Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Negocierile dure duse pentru noul Guvern, după desmnarea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier, ar putea să ducă la o situație unică în istoria politică a României. Astfel, potrivit ultimelor informații referitoare la construcția noului Cabinet, România ar putea avea, pentru prima dată în istorie, nu mai puțin de un sfert din numărul ministerelor conduse de femei, fără a mai pune la calcul faptul că în fruntea Guvernului a fost desemnată tot o femeie, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Surse citate de ANTENA3 dau ca sigure nominalizările Rovanei Plumb și Graţiela Gavrilescu în funcţiile de vicepremier. Schimbări ar urma să aibă loc și la ministerul Sănătății, unde ar putea fi desemnată Rodica Nassar, dar și la ministerul Educației, unde ar putea veni Ecaterina Andronescu. Totodată, Carmen Dan de la Interne și Olguța Vasilescu de la Muncă își vor păstra portofoliile, iar Doina Pană va rămâne ministru al Apelor și Pădurilor, în timp ce Andreea Păstîrnac va răspunde în continuare de ministerul Românilor de Pretutindeni.

Desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidat la postul de prim-ministru este expresia creşterii graduale a influenţei femeilor în politică. JURNALUL NAȚIONAL amintește că în perioada de după revoluţie au existat guverne alcătuite exclusiv din bărbaţi, iar în partidele politice femeile nu puteau sperau decât la funcţii situate cel mult în eşalonul doi. Lucrurile s-a schimbat din cauza a trei lideri politici care au acordat un tratament preferenţial femeilor şi care altminteri au puţine lucruri în comun: Adrian Năstase, Traian Băsescu şi Liviu Dragnea. Din 1990 până în 1996, Guvernul României a semănat a „mănăstire de taici”, nicio purtătoare de fustă neputând să intre în sala de şedinţe pentru a lua loc la masa ministerială.

Discuţii aprinse cu premierul desemnat Viorica Dăncilă, au avut loc, în cadru restrâns, joi, în biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaţilor, PSD urmând să decidă luni, în şedinţa Comitetului Executiv, care este componenţa noului Cabinet. Potrivit unor surse politice, structura Guvernului nu se va schimba, însă în cabinetul Dăncilă nu se vor mai regăsi miniştrii care s-au poziţionat public de partea lui Mihai Tudose înainte ca acestuia să-i fie retras sprijinul politic, anunță GÂNDUL. PSD solicită ca premierul să nu mai ceară avize de la serviciile de informaţii în ceea ce priveşte membrii Cabinetului.

Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură, respectiv aceleaşi ministere şi acelaşi număr de portofolii ca şi Executivul Tudose, deţinute, în cea mai mare parte, de aceiaşi titulari, dar vor exista şi miniştri noi, în locul celor care au încălcat disciplina de partid, anunță ADEVĂRUL. Până în acest moment, pare cert că Olguţa Vasilescu va continua la ministerul Muncii, Carmen Dan la ministerul Afacerilor Interne, Mihai Fifor la Apărare, Petre Daea la Agricultură, Paul Stănescu la Dezvoltare, care va fi, cel mai probabil, şi vicepremier, dar şi Tudorel Toader la Justiţie.

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Un alt ministru care se va regăsi în Cabinetul Dăncilă va fi Ioan Deneş, la ministerul Apelor şi Pădurilor, acesta fiind votat recent de CExN al PSD în locul Doinei Pană, dar nu a mai depus jurământul din cauza demisiei lui Tudose. Potrivit unor surse, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, nu se vor regăsi în Guvernul Dăncilă fostul vicepremier Marcel Ciolacu, care nu avea oricum un portofoliu, dar nici ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Surse politice au menţionat că e posibil ca Stroe să fie înlocuit de Răzvan Cuc, care s-ar întoarce astfel la minister.

De asemenea, alte surse susţin că nici ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, nu se va regăsi în viitorul Guvern. De altfel, de la şedinţa Guvernului de miercuri au lipsit vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, precum şi cel al Fondurilor Europene, Marius Nica, miniştri care l-au susţinut Mihai Tudose, înainte ca acesta să demisioneze din funcţia de premier. COTIDIANUL susține că sub semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Alte surse susţin că nici ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu se va regăsi în Guvern, numele vehiculat pentru a-l înlocui fiind cel al Ecaterinei Andronescu. CExN al PSD urmează să se reunească, în cursul zilei de luni, pentru a stabili componenţa Guvernului Dăncilă, miniştrii fiind evaluaţi şi aprobaţi de acest for.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord ca Guvernul României să fie condus de trei femei iar un sfert din numărul membrilor să fie tot femei?


