Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Ce poate fi mai plictisitor în primele zile din anul 2018 decât să discuţi despre educaţie şi impactul asupra pieţei muncii, businessului şi economiei României nu acum, ci peste 10-20-30 de ani.

Atunci cei mai mulţi dintre noi şi cei aflaţi la putere acum, care au decizia pe mână şi pot influenţa lucrurile, vom fi deja la pensie aşteptând banii sau în azile, cu Alzeiheimerul pe cap, când nu mai realizăm ce se întâmplă în jurul nostru, deci nu ne mai interesează.

Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, a spus la ZF Live că 40% din generaţiile viitoare, din cei care vin din urmă şi trebuie să susţină România din punct de vedere economic, social, cultural şi politic, sunt analfabeţi social şi funcţional, adică vor fi un balast în viitor şi nu un activ, ca acum, pentru piaţa muncii, pentru business, pentru economie, pentru România.

Ce înseamnă analfabet social şi funcţional? Nu pot înţelege, nu pot exprima, nu pot explica ceea ce citesc, nu pot face mai mult decât operaţiuni simple, mecanice, fizice.

De inovare, de cercetare, de operaţiuni complexe, nici nu poate fi vorba.

Ce va însemna acest lucru pentru piaţa muncii şi pentru economie: o catastrofă.

Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

ariciul De la reovulatie incoace asta ati crescut jigodiilor care ati schimbat reguli,manuale,structura anului scolar,examene incat nu mai stiu bietii copii care deacuma intra in maturitate ,zaaapaciti de cap si bulversati,ca s-au straduit sa invete si nu-I intreaba nimeni ce au invatat,ci ;stii sa faci ceva?la ce te pricepi,CATA VECHIME AI.baiii boilor?Cata vechime poate avea in sudor care nu a practicat niciodata ,fiindca nu a fost lasat si nici timp nu a avut?am spus sudor asa ca exemplu,fiindca nimeni nu a pregatit viitorii meseriasi.Au fost aia pensionarii care au muncit in locul lor inca 20 de ani dupa ce au iesit la pensie.Acuma vine scadenta.

8 ianuarie 2018 11:42

plecat inca un amanunt - imprumuturile externe. Cand este raportat pe fiecare persoana angajata , este de fapt f mult. Imprumut = munca din viitor cheltuita in prezent . Tipic este pentru dezvoltarea si cresterea capacitatii din viitor. Dar la noi , este pentru pensii speciale si tunuri. Chiar si un imprumut onest, nu este justificat decat daca adduce mai mult profit decat dobanda pe care o poarta. La noi nu se gandeste asa. Imprumut = munca din viitor cheltuita in prezent, sau resursa atunci cand nu mai ai cu ce plati. Probabil alt element care va aparea in viitor, va fi incapacitatea de plata din cauza colapsului demographic si a capacitatii fortei de munca. Nu se va putea onest plati datoria. Probabil putem da la schimb ceva.. daca FMI va vrea Romania

8 ianuarie 2018 10:55

plecat Si inca o mica avertizare, investitiile straine de acum.. sunt bazate pe outsourcing. Adica, joburile de rutina, plictisitoare, f prost platite si care nu motiveaza professional, sunt impachetate si date in tari gen Romania sau India. Asta duce la lipsa capactitatii de a vedea produsul la scara integrate, se vad doar straturile de jos in care se de-profesionalizeaza cei care mai stiu sa faca ceva. Firme total Romanesti care creaza ceva de la concept la livrare de produs si support post-livrare, nu prea sunt. Deci chiar si cei "alfabetizati" din multe puncte de vedere, desi oameni capabili vor fi deprofesionalizati din cauza oportunitatilor, cu putina capacitate de competitie pe scara externa. Europa va continua declinul si va deveini un colt nesimnificativ condus de Germania pe centru, Russia pe est si UK izolata pe vest (probabil singura economie competitive ne-socialista din Europa). Intre timp puterile adevarate for fi China si America, care impreuna deja produc cam 90% din patente si detin 90% din super-computer

8 ianuarie 2018 10:47

Mihai hai sa ne imbatam cu apa rece , credeti ca generatiile de 60-70 de ani sunt mai alfabetizati doar ca raporta Ceașcă sucesuri pe banda rulanta ? Ia faceti un test , dar includetii pe toti si pe aia de la cuca macaii , sa vedem cam cati inteleg la prima citire un text ( asta insemna analfabet functional , stie sa citesca da' nu intelege )

8 ianuarie 2018 10:44

plecat Da va fi o perioada f interesanta , potential va aduna toate tradarile clasei politice facute in 30 de ani. Vom avea o populatie in plin colaps demographic, numar major de romanmni dezradacinati in afara Romaniei , care nu se mai simt Romani (traind deja de 15 ani in afara incepe si la mine, sa ma simt din ce in ce mai putin Roman, deja am copil aici, nevasta de aici etc). Si cei care vor ramane, vor fi neutilizabili in mare parte pentru economie, deci se vor intoarce la o Romanie rurala a secolului 18-19 practicand agricultura de subzistenta pe parcele restranse ramase dupa marea vanzare catre straini. Cam 80% din joburile actuale vor disparea in 30 de ani, ramanand cele f mult implicate in creerea de sisteme inteligente (AI). Outsource-ul care a dat joburi de mana a 2-a in Romania anilor 2010-2020 va disparea treptat cand munca va fi inlocuita de automatizari si roboti de ultima generatie (vezi a 4-a revolutie industriala)

8 ianuarie 2018 10:39

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.