Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Creșterile salariale operate de PSD au zăpăcit pe toată lumea. Așa se face că ANAF, în graba de a colecta bani, a început o serie de abuzuri la adresa contribuabililor, nevoiți acum să vină cu bani de acasă. Și mai mult de atât. Pe lângă faptul că unele impozite și taxe au mai fost încasate cu ani în urmă, oamenii trebuie să plătească la stat mai mulți bani decât au câștigat.

Toate persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, drepturi de autor sau alte tipuri de contracte de colaborare, şi care estimează că vor câştiga peste 22.800 lei brut în 2018, respectiv 1.900 de lei pe lună, sumă care include şi contribuţiile sociale, trebuie să-şi plătească singure la Fisc sănătatea şi pensile, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Firmele le vor achita numai impozitul pe venit de 10%. Nu sunt exceptaţi nici cei care, în afara contractului de colaborare, mai au şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Un milion de români vor face drumuri la ghişee pentru a-şi plăti singuri contribuţiile la sănătate şi pensii. Odată cu noua revoluție fiscală, a apărut un nou formular care trebuie depus la Fisc, până la finalul acestei luni. Este vorba despre formularul 600, explică ANTENA3. Afectaţi sunt toţi cei care au contracte de colaborare, pe drepturi de autor ori de prestări servicii sau alte activităţi, precum jocurile de noroc ori bunuri date în arendă sau închiriate. Ceea ce înseamnă că, pentru a nu pierde bani, trebuie să-şi renegocieze contractele, astfel încât să-şi acopere sumele pe care trebuie să le dea la stat.

Și nu doar persoanele care au lucrat în anii trecuți sub diverse forme contractuale au făcut cozi la ghișee, nedumerite de taxe suplimentare, dar chiar personalul instituției este nedumerit de apariția peste noapte a unor noi directive de la Ministerul Finanțelor Publice, notează COTIDIANUL. Deși veniturile din drepturi de autor se impozitează, potrivit legii, la sursă, ANAF le impută acum  contribuabililor. Compania este  obligată să plătească taxele la stat pentru persoana fizică ce își cedează drepturile de proprietate intelectuală societății respective. Dacă persoana juridică nu își plătește obligațiile fiscale față de stat, aceasta răspunde conform legii.

În niciun act normativ din România, ori din orice alt stat, persoana fizică ce prestează un serviciu în favoarea unei firme nu poate prelua obligațiile neonorate ale acesteia. Acest fapt reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățeanului.

În plus, observă GÂNDUL, unificarea contribuțiilor ca urmare a „revoluției fiscale“ începute la 1 ianuarie 2018 a dus o creștere de peste 200% a contribuției facultative de sănătate. Dacă până acum un an un român plătea suma de 68,78 lei pe lună pentru contribuția facultativă de sănătate, acum suma ce trebuie plătită ajunge la 190 lei pe lună, adică 2.280 lei pe an, respectiv 10% din 12 salarii minime brute. De la începutul acestui an, salariul minim brut pe economie a fost săltat la 1.900 lei, de la 1.450 lei. „Acum, cu unificarea contribuțiilor, se vede cât de mult se plătește la sănătate. Contribuția facultativă a crescut de la circa 70 lei pe lună la circa 200 lei pe lună.

Activitatea ANAF va fi blocată total dacă nu se va amâna termenul de depunere a declaraţiilor fiscale din luna ianuarie, consideră fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, care critică PSD că înghesuie milioane de români cu forţa la ghişeele ANAF, anunță ADEVĂRUL. „Domnule prim ministru Tudose, după ce aţi rezolvat problema cursului bancar al leului şi a dobânzii de referinţă, nu aţi vrea să îl deranjaţi un pic şi pe indolentul Mişa sugerându-i să vă promoveze un act normativ de prorogare a termenului depunerii declaraţiilor fiscale? Sau vreţi să asistaţi neputincios la blocarea totală a activităţii ANAF?”, scrie, într-o postare pe Facebook, Diaconu.

În goana după bani la buget, Fiscul declanșează „vânătoarea de vrăjitoare” și împotriva firmelor. Companiile se tem foarte tare de ordonanța aprobată de Guvern pe ultima sută de metri a anului trecut, prin care ANAF va „cointeresa” angajații să aducă mai mulți bani la buget, reținând 15% din încasările din contravenții sau executări silite pentru prime, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. În motivarea deciziei, Ministerul Finanțelor spune că măsura e menită să „ducă la intensificarea eforturilor de creștere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat”, întrucât „creşterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată prin creşterea presiunii fiscale asupra mediului economic şi/sau al cetăţenilor”.

Paradoxal, însă, tot aici se va ajunge, cred oamenii de afaceri, care se tem că inspectorii fiscali vor da dovadă de „exces de zel”. „O să fie o <<vânătoare de vrăjitoare>> asupra întreprinzătorilor această măsură de cointeresare a angajaților ANAF. Se va deschide Cutia Pandorei”, a declarat pentru „România liberă” Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.Comentarii

v PSD distruge multinationalele. Yes yes yes.

11 ianuarie 2018 6:48

Grigore Revolutia fiscala PSD va inchide zeci de mii de Firme, sa vedem atunci pe cine vor mai controla arogantii in uniforam de ANAF.

10 ianuarie 2018 13:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.