă, dacă e să ne luăm după sentință.Comentarii

ariciul Sunteti o multime de dastepti si problemele trebuiau studiate pana la alegeri,si puse transparent ,in fata electoratului,nu lucrat acuma la plesneala si creand nemultumiri ca sunteti ditamai partidul care conduce de la reovulatie incoace plus experienta partidului communist in spate de 5 decenii.Plus faptul ca ati dat rasol cu incercarea dea a scapa de puscarie si a face legi care sa va permita in jaf generalizat si o coruptie colcaitoare in care toti de la putere sa strice tot ce a mai ramas romanesc in poporenii cinstiti putini cati au mai ramas.Daca as candida as aduna in jurul meu oameni care s-au desteptat muncind pe branci si care s-au realizat cu munca si care nu au furat nu au inselat ,nu au facut evaziuni,nu au atentat la viata oamenilor in nici o forma,si care.....nu mint.

14 februarie 2018 11:32

victor V1 ESTE UN VENIT MINIM SI NU SE POATE FACE ABSTRACTIE DE EL.DEASEMENI EL ASIGURA DEPARTAJAREA CELOR CARE AU COTIZAT FATA DE CEI CARE NU AU COTIZAT.FORMULA FACE ABSTRACTIE DE MODALITATEA DE CALCUL AL LUI V2. PRESUPUNEM CA V2 ESTE CALCULAT CORECT SI LEGAL. VA MULTUMESC PENTRU INTERES.CRED CA NU PUTEM IGNORA PE CEI CARE AU LUCRAT TOTUSI 10 ANI SI SA-I TRATAM LA FEL CU CEI CARE NU AU LUCRAT DELOC.FORMULA PREZENTATA TINE CONT SI DE CEL CARE A LUCRAT SI UN AN. VA SALUT.

14 februarie 2018 8:39

Victor Viorel Ponta După ce Dragnea le-a suflat în partitură lui Grindeanu și Tudose, acum același Dragnea nu mai știe unde să sufle, că acum are două găuri unde să sufle, una la madam premier secundar, iar cealaltă gaură la Lia Olguța Vasilescu. Dacă Dragnea alege să sufle în gaura madamei premier, riscă să ajungă-n Pakistan sau în Iran, pentru că după madam premier Iranul și Pakistanul sunt membre ale UE și evident state europene. Iar dacă Dragnea ajunge să-i sufle-n bijboaca Olguței Vasilescu, riscă să-l sufle-n taragot pe Claudiu Manda, că doar ăla e abonat favorit la acea gaură. Dar mai bine o suflă-n cur pe Olguța, poate reușește să-i facă părul măciucă, nu de alta dar e la modă și la trend, cum ar spune un analfabet de la antenele Varanului.

14 februarie 2018 0:51

2.Problema e cu V2! Corect: "daca s-ar alege o constanta mai mare de 25", atunci...

13 februarie 2018 20:01

2.Problema e cu V2! . Sa luam un exemplu pentru primul caz: un EL si-o EA. Pentru simplificare, presupunem ca ambii au lucrat 35 de ani, la acelasi loc de munca avand venituri egale cu salariul mediu brut pe economie, in fiecare an de activitate. Inseamna un punct anual pentru fiecare an de activitate, adica un punctaj total = 35*1 =35. Acesta este numaratorul. Pentru EL punctajul mediu final este 35/35=1 punct adica in prezent o pensie de 1000 lei. Pentru EA rezulta 35/30=1,166 puncte adica in prezent o pensie de 1166 lei, cu16,6% mai mare. Concluzie:ambele legi, cea din 2000 si cea din 2010, nu respecta principiul contributivitatii atat de des clamat. Pentru corectare este necesar ca numitorul sa fie = 25, indiferent de gen ( daca s-ar alege o constanta 25, atunci, unele pensii ar trebui diminuate). In acest caz, doar pensiile femeilor pensionate inainte de aprilie 2001 nu vor trebui recalculate. Toti cei pensionati dupa aprilie 2001 vor castiga la pensie, unii mai mult, altii mai putin dar cel mai mare castig va fi pentru barbati. Pentru exemplul dat, El si EA vor avea punctajul mediu final = 35/25= 1,4 puncte adica pensia va fi = 1400 lei ( cu 40% mai mare pentru EL si cu 20% pentru EA ), la valoarea actuala a punctului de pensie. Doar asa pensia va fi dupa contributivitatea fiecaruia.

