Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După „Revoluția” salarială care a bulversat pe toată lumea, actualii guvernanți pun la cale o alta, cea a pensiilor. Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a început să dea detalii despre ce li se pregătește pensionarilor odată cu mult promisa lege care îi vizează. Astfel, constată  EVENIMENTUL ZILEI, Lia Olguța Vasilescu, i-a pus gând rău unei categorii de pensionari, care nu va mai beneficia de majorări

Noua lege a pensiilor îi va exclude din rândul pensionarilor pe cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minimă, aceştia urmând să aibă statut de asistat social, reglementat printr-o legislaţie proprie, anunță COTIDIANUL. „În primul rând că vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minima i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei.

Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei. Dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalți care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a  spus ministrul Muncii.

Olguța Vasilescu a mai avut o veste tristă pentru această categorie socială, observă ADEVĂRUL: Nu se va mai bucura de creșterea punctului de pensie. „Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci, atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a mai precizat Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a vorbit la ANTENA3 și despre legea salarizării spunând că angajații cu salarii mici vor vedea creșterile încă de luna aceasta. "Cei care se așteptau să le scadă salariile au primit fluturași și au văzut că nu le scad și nu mai au de ce să fie nemulțumiți. Iar cei care au primit fluturașii și au văzut că le scad probabil că nu or să vă trimită niciodată fluturașii pentru că sumele sunt foarte mari și atunci ați vedea de unde le-a scăzut salariul", a spus ministrul Muncii.

"La aproximativ 3% dintre bugetari scad salariile, nu mai mulți. Deci, cred că lumea, de acum, de luna aceasta, de luna viitoare, când deja vor primi și ei banii vor înțelege că nu au motive să se teamă, mai ales că pentru cei cu salarii mici se vor vedea creșterile. E adevărat că se crește pe diferență din anul 2019. Abia atunci cei cu salarii mici vor avea creșteri mult mai mari decât ceilalți. Anul acesta e cel mai greu an din punctul de vedere al legii salarizării pentru că unii, 3%, scad, iar pentru ceilalți s-a asigurat transferul contribuțiilor și foarte puțin le-a crescut netul. Creșterile mari încep din 2019 pentru bugetari".

În ceea ce privește salariile profesorilor și ale medicilor, și acolo vor fi înregistrate creșteri, anunță GÂNDUL. "Profesorii au o creștere de 29% de la 1 martie. Pentru medici la fel, e foarte clar ce se întâmplă de la 1 martie. Urca pe grila din 2022. Medicii și asistentele, spre deosebire de toți ceilalți bugetari. Sunt categoria favorizată a acestei legi".

Pe de altă parte, ROMÂNIA LIBERĂ vorbește despre „escrocheria salarială a PSD“. Liderii şi membrii PSD erau, în anul 2016, înainte de alegeri, vehemenţi împotriva transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, pe care o calificau drept o măsură „aproape fascistă” sau „o trădare de ţară”. Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat era considerat de social-democraţi, în septembrie 2016, o măsură care „afectează siguranţa naţională”. Preşedintele PSD Liviu Dragnea o numea „o bazaconie”, Codrin Ştefănescu vorbea de „anihilare” şi „trădare de ţară”, iar Liviu Pop spunea că „afectează siguranţa naţională”.Comentarii

Liviu Dragnea, oase de smecher Am facut caca si nu mai am hartie igienica. Caut un postac psd sa-mi spele gaoaza cu limba. alupigus, ion, mircea, batranul bolshevic Marius Nica-va astept.

13 februarie 2018 4:55

VM Doar cei cu orbu' gainii nu-au vazut ca Marele Program de Guvernare PSD-ist n-a facut pana acum decat sa mareasca baban de tot veniturile parlamentarilor, guvernantzilor si administratiei locale...Pentru ca de primarii au nevoie sa se inscauneze in fruntea bucatelor si la viitoarele alegeri...Muncitzi "mamaligarilor" sa platizi taxe si impozite cat mai multe sa aiba alesii nostrii pentru vile, jipane 4x4,conturi ofshore, vacantze in locuri exotice si sa-si trimeata odraslele la studii in strainatate...

12 februarie 2018 13:29

alupigus, postac imbecil P$D O sug contra cost

12 februarie 2018 12:43

ariciul Rectificare...Un paznic de primarie 3000 roni.

12 februarie 2018 12:18

ariciul Baaiii?ce vreti voi ma de fapt?ca puturosii smecherii si frecatorii de menta care nici nu au invatat,nici nu au muncit,si-au vazut de placerile vietii,au facut ce au vrut,acuma la batranete,sa beneficieze de aceeasi pensie cu parintii mei care au intors pamantul cu sapa la CAP....60 de ani?Fiindca ii stiti pe cei care nu s-au incadrat nicaieri nici in scoala nici in campul muncii,si mai faceau si misto de voi care invatati ori munceati,si va faceau fraieri???Ba lor le convine.Dar eu care m-am nascut cu sfanta munca ....No prea.Cred ca aveti la cunostinta ca in paznic de primarie are salariul de 300 roni in timp ce un siderurgist deabia atinge 2000?Mai dati-o in fasole bai cine nu a pus mana pe carte si nici nu a muncit Sa puna osul la munca acuma bai fiindca So pastrat.

12 februarie 2018 12:17

Observator De cateva zile, e linsata mediatic D-na Vasilescu, ministrul Muncii, care, pentru prima data dupa 1989, luand taurul de coarne, cu noua lege a salarizarii, aplicata etapizat, pune capat haosului in domeniul salarizarii din sistemul bugetar. Asa a procedat si in domeniul indemnizatiilor pentru “mamici” si in domeniul pensiilor militarilor, politistilor si a celor din structurile securitatii. De admirat curajul asumat de O. Vasilescu. Sincere felicitari! Acum aflam ca sunt angajati, in sistemul bugetar, cu norma de 2 sau 4 ore. Pentru cei exceptati de plata contributiilor la nivelul salariului minim (pensionari, elevi, studenti,etc.) e OK. Pentru ceilalti nu trebuie incurajat acest model. Angajatul cu sfert de norma, va avea doar un sfert din salariul minim brut, adica 475 lei brut, asigurandusi , la finalul vietii active, un punctaj mediu de pensie = cca. 0,1 adica o pensie =100 lei( la valoarea punctului de azi, de 1000 lei) va lua pensia minima garantata, adica 520 lei azi ( 640 de la 1 iulie). O viitoare povara pentru bugetul statului. Si persoana va interveni la TV afirmand ca a muncit o viata intreaga si are pensie doar cat cei care au muncit mai putin de 10 ani de zile. Nu e corect! Trebuie analizat si gasite solutii.

12 februarie 2018 11:55

victor Doamna ministru vreti sa ne spuneti si noua care salarii scad (3% din total) ce valori au si cu cat scad?Pre ne luati de prosti.Nu vedeti ca nu se plange nimeni. In schimbul linistii le-ti acordat alte privilegii si sporuri,s-au diminuarea este prea mica fata de valoarea salariului si nu se merita scandal.

12 februarie 2018 9:56

Mirela B Olguta, hic, dai si tu o tuica?

12 februarie 2018 1:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.