Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Concetățenii noștri maghiari profită de guvernarea haotică și de circul politic la zi în care sunt angajați majoritarii pentru a forța obținerea autonomiei. Panarama politică declanșată de aproape un an a dat aripi extremiștilor maghiari, care cer acum trei feluri de autonomie – teritorială, locală şi culturală.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au semnat, luni, o luare de poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale celor trei formaţiuni politice. Forme de autonomie care, conform ziselor lui Kelemen Hunor, ”trebuie” să fie discutate și legiferate in 2018, anunță NAȚIONAL. „Autonomia este cheia pentru păstrarea identității fiecărei regiuni, se întâmplă peste tot în Europa, trebuie și în România. Aceste forme trebuie cât mai repede discutate cu majoritatea românească și adaptate legislativ“.

Kelemen Hunor a adăugat că pentru autonomia culturală există un proiect de lege depus în parlament, însă pentru celelalte două tipuri e nevoie de modificarea Constituţiei, observă ROMÂNIA LIBERĂ. „E nevoie de o amendare a Constituţiei. Constituţia, în acest moment, nu recunoaşte o altă formă de organizare teritorială decât judeţul, comunele, municipiile şi oraşele, nu regiunile şi nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constituţiei, aşa cum am propus noi în 2013", a punctat preşedintele UDMR, care a adăugat că „e nevoie de o reformă administrativă“.

În paralel cu Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo a întins și el coarda pretinzînd ”drepturi” pentru maghiari în schimbul cinstirii Centenarului Unirii. Europarlamentarul Tokes Laszlo susţine că maghiarii din România pot cinsti Centenarul numai în cazul în care vor avea drepturile lor şi vor putea să se simtă acasă în ţara lor, anunță ADEVĂRUL. Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a declarat că, în 2018, va sărbători centenarul înfiinţării Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv al Consiliului Naţional din Transilvania.

Rezoluţia semnată luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) arată că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. Liderii politici maghiari, citați de ZIUA VECHE, arată că “administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti”.

Răspunsul a venit direct și usturător pentru reprezentanții minoriții maghiare, constată EVENIMENTUL ZILEI. Autonomia teritorială pentru ţinutul secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat, a afirmat Liviu Dragnea. "Până acum am colaborat bine (cu UDMR - n.r.), în sensul că am colaborat pe anumite proiecte de legi, cum am colaborat şi cu alte formaţiuni politice. (...) Să ştiţi că am avut opinii diametral opuse, în unul sau două cazuri, şi cu ALDE. Asta nu înseamnă că nu am putut să colaborăm în continuare. (Poziţia mea - n.r.) este foarte clară şi limpede, cum a fost tot timpul. Este neconstituţională şi de neacceptat. Şi de nenegociat", a precizat el, într-o conferinţă de presă.

Deputatul PSD Răzvan Rotaru a solicitat, marţi, printr-un apel adresat public preşedintelui Klaus Iohannis, organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluţiei semnate de organizaţiile politice maghiare, anunță ZIARUL FINANCIAR. „Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România.

De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politiceni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a precizat Rotaru.

Deputatul PSD, arată COTIDIANUL, propune ca întrebările pentru referendum să fie: „Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?” şi ”Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?”
Comentarii

Levy Dragnea Preferam sa dam jumatate din Ardeal ungurilor decat sa nu treaca legile justitiei. Mandru ca sunt roman.

10 ianuarie 2018 8:57

#REZIST Bai v, imbecilitatea personificata, cum sa-ti multumim pentru scarba profunda fata de P$D pe care o provoci in cititorii dejectiilor tale? Pe bune, cum poate exista atata imbecilitate intr-un singur om?

9 ianuarie 2018 21:00

@v, zis si cacat v, excrementule, Johannis le-a dus in secuime drapelul romanesc. Dragnea al tau le face concesie dupa concesie, in detrimentul interesului national. Dragnea nu mai cumpara hartie igienica de cand ii slujesti.

9 ianuarie 2018 20:17

@v@&&&&& Nemernicii care comenteaza mai jos, de fapt eu cred ca-i unul singur- dobitocul de la 9 ianuarie 2018 14:35 ;9 ianuarie 2018 15:10 ;9 ianuarie 2018 16:55 (zis si v) pe care-l bag in pm de imputit. Cine le da nas mai dobitocule v si alte nume sub care postezi imbecilitatile tale p'acilea? Nu PSD +ALDE+ UDMR sunt partidele la cre te inchini tu ca ti-au marit pensia sau ti-au dat o suta de lei la salariu? Mars in p.mati dekkat in ploaie.i

9 ianuarie 2018 17:14

v Oare Ghiolbanis nu este si presedintele maghiarilor din Romania? Eu nu am vazut sa aiba vreo reactie asupra pretentiilor maghiarilor de la noi. Maghiarii de la noi daca nu se simt "confortabil" la noi in tara nu-i retine nimeni sa plece in patria mama Ungaria, sau unde vor ei si ii primesc. Noi avem o constitutie care nu cred ca trebuie modificata ca vor unii, din diverse interese sa o modificam. Aceste partide etnice infiintate de Iliescu, trebuie desfiintate, in cel mai scurt timp.

9 ianuarie 2018 16:55

Istoria adevarata https://www.youtube.com/watch?v=hpu5tNITMEI O mica parte din suferințele strămoșilor noștri, provocate de unguri. Istoria adevarat este total diferita de cea prezentă de SCURSURILE și TRADĂTORII de Liiceanu, Patapievici ...și #rezistaci

9 ianuarie 2018 15:10

Ivan Kolev Si noi dobrogenii vrem autonomie locala, oricum daca tot NU ne considerati ca facand parte din Romania (ca ne puneti sa platim la pod cand vrem sa venim in Valahia)! Pai ce fel de tzara este asta unde trebuie sa platesti sa poti acesa un alt teritoiu al ei. Nu exista nici o cale inspre România (in afara de calea ferata) pe care poti sa treci fara sa platesti. Un motiv in plus (si serios) sa ne alipim Bulgariei!

9 ianuarie 2018 14:37

Pardon, în haosul creat de Iohannis, #rezistaci, PNL, PMP și USR la care se mai pot adaugă curve politice, precum: Monica Macovei, Cezar Preda ....s.m.d. Credeți voi ca Iohannis a scos PAPAGALII in strada că nu mai putea de grija lor? Nu! El din start avea alt plan. Acum începe să se arate ”roadele” planului lui Iohannis.

9 ianuarie 2018 14:35

Lute Sa fie desfintate partidele etnice !!!Va rog insistent o televiziune oricare sa dea filmul " a fost o data in Transilvania" ca sa se vada ce autonomie vor astia sau ce au facut astia cu autonomia si cate obraznicie au in ei.Inca consider ca maghiarul de rand gandeste altfel dar cum ar trai bine jigodiile care ii influienteaza si conduc turma ???!!!!

9 ianuarie 2018 14:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.