13 februarie 2018 19:53

1.Problema e cu V2! Intr-adevar, noua lege a pensiilor va fi dificil de aplicat, dar e necesara, pentru rezolvarea inechitatilor, insa impactul bugetar va fi extrem de mare. E o imensa minciuna ca, dupa legea actuala, pensiile sunt calculate respectand contributivitatea. S-au practicat 3 tipuri de discriminari: barbati vs. femei (la contributivitati egale barbatii au pensii mai mici ), barbati vs. barbati si femei vs. femei (la aceeasi contributivitate pensii diferite la ei sau la ele ). Si totul datorita folosirii unor numitori diferiti ( 30 si, acum, 35 la barbati respectiv 25 si, in prezent, 30 la femei) la calculul punctajului mediu final la care se calculeaza pensia. Se respecta contributivitatea daca numitorul era acelasi pentru toti, adica o constanta.

13 februarie 2018 19:51

PS Fara v3 si v1

13 februarie 2018 19:43

Socotitorul Fara v3 inseamna numai pe baza de contributivitate. Daca se adauga v1 inseamna solidaritate. Daca se adauga si v3 inseamna "provilegii" sau cum se zice pentru v3 cu valori mari= pensii nesimtite.

13 februarie 2018 19:42

@victor Fara ...V3 ! Pt ca "meritele speciale" se salarizeaza IN PLUS !!! Si ..."se vad" in pensia mult mai....mare !!! In rest e....CORECT !

13 februarie 2018 19:32

@victor Fara ...V3 ! Pt ca "meritele speciale" se salarizeaza IN PLUS !!! Si ..."se vad" in pensia mult mai....mare !!! In rest e....CORECT !

13 februarie 2018 19:32

victor Am propus o formula de calcul al pensiilor care mi se pare cel mai corect. Iata formula: Vp=V1+V2+V3 in care; Vp= reprezita valoarea pensiei. V1= reprezinta valoare ajutorului social acordat pentru cei care nu au lucrat deloc cu carte de munca deci nu au contribuit cu nimic la fondul de pensii(aceasta valoare se stab .de guvern si va acoperi cosul minim pentru asig. unui nivel minim de trai. V2= reprezinta pensia calculata conform contributiei fiecarui beneficiar de pensie(valori calculate deja pentru marea majoritate dintre noi) V3=reprezinta un bonus,o suma suplimentara ce se poate acorda unor categorii,unor grupuri sau unor anumite persoane, care au merite deosebite si pentru care pensia calculata in baza contributiei nu ar reprezenta cel mai bine activitatea acestora(ex scriitori,oameni de cultura,profesori universitari actori mari etc. care nu au avut un salariu mare in urma caruia sa le rezulte o pensie mai buna. exemple sant mai multe oameni merituosi al caror salariu nu a fost foarte bun. Acum au pensii speciale unii care au avut salarii mari ,carora oricom le rezulta o pensie corespunzatoare.) Deci o pensie normala pentru 98% dintre noi poate fi calculata cu formula redusa Vp=V1+V2,FORMULA COMPLETA FIIND NUMAI CU TOTUL SI CU TOTUL PENTRU EXCEPTII. A mai circulat o formula similara.Va rog daca aveti pareri pro s-au contra.Celelalte facilitati se vor pastra.Ar fi bun un raspuns al doamnei ministru al muncii si justitiei sociale.

13 februarie 2018 13:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.