Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul Sănătății a anunțat ieri că directorul Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat după ce sindicatul instituției, TESA, a cerut acest lucru, acuzându-l că blochează activitatea singurului producător din România de vaccinuri și seruri. În locul lui a fost repus Radu Iordăchel, care a fost demis în 2010 de ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că nu a rezolvat proble­mele la liniile de producție a vacci­nurilor.

Anunțul privind demisia directorului Institutului Cantacuzino a venit imediat după ce Avocatul Poporului a reclamat că neproducerea unor vaccinuri vitale, cum e cel pentru trata­mentul infecțiilor stafilococice, antigripal sau vaccinul antivi­perin, pune în pericol siguranța națională.

Avocatul Poporului a făcut, timp de mai multe luni, a făcut o anchetă la Institutul Cantacuzino și a recomandat ministerului să ia măsuri urgente. Avocatul Poporului a acuzat ieri Institutul Cantacuzino că încalcă grav dreptul la Sănătate al românilor prevăzut de Constituție prin neproducerea unor vaccinuri vitale. Este vorba în primul rând de vaccinul stafilococic D - în diluții - produs original românesc, folosit în tratamentul infecțiilor stafilococice, antigripal, antitu­berculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic, dar și de vaccinul antiviperin.

Concluzia anchetei a fost că în lipsa vaccinurilor, efectele unor epidemii nu ar putea fi înlăturate. Mai mult, vaccinurile care nu se mai produc trebuie achiziționate de pe piața liberă și de pe piața externă, iar costurile se răsfrâng negativ asupra bugetului Sănătății. „Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor“, a precizat Avocatul Poporului.

MS: Directorul de la Cantacuzino a demisionat deja

Ministerul Sănătății a precizat, ieri, că directorul general interimar al Institutului Canta­cuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce sindicatul instituției a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activității.

„Este adevărat că directorul interimar, Radu Dorel, și-a dat demisia. A fost repus Radu Iordăchel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordăchel a atacat în instanță decizia fostului ministru și a câștigat procesul, astfel că a revenit în funcție“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore. Radu Iordăchel va fi director până la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.Integral pe CurentulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.