Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintele PSD Liviu Dragnea a luat o decizie: Va propune în următorul Comitet Executiv al partidului revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de preşedinte executiv al partidului, dar şi schimbarea lui Codrin Ştefănescu din funcţia de secretar general adjunct. Niculae Bădălău şi Codrin Ştefănescu l-au susţinut pe Mihai Tudose în disputa cu Liviu Dragnea.

Niculae Bădălău a ajuns numărul doi în PSD cu susţinerea lui Liviu Dragnea, dar ulterior a trecut în tabăra lui Mihai Tudose. Bădălău a pierdut zilele trecute şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului, în locul său fiind instalat Adrian Ţuţuianu. Potrivit unor surse politice citate de ADEVĂRUL, preşedintele executiv al PSD este plecat de câteva zile în Mexic, alături de familie. Bădălău nu şi-a întrerupt concediul nici măcar pentru a vota învestirea Guvernului Dăncilă.

Dar Dragnea a pus deja în practică partea cea mai simplă a planului. Săptămâna trecută, Niculae Bădălău a fost schimbat din postul de vicepreședinte al Senatului, în urma unei ședințe a senatorilor PSD, la care a participat și Liviu Dragnea. Conflictul dintre Dragnea și Bădălău a izbucnit în vara anului trecut, după ce președintele PSD a refuzat solicitarea numărului 2 din partid de a-i permite să devină președinte al Curții de Conturi, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Tensiunile dintre cei doi s-au acutizat după ce Bădălău s-a situat de partea lui Tudose în conflictul cu Dragnea. Mai mult, Bădălău a trimis o scrisoare activului PSD, în care a denunțat ”suspendarea democrației interne” și a cerut o conducere colectivă a partidului.

Și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a fost, la rândul său, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, până când a trecut de partea lui Tudose, tot prin intermediul lui Niculae Bădălău, cu care este bun prieten. De altfel, amintește COTIDIANUL, Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu au schimbat replici dure în şedinţa Comitetului Executiv al PSD înm care au fost aleşi miniştrii Guvernului Dăncilă. Ştefănescu a considerat că portofoliul Educaţiei ar trebui să-i revină Ecaterinei Andronescu, în timp ce Dragnea a mizat pe alegerea lui Valentin Popa.

Sursele citate susţin că, de curând, Codrin Ştefănescu s-a reorientat către gruprarea din PSD condusă de Robert Negoiţă (primarul Sectorului 3) şi Gabriela Firea ( primarul Capitalei), care aşteaptă condamnarea lui Dragnea pentru a intra în lupta pentru şefia partidului, afirmă ADEVĂRUL. „Problema va fi tranşată cât de curând, pentru că trecerea timpului îl dezavantajează pe Liviu Dragnea şi îi întăreşte pe rivali, aşa cum se întâmplă în politică. În acest moment, Dragnea are majoritate confortabilă în CEX, deci dorinţa sa va deveni lege“, susţin sursele citate.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a vorbit, la ANTENA3, despre aceste informații. „Am întotdeauna curajul să îmi susțin punctul de vedere. Până în momentul în care am crezut eu că Liviu Dragnea trebuie să fie președintele partidului, am făcut parte din oamenii care l-au sprijinit fără niciun fel de tremur. Am făcut-o cu toată credința mea că fac un lucru onest (n.r. a susținut-o pe Ecaterina Andronescu). Nu cred că l-am supărat pe Dragnea. Nu îmi e teamă că o să fiu executat de PSD“ a declarant Ștefănescu.

Dar senatorul pesedist Șerban Nicolae nu mai este deja președintele Comisiei parlamentare de anchetă care cercetează cazul arhivei SIPA. La solicitarea PSD-ului, Nicolae a fost înlocuit, ieri, în aceasta funcție de colegul său de partid și Senat Viorel Salan. NAȚIONAL amintește că același Șerban Nicolae a fost debarcat primăvara trecută, și tot de partid, din fruntea Comisiei juridice a Senatului și de la șefia grupului senatorilor PSD – și asta la cererea expresă a liderului Liviu Dragnea, deranjat atunci de poziția luată de Nicolae în scandalul stârnit de legea grațierii.

Liderul PSD este nemulțumit și de opoziția pe care i-o face liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan. Totuși, în acest caz, constată ROMÂNIA LIBERĂ, lucrurile sunt mai complicate, conducerea centrală având posibilitatea de a interveni într-o filială doar dacă postul de președinte este vacant.

O situație confuză există și în ceeea ce îl privește pe primarul Iașului, Mihai Chirica. Fisura din partid a început de la anunțul făcut de filiala municipală a partidului, condusă de Chirica, care anunța susținerea lui Mihai Tudose, în confruntarea dintre fostul premier și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Liderii filialei județene nu au privit cu ochi buni această poziționare, din moment ce organizația-mamă își dedicase susținerea șefului PSD, susține ANTENA3..

Așa că, marți seara, Comisia de Etică di partid a recomandat excluderea acestuia din partid. În același timp, afirmă GÂNDUL, se viza și eliminarea viceprimarului Gabriel Harabagiu și a social-democratului Sorin Iacoban. În acest context, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a fost foarte critic cu privire la această mișcare, declarând că formațiunea ar pierde, astfel, definitiv șansele de câștig la următoarele alegeri locale din municipiu.

Dar Biroul Municipal Lărgit a decis, miercuri, continuarea activității lui Mihai Chirica, primarul orașului, în cadrul PSD Iași. Ceilalți doi membri care așteptau cu sufletul la gură votul, viceprimarul Gabriel Harabagiu și social-democratul Sorin Iacoban, au fost și ei ușurați să afle decizia, bucurându-se de încrederea organizației. Primarul Iașiului a declarat, miercuri seara, după ședință, că a fost acceptată continuarea activității sale în PSD, potrivit EVENIMENTUL ZILEI.  „S-a votat, cu două abţineri, să ne continuăm drumul în PSD. Am cerut decizia luată marţi seara în privinţa excluderii noastre din partid, dar nu ni s-a prezentat nimic până acum”, a spus primarul.

Decizia de excludere pansează, fără doar și poate, orgoliul lui Dragnea, dar cu prețul pierderii Primăriei Iașiului. Asta pentru că legea spune clar că primarii care demisionează își pierd funcția dar cei excluși de propriile partide își continua liniștiți mandatul.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că Liviu Dragnea va continua să se răzbune pe pesediștii care nu-i împărtășesc opiniile?