Comentarii

Serban Nicolae @ 22 ianuarie 2018 0:51 Sa imi sugi pula bai Paulus

22 ianuarie 2018 1:12

Valentin Fortu · Universitatea Politehnica Bucuresti: Sug EURO-poolla (practic) din orice poziție și aș dori să și ”înfiez” (înpreună cu ”partenerul” meu) și niscaiva POPO-copii , pentru a putea lăsa moștenire peste generații abilitățile dobândite cu atâta abnegație și sacrificiu de sine. Cu respect, VF-UPB

22 ianuarie 2018 0:51

v La vot, tot PDSR va castiga oricate spume ati face.

21 ianuarie 2018 16:01

ion Goaza protestatarilor pute. O afunatura de drogati violenti, multi dintre ei pe invers. Toti platiti de Soros.

21 ianuarie 2018 15:36

Pute Era premiera daca erau intradevar numai oameni capabili nu femei sau barbati ,asta cu femei ,e tampita si ca idee si ca intrebare dar daca cel care a formulat-o atata a putut ??!!

21 ianuarie 2018 14:04

v D-na Vasilica Viorica are un IQ de 200 fraierilor!

21 ianuarie 2018 10:29

ion Penala-i mata!

21 ianuarie 2018 5:49

Badea Dragi postaci, nu va certati si nu fiti nervosi, asta meritam. Din 90 ne conduc penalii si incompetentii.

20 ianuarie 2018 13:55

v Daca nu va convine, imigrati rezistacilor.

20 ianuarie 2018 8:32

Deen Castronovo Asta da premieră-n guvernoiul României. Vom avea o muiere premier, o țoapă care zicea într-un interviu la Bruxelles că Iranul și Pakistanul sunt țări europene și membre ale UE, deci se-nțelege cât de cultă e această otreapă îmbrăcată-n țoale naționale folclorice, că vorba aia, e ditamai patriotismul nene, care trebuie afișat numai, că boborul n-o să fie decât batjocurit în continuare, că numai la asta se pricepe partidul împuțit PSD. În rest am avut la ministrese cu fustă și cu poale, de ne-a ieșit pe ochi, pe ochelari, etc., ministrese care mai de care mai idioate, exemplele nu-și mai au rostul. În schimb e o tanti ministru-n PSD care nu știe decât să rânjească frumos obiectivului aparatului de fotografiat, indiferent că e-n prim planul imaginii sau nu, e vorba de madam Doina Pană, o bunicuță cu un muian blajin de parcă n-ar ucide o muscă ce deranjează. Pe madam Dăncilă o vom vedea și auzi în curând ce prăpăstii și ce abisuri va grohăi în discursurile sale sau în declarațiile de presă. În rest e raiul pe pământ, datoria externă națională publică a guvenului e undeva aproape de 75 miliarde euro și crește vetiginos, dacă Ponta o lăsase la 60 de miliarde euro, acum datoria externă a ajuns la 75 de miliarde euro, așa că nu ne mai rămâne de văzut cât va fi această datorie externă națională publică la sfârșitul mandatului acestei guvernări PSD, dacă guvernarea Ponta a înglodat România-n alte datorii externe de alte 30 miliarde euro în numai 3 ani de mandat. Vai ș-amar!

20 ianuarie 2018 0:31

eu floricica dansatoarea

19 ianuarie 2018 19:23

solo Ma gandesc cate femei sunt in tara asta de sute de ori mai destepte decat toapele astea doua de teleorman. De ce nimeni nu le vede? Cred ca e o premiere istorica si prin faptul ca ai stat 7 ani la Bruxelles si nu stii o limba straina. Asta ca sa nu zicem ca din capul locului n-avea ce sa caute in fruntea unui minister fara a sti o limba straina, asa mai prost ca Basescu sau Iliescu, pe cand de toapa asta nu s-a prns nimic in 7 ani de Bruxelles.

19 ianuarie 2018 18:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.