Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mai toată lumea ştie ce ne lipseşte, ce nu merge cum ar trebui, ce-ar fi de sperat ca să ne reaşezăm măcar în condiţia normalităţii, dacă nu în aceea a funcţionalităţii optime. Stăm prost cu spitalele, cu şcolile, cu autostrăzile, cu prestaţia politică a guvernanţilor, cu prestaţia politică a Opoziţiei, cu legile şi cu respectarea lor, cu rigoarea profesională a gazetarilor etc.

Dar sînt şi lucruri care, la prima vedere, par „secundare“, „marginale“, în raport cu dificultăţile şi eşecurile majore enumerate mai sus. În realitate, tocmai pentru că nimeni nu pare să le ia prea în serios, efectul lor subversiv, proliferarea lor toxică se dovedesc, pe termen mediu şi lung, grav primejdioase. E vorba, mai întîi, de limba română. Şi apoi de civilizaţia comunitară, de tradiţia, tot mai stinsă, a bunei-cuviinţe, a bunei creşteri, a bunelor moravuri. Despre degradarea limbii române am vorbit în repetate rînduri. Nu poţi fi patriot, cum se laudă peste tot „vedetele“ vieţii noastre publice, dispreţuind exigenţa folosirii corecte şi, dacă se poate, expresive a limbii materne. Or, la toate nivelurile, se vorbeşte din ce în ce mai prost româneşte. Pocirea cuvintelor (incluzînd, între altele, mutarea accentului firesc, uzual, de pe o silabă pe alta), ignorarea gramaticii, improprietatea termenilor, incapacitatea de a construi o frază corectă şi inteligibilă, limbajul standardizat, formulările rudimentare, semidoctismul, incultura – sînt fapte de experienţă curentă, atunci cînd ascultăm, vrînd-nevrînd, discursul multor politicieni, al unor jurnalişti (pentru care, totuşi, limba ar trebui să fie un instrument esenţial), dar şi al „omului de pe stradă“, al noilor generaţii (elevi şi profesori deopotrivă), al „românului de rînd“, cînd e invitat de vreun reporter să-şi dea cu părerea pe o temă sau alta. Sîntem ameninţaţi, cu un subton apocaliptic, că se doreşte dezmembrarea ţării, că se lucrează la surparea identităţii şi suveranităţii naţionale, pe scurt, că ţara e în pericol. Dar tocmai asta se întîmplă dacă încetăm să ne mai recunoaştem în limba fondatoare a culturii noastre, dacă batjocorim axa însăşi a profilului nostru spiritual, „patria“ lexicală pe care au grădinărit-o, uneori în condiţii vitrege, cei de dinaintea noastră.

Integral pe AdevărulComentarii

@16;50 Dar tu, de ce pizda ma-ti incerci sa manjesti pe cineva cu oarece notorietate publica scriind tampenii si semnand cu numele lui?! Te crezi jmecher, dar nu esti decat prost gramada!

11 ianuarie 2018 19:02

Serban Nicolae Cat va exista pamantul vor exista sobolani ca cel de la 13:54. Mai zicea Dragnea ca nu are postaci pe forumuri...

11 ianuarie 2018 16:50

Liicheanu creMUITU Deunazi, maestrul Plesu ne anunta, alintandu-se candid, ca nu va mai scrie la ziar. Ca a obosit, bla, bla. A uitat. Deh: varsta...foamea... (s-au scumpit si eclerurile...)

11 ianuarie 2018 13:59

@Serban Nicolae Unde sunt postacii PSD? Stau la coada la mă-ta, să i-o tragă pe la spate.

11 ianuarie 2018 13:54

Serban Nicolae Unde sunt postacii PSD?

11 ianuarie 2018 13:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.


Te-ar mai putea interesa și...

Şefu’, fii candidatul nostru!

19 aprilie 2019 13:30

Ce fel de SRI avem?

18 aprilie 2019 20:27

Tudorel, out! Se pregăteşte Vio?

18 aprilie 2019 15:57

Tudorel, cu pană de cocoșel

18 aprilie 2019 12:57

Ce votăm pe 26 mai

18 aprilie 2019 9